Следвайте ни

30 000 коли "прегазиха" магистрала "Тракия" след Великден

80% от почиващите ще се завърнат в събота и неделя

viber icon

Над 90 000 коли с почиващи са се завърнали в София в последния почивен ден около Великден - 4 май. Това сочат данните от трафик камерите на Агенция "Пътна инфраструктура". Най-голям поток вчера са поели АМ „Тракия“ - 28 407 коли, АМ „Хемус“ - 21 079, АМ „Струма“ 13 528, пътят София - Калотина - 16 377. По пътя през Искърското дефиле са решили да се приберат 7001 коли, а  през Владая - 3785. Няколко хиляди са и завърналите се от почивка пловдивчани. 

На 29 и 30 април - последният работен и първият почивен ден за Великден, близо 500 000 превозни средства са излезли от София. Най-много автомобили в посока Бургас са преминали по АМ „Тракия“ - 225 048. След това е АМ „Хемус“ - 128 700, АМ „Струма“ - 46 605, пътя София-Калотина - 53 233, трасето през Искърското дефиле - 24 077, и по Подбалканския път - 19 906 коли.

Проста сметка показва, че вчера са се прибрали едва към 20% от всички пътуващи.  Това означава, че в събота и най-вече в неделя предстои останалите 80 % да бъдат по пътищата. 

В тази връзка апелът към шофьорите е да планират внимателно времето си за пътуване, да ползват и алтернативни маршрути, да спазват правилата за движение, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не се предприемат рискови изпреварвания и да не използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. "Eмоционалното шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата", предупреждават от АПИ. 

Припомняме, че за улеснение на трафика по АМ „Тракия“ до 9 май в района на ж.п. надлеза при 159-ти км има две ленти за София и една за Бургас. Поради ремонт движението се извършва двупосочно в платното за Бургас.

Заради ремонт е ограничено движението в участъка между пътните възли „Чирпан - Изток“ и „Стара Загора“ на АМ „Тракия. За ремонта на над 23 км от трасето са затворени и двете платна и трафикът преминава по обходен маршрут.

Пътуващите от София към Бургас се отклоняват при пътен възел „Чирпан - Изток“ на АМ „Тракия“ до пътен възел „Стара Загора“, където шофьорите ще продължават по АМ „Тракия“. Обратният маршрут е идентичен. 

Алтернативен маршрут на участъка в ремонт на АМ „Тракия“ е Подбалканският път, на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и пътят през Искърското дефиле, а на първокласния път през Владая е АМ „Струма“.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?