Следвайте ни

300 лева глоба за градски автобус без климатик

viber icon

Триста лева санкция се налага на превозвачите, ако в автобуса няма работещ климатик при температура навън над 28 градуса. Изискването е заложено в договорите за всичките 29 линии в Пловдив,  сключени от Общината с транспортните фирми. Това напомни в разгара на жегите пред „Марица” директорът на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта” инж. Пламен Вълков.

Пътниците могат да се обаждат на телефон 032 622550, ако в рейса е непоносимо топло или в случай, че видят друго нарушение на правилата на доброто обслужване, препоръча шефът на ОКТ. Той допълни, че служители на предприятието всеки ден правят проверки в градския транспорт. До този момент няма глобени превозвачи за липсата на климатици, но пък доскоро беше доста хладно. С горещините контролът ще се засили, предупреди инж. Вълков.

Все едно си в сауна - така редовният пътник в градския транспорт Юлиян Иванов описва всекидневното пържене в автобусите № 113 и 222  между 12 и 13,30 часа, когато се налага да се придвижи  от квартал „Захарна фабрика” в посока Централна гара.  Шофьорите и кондукторите (ако такива има) отварят прозорци, за да не припаднат, но те са малки и отвън влиза горещ въздух. Твърди, че климатиците не работят от една седмица в този часови период и уточнява, че едва вчера е улучил да се качи на прохладен рейс № 18.  

Трите линии се обслужват от фирма „Автотранс 2000”. „Вероятно е имало повреда. В момента за ремонт на климатици са спрени три автобуса. Не можем да смогнем да ги поправяме, защото много често излизат от строя, не издържат, особено когато шофьорите ги включат на максимум. А и вратите постоянно се отварят”, обясни управителят на фирмата инж. Димитър Чолаков. Правим всичко необходимо, за да отстраняваме повредата, увери той.

„Автобусите са оборудвани с климатици, но буквално ни побъркват в горещото време, тъй като се развалят.  Една кола работи 14 – 15 часа, което прави около 400 часа на месец. Получава се върхово натоварване. В момента пет – шест превозни средства  се ремонтират, други два изчакват за ремонт, основно за климатици”, разказа и шефът на ”Хеброс бус”  инж. Веселин Дошков.

Във вторник между 18 и 19 часа всеки четвърти автобус пътува през спирката на Централна гара в посока Коматевския надлез с отворени прозорци, което означава, че и да има климатик, той не работи. По това време навън все още непечено – 31 градуса. В 18,33 часа по този начин се разхлаждат пътниците в автобус № 26, в 18,37 - № 222, в 18,42 – № 18.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Безсрамниците

Безсрамниците

02.07.2021 | 08:16

То бива нахалство, ама тва тяхното е направо не знам какво да кажа.... Как все техните рейсове са развалени, как все на техните рейсове се получава върховно натоварване, как във всички други градове в страната в Европа и т.н. може автобусите да са постоянно с климатик, а все вашите не може....

Отговори
2 0
Дийй!

Дийй!

01.07.2021 | 19:02

Ако, заради тези фирми, не бяха унищожили тролейбусите в Пловдив пътниците щяха сега да пътуват в конфортни тролеи с климатици и на двойно по ниска цена! След като не защитихте този транспорт от унищожителите и допуснахте пред очите ви да го унищожат, сърдете се на себе си! И отново ги изберете за да ви управляват!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?