Следвайте ни

5 места за спиране на аванта в центъра на Пловдив

Обхватът на синята зона за платено паркиране в центъра на Пловдив все повече се разширява, жалват се шофьорите. Въпреки това все още на пъпа на града се намират места за спиране на аванта, които умишлено или не, са пропуснати от общинарите в схемата „2 лева на час“. Повечето водачи, на които се налага ежедневно да ползват колите си в централната градска част, ги знаят много добре и дори успяват да ги ползват, ако се вредят, разбира се. „Марица“ представя на читателите си пет от тези оазиси на безплатното паркиране, оцелели в комерсиалната „пустиня“ на синята зона.

1. Ул. „Цар Иван Александър“

Малката 30-метрова уличка е пресечка на ул. „Авксентий Велешки“ и е точно срещу стълбите на Дома на културата „Борис Христов“. Въпреки че в общинската схема е отбелязана в синьо, паркирането там от години е без пари. Живеещите там са се видели в чудо от търсещи спиране на аванта шофьори и затова предприемат контрамерки - свободните места по уличката и пред блока, който я отделя от бул. „Руски“, обикновено са запазени с туби от минерална вода. Такава беше гледката и вчера, когато репортерът ни провери на място паркирането там.

2. Ул. Станислав Доспевски“

Ако търсите да паркирате без пари на един хвърлей от Главната, тази улица е удар в десетката. В участъка от стълбите на Античния театър до пресечката със „синята“ ул. „Отец Паисий“ може да се спира безплатно. Изключение правят само четирите служебни паркоместа на Пловдивската митрополия. Обикновено улицата почти винаги е пълна със спрели на аванта. Особено пренаселено става там във вечерите, когато на Античния има представление.

3. Ул. „Д-р Александър Пеев“

Това е последната пресечка на ул. „Кръстю Пастухов“ преди тупика на Сточна гара. За разлика от паралелните <210> „Костаки Пеев“ и „Булаир“, които са платени и стигат до гърба на ПУ „П. Хилендарски“, „Д-р Ал. Пеев“ все още е разрешена за безплатно паркиране. Там обаче има изходи на фирми, както и гаражи, за които се знае, че не е здравословно да се запушват от колите на натрапници.

4. Локалното на бул. „Христо Ботев“

Павираната уличка северно от булеварда, точно срещу Централна гара, също е любимо място на шофьорите за паркиране без пари. Там екстрата е двойна, защото, освен че не плащаш, ползваш и дебелата сянка на дърветата. В съседство има още няколко пресечки, които също не са „захапани“ засега от синята зона. Спирането там обаче трябва да е с повишено внимание, тъй като има и доста знаци В27, забраняващи престоя и паркирането, а служителите с фишовете са особено активни.

5. Бул. „Марица-юг“

Десетки паркоместа на аванта има в участъка на булеварда западно от Пешеходния мост. Въпреки че са оформени по всички правила за платено паркиране, те още не са включени в списъка на синята зона. Проблемът е, че работещи в магазини, фирми и учреждения по Главната ги заемат рано-рано сутрин и е като шестица от тотото да намериш свободна „кутийка“. За сравнение, местата източно от моста в посока Водната палата са обозначени с табели и престоят там е 2 лева на час.

Костадин Аршинков

Ръководител екип „общество“

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер във вестниците „Пловдивски новини” и „Стандарт“. В „Марица” е редактор и ръководител на екип „Общество”.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?