Следвайте ни

90-годишните ще се возят гратис в градския транспорт

Транспортните фирми получават близо 7 млн. лева компенсации за преференциалните пътувания

Пенсионери над 90 години ще се возят безплатно в градския транспорт. Това стана ясно на сесията в Общинския съвет, по време на обсъждането на бюджета. Идеята даде най-възрастната съветничка от ПФ д-р Лилия Учкунова. От администрацията без колебания я приеха, след като наум пресметнаха, че няма толкова много пловдивчани, навършили 90 години, които да пътуват често из града. А част от тях са трудноподвижни и трудно се качват в автобусите.  

Транспортните фирми получават от общинския бюджет за тази година близо 7 млн. лева компенсации за преференциалните пътувания на ученици, студенти, пенсионери и инвалиди. Парите бяха завишени с един милион по изричното настояване на превозвачите. От Община Пловдив обаче предупредиха, че внимателно ще следят как  се изпълняват разписанията, тъй като напоследък някои фирми прескачали сутрешни курсове. Ако рейсовете вървят редовно, през лятото, стига да има свободен финансов ресурс, за градския транспорт ще бъдат отпуснати още средства, обещаха  от администрацията. Ако обаче шофьорите кръшкат, на фирмите ще се налагат санкции. Те са солени и стигат до 20-30 хиляди лева. 

Д-р Учкунова настояваше още от бюджета на града да се отпускат по 20 000 лева на месец за заплати на медицинския персонал на МБАЛ "Св. Мина", която отново е във финансова криза. От общината обещаха да се консултират с юристи дали това е законно.

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?