2374

12-метров електробус тръгва по пловдивските улици

Първият електробус тръгва по един от маршрутите на градския транспорт в Пловдив. Превозвачът „Автотранс Чолаков“ е взел тестово чешки електрически автобус, който беше представен пред зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов и директора на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

Ресорният зам.-кмет не само разгледа чешката машина, но и седна на шофьорското място.

„Предстои електробусът да бъде регистриран, след което да се оборудва с джипиес, валидатори за билети и карти“, обясни Чонов.

„След всички административни дейности ще подберем една от линиите, които обслужваме, за да пуснем по нея електробуса“, коментира от своя страна шефът на фирмата превозвач Димитър Чолаков.

Електрическото превозно средство е 12-метрово, с 3 врати, с 35 седящи места, осигурени такива и за хора с увреждания, с до 300 км пробег на батерията. Освен това е оборудван с пантограф за зареждане.

„Това е поредна стъпка към модернизацията на градския транспорт, съвсем реалистично е чрез „Екобус“ скоро и Община Пловдив да разполага и със собствени електрически коли за превоз на пътници“, добави зам.-кметът по транспорт.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
На практика

На практика

29.09.2022 | 14:53

Вече има случаи на запалване на електробуси във Франция и Русия, защото батериите им се възпламеняват и ги спират. А тези с кондензатор съдържат голямо количество заряд и са опасни от удар на електрически ток в тях. При добре поддържана тролейбусна мрежа, тролейбусът е най-безопасния вид извънрелсов електротранспорт.

Отговори
7 1
Фончо тирикатчето!

Фончо тирикатчето!

29.09.2022 | 13:59

Браво, колегата шифиорчето изглежда много добре! Сигурно е бил шифиор и много голем тирикат!

Отговори
6 1
Реалист

Реалист

29.09.2022 | 13:26

По-хубаво електрическо превозно средство от тролейбуса няма защото е най-евтино и няма батерия има пантографи защото тази батерия като се скапи къде отива трябва да хвърлям и електробуса нали се сещате една батерия колко е скъпа

Отговори
8 5
Пловдив е Вашг-н ББ!

Пловдив е Вашг-н ББ!

29.09.2022 | 11:19

Ама това историческо събитие трябваше да се освети!Трябваше да дойде Владиката,Архонта и Уподякона Зиколай!Този успех ще се изучава от поколенията и това историческо събитие трябва да влезе в учебниците по история на ПлоВеДив!

Отговори
11 4
Без думи!

Без думи!

29.09.2022 | 10:32

Браво с един елавтобус транспортните проблеми ,трафика ,паркирането и екологията в Пловдив вече са решени!Ми тогава няма нужда от новата Екобус!Ми да го освобождават директора и да спре да получава заплата!Колко било лесно,взимаш един демо елбус и всичко се решава!Забравиха за щъркелите,за неизпълнените курсове от фирмите,за глобите които не си плащат,за брутално лошото обслужване,за кражбите на милиони от дотациите ,за откраднатите 20мил от елтакдуване,за намерението да усвоят още 12мил по същата схема,за унищожения тролейбусен транспорт..!Всичко това вече е минало,като тръгне този 12метров елбус всички ще ръкопляскат и ще отидат с радост до урните!

Отговори
17 5
Поради всичко, което си описал,

Поради всичко, което си описал,

30.09.2022 | 11:52

всички тези хрантутници плачат за отзоваване. Вчера по БНТ (по спомени) един отворко обясняваше КАК народът по Конституция имал право да отзовава хрантутниците си, когато не оправдават даденото им доверие. Е, питам аз: чувал ли е някой как става това отзоваване и изобщо има ли такова "животно" в Конституцията? (Отворкото-политик каза тази информация като отговор на зададен му от водещата въпрос: защо сте против референдумна система за решения, така че максимално да се чува волята на народа, а не толкова на политици, депутати и разни икономически групировки.)... Лично аз НЕ виждам как ние като народ можем да спрем разхищението на обществени ресурси от управляващите, ОСВЕН референдуми! За тях трябва да се борим. Стига толкова далавери с представителната демокрация! Искам народната воля да е решаващият фактор за закони, за средства, за управлението, за цялостния обществен живот.

Отговори
5 2
Чудесно решение!

Чудесно решение!

29.09.2022 | 09:57

Браво и похвално! А тук имаше един дето постоянно ревеше за старите тиранти на издуханите тролейбуси...

Отговори
9 14
По темата с тролейбусите

По темата с тролейбусите

29.09.2022 | 10:22

С навлизането на електрическите автобуси, буквално същестеуването на тролеи се обезсмисля. Премахването на останалите кабели над улиците ще изчисти градската среда и ще е по-безопасно.

Отговори
8 13
Чудесно решение!

Чудесно решение!

29.09.2022 | 10:35

Напълно съгласна с вас!

Отговори
6 7
Работа, работа, работа!

Работа, работа, работа!

29.09.2022 | 10:46

По голям цирк отдавна не бяха сътворили от общината Толнова напъни, толкова пот, толкова усилия и най-накрая успяхме взехме, за демонстрация на тяхната немощ и безхаберие 1/един/електробус! А къде са още 280бр.необходими за линиите в града? От къде ше вземем още 300/триста/ милиона, за да ги купим! От къде ше вземем и още 50/петдесет/мулиона за инфраструктура и зарядни станции! Така, че внимавайте с напъването да не се на@кате!А тролеите ше ги търсите но няма да ги намерите, защото Вие ги унищожихте!

Отговори
18 7
Този автобус е частен, не е на общината

Този автобус е частен, не е на общината

29.09.2022 | 10:52

Тези на общината ще са други

Отговори
7 1
Реалист

Реалист

29.09.2022 | 13:26

Какви ще бъдат на общината някакви малки седем метрови или пак 12-метрови но все пак тролейбуса си остава класика в жандра говорим за нови модерни тролейбуси хибриди които са снабдени с батерия която се зарежда от контактната мрежа там където има контактна мрежа се вдигат пантографите и стават тролейбус където няма смъкват и става електробус така че ще бъде по-рентабилна и по-евтино такова чудо

Отговори
10 2
Или си инвеститор на ел автобуси,

Или си инвеститор на ел автобуси,

30.09.2022 | 11:55

или си общински администратор.

Отговори
2 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?