Следвайте ни

5 места за спиране на аванта в центъра на Пловдив

viber icon

Обхватът на синята зона за платено паркиране в центъра на Пловдив все повече се разширява, жалват се шофьорите. Въпреки това все още на пъпа на града се намират места за спиране на аванта, които умишлено или не, са пропуснати от общинарите в схемата „2 лева на час“. Повечето водачи, на които се налага ежедневно да ползват колите си в централната градска част, ги знаят много добре и дори успяват да ги ползват, ако се вредят, разбира се. „Марица“ представя на читателите си пет от тези оазиси на безплатното паркиране, оцелели в комерсиалната „пустиня“ на синята зона.

1. Ул. „Цар Иван Александър“

Малката 30-метрова уличка е пресечка на ул. „Авксентий Велешки“ и е точно срещу стълбите на Дома на културата „Борис Христов“. Въпреки че в общинската схема е отбелязана в синьо, паркирането там от години е без пари. Живеещите там са се видели в чудо от търсещи спиране на аванта шофьори и затова предприемат контрамерки - свободните места по уличката и пред блока, който я отделя от бул. „Руски“, обикновено са запазени с туби от минерална вода. Такава беше гледката и вчера, когато репортерът ни провери на място паркирането там.

2. Ул. Станислав Доспевски“

Ако търсите да паркирате без пари на един хвърлей от Главната, тази улица е удар в десетката. В участъка от стълбите на Античния театър до пресечката със „синята“ ул. „Отец Паисий“ може да се спира безплатно. Изключение правят само четирите служебни паркоместа на Пловдивската митрополия. Обикновено улицата почти винаги е пълна със спрели на аванта. Особено пренаселено става там във вечерите, когато на Античния има представление.

3. Ул. „Д-р Александър Пеев“

Това е последната пресечка на ул. „Кръстю Пастухов“ преди тупика на Сточна гара. За разлика от паралелните <210> „Костаки Пеев“ и „Булаир“, които са платени и стигат до гърба на ПУ „П. Хилендарски“, „Д-р Ал. Пеев“ все още е разрешена за безплатно паркиране. Там обаче има изходи на фирми, както и гаражи, за които се знае, че не е здравословно да се запушват от колите на натрапници.

4. Локалното на бул. „Христо Ботев“

Павираната уличка северно от булеварда, точно срещу Централна гара, също е любимо място на шофьорите за паркиране без пари. Там екстрата е двойна, защото, освен че не плащаш, ползваш и дебелата сянка на дърветата. В съседство има още няколко пресечки, които също не са „захапани“ засега от синята зона. Спирането там обаче трябва да е с повишено внимание, тъй като има и доста знаци В27, забраняващи престоя и паркирането, а служителите с фишовете са особено активни.

5. Бул. „Марица-юг“

Десетки паркоместа на аванта има в участъка на булеварда западно от Пешеходния мост. Въпреки че са оформени по всички правила за платено паркиране, те още не са включени в списъка на синята зона. Проблемът е, че работещи в магазини, фирми и учреждения по Главната ги заемат рано-рано сутрин и е като шестица от тотото да намериш свободна „кутийка“. За сравнение, местата източно от моста в посока Водната палата са обозначени с табели и престоят там е 2 лева на час.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Асен

13.08.2019 | 23:05

Най-тарикатските безплатни паркинги са блока преди Съда и ако там няма място, блокът на Хан Кубрат след съда! Общински места са и никой не може да забрани да се спира там!!!

Отговори
1 1

G

13.08.2019 | 16:27

Газ, какъв проблем са ти преселниците, ти чуваш ли се? Представяш ли си, ако градът се обезлюдяваше, вместо да се пълни с млади хора, работна ръка и икономиката да се движи? Или живееш с манталитет от преди 30-40 години, че щом си в един град от по-дълго, имаш повече права от останалите - и видиш ли, трябва да можеш да паркираш безплатнона 5 метра от входа си? С цигарата от балкона да си виждаш таралясника, който ти е по-ценен от всичко останало. Точно твоят манталитет е селски. А вече дали градската управа взема адекватни мерки за новодошлите е друг въпрос. Там трябва да са ти претенциите, а не да се настройваш с/у хората, които поддържат града жив. Мислите малко с мащаб, а не само от днес за утре.

Отговори
2 0

Отговор на ГАЗ

13.08.2019 | 11:32

Пазят си "своето" защото си плащат за да е "тяхно". В България има същото и се нарича "Служебен Абонамент". Безплатен обяд и в Германия няма.

Отговори
4 0

ГАЗ

13.08.2019 | 11:05

Абе всичко различно от регистрация PB преди табелата на града да се отбива и да си паркират където искат. Половината България се изля в Пловдив и сега се чудим защо въздуха е мръсен, нямаш място пред собствения си дом и по цял ден мислим как да решим проблема. Проблема са преселниците. Аре пробвайте да си купите къща в Германия или да живеете под наем в града - има редица условия и не всеки може да си го позволи. Защо ли? Щото хората там са минали през този ад и вече си пазят своето. Тука като селския мегдан стана!

Отговори
11 2

туби?

13.08.2019 | 10:38

Такива, които слагат туби трябва да ги глобяват с бесни глоби. Ако искаш да си "запазиш" мястото само за себе си, си плащаш служебен абонамент. Тези, които слагат туби на аванта, реално крадат от общественото място, което е собственост на всички.

Отговори
11 3

Кико

13.08.2019 | 09:31

А улица "Княз Богориди" и пространството зад блоковете на " Цар Борис III Обединител" 62-64, умишлено ли ги пропуснахте...

Отговори
8 0

PB 2019

13.08.2019 | 09:22

Сини, червени и всякакви зони трябва да се премахнат от новия кмет. Това е хранилка за чиновниците в общината и кмета. Новия кмет трябва да преразгледа целия план за паркиране в града и да се изградят безплатни паркоместа във всички квартали.

Отговори
16 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?