Следвайте ни

20 000 коли дневно минават по Околовръстното на Пловдив

viber icon

Околовръстното на Пловдив трудно може да издържи, като носимоспособност и като пропускливост до реализиране на проекта за удвояването му. Това отговаря шефът на Пътно управление – Пловдив инж. Йордан Калев на запитване на общински съветници за състоянието на пътя. Той обяснява още, че пътят е строен през 1975 година, а за последно е бил реконструиран през 2002 година. През годините състоянието му значително се е влошило, а текущите ремонти не могат да решат проблема.  

Инж. Йордан Калев подчертава, че на ден през него минават 20 000 автомобили, като вече е с изчерпана пропускателна възможност по различните направления. Затова трябва да бъде обособено ново платно и целият път да стане с габарит Г-20 с нови възли и кръстовища. Има избран изпълнител за проектирането на пътя от АМ „Тракия” до 6-и километър. За другата част процедурата все още тече.

Според изготвен доклад състоянието на пътя непрестанно се влошава и трудно би се изчакало направата на второто платно. По време на сесията стана ясно още, че е пуснато искане за финансиране на пътя, като ремонтът да се изпълни от Европейски пътища, които имат договор с АПИ за ремонтни дейности при аварийни ситуации.  Според проекта пътят трябва да бъде изцяло ремонтиран от АМ „Тракия” до пътя Пловдив- Асеновград”.

Преди да бъдат разгледани първите точки от дневния ред на Общински съвет д-р Веселка Христамян пък попита какви са подкрепящите мерки, обърнати към лекарите по дентална медицина, във връзка с заболеваемостта от коронавирус . Тя подчерта, че специалистите попадат сред хората на първа линия, а навременната им намеса при проблеми със зъбите е от изключително значение за здравния статус на пловдивчани. Д-р Веселка Христамян поиска да научи още колко от денталните лекари са регистрирани като заболели, колко като контактни и колко като преболедували. Тя обърна внимание, че е важно в отговорът да присъства и уточнение на какъв процент от тях е извършено скринингово тестване. 

Димчо Петров пък се възмути от факта, че училище „Захари Стоянов“ не разполага с изградена рампа, а ученик в същото школо има нужда да използва такава. Старейшините подчертаха още, че трябва да се помисли как да се осигурят средства за места за спорт на децата. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?