Следвайте ни

10  медии искат етично отразяване на случая с вербуваното момче

viber icon

10 пловдивски медии се консолидираха в обща позиция случаят с вербуваното от ИДИЛ момче да се отразява, като се спазват Законът за закрила на детето и журналистическата етика. Поводът са публикации от вчера в онлайн медия, която разкри самоличността на 16-годишния тийнейджър, помести семейни снимки и излъчва пряко от училището, интервюирайки непълнолетни без съгласието на семействата им.

Журналистите се обединяват за запазване на професионалните и етични норми в декларация, която е морален акт и ще бъде изпратена до Държавната агенция за закрила на детето, Националния съвет за журналистическа етика, СЕМ, Специализираната прокуратура.

Ето текста на декларацията  срещу потъпкване на законодателството и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация.

1.      Считаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване на онлайн медия в извънредна емисия  новини  от двора на училището от 10 юни 2019 година, свързана с разпространяване на лични данни на семейството и самия разследван ученик, е пряко нарушен Законът за закрила на детето. Според него децата могат да имат медийни изяви, само ако не се разгласяват сведения и лични данни за тях, като това не може да става без тяхното и съгласието на родителите. В случая не е спазен чл.11 А ЗЗД.

2.      Като представители на медиите в Пловдив, очакваме да бъде извършена проверка има ли нарушения на Закона за закрила не детето, Закона за личните данни, Закона за радио и телевизия, Конвенцията за правата на детето, включително и на НПК  - има ли разгласяване на следствена тайна.

3.      Нашите тревоги и въпроси имат основания и в Етичния кодекс на българските медии.  Разписвайки го, те са се съгласили „да уважават и да защитават личния живот на хората от неразумни разкрития. Журналистите са длъжни да уважават правото на всеки човек на личен живот, здравен, семеен и социален статус, неприкосновеност на дома и личната кореспонденция”.

4.      Въпреки че  зам.-главният прокурор публично призова да не се разкрива самоличността на детето, училището и семейството, онлайн издания разкриха данни за детето. Самоличността на дете, което е обвинено в престъпление, трябва да бъде защитена.

5.      При отразяването на случая следва да се спазват всички принципи на етично отразяване на деца, предвидени в законодателството и Етичния кодекс на българските медии и подробно разгледани в Пътеводителя за етично отразяване на деца, разработен от УНИЦЕФ и АЕЖ.

6.      Не приемаме, че огласяване на лични данни за детето и семейството и нарушаване на действащото законодателство може да бъде мотивирано с високия обществен интерес към темата.

 

Декларацията е подкрепена от следните медии:

БНТ-Пловдив

Радио Пловдив

БТА-Пловдив

Пловдив24

Марица

24 часа Пловдив

Уча в Пловдив

Трафик нюз

Под тепето

Политика в Пловдив

 

 

  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

А така

А така

11.06.2019 | 17:21

И що ми изтрихте коментара.Щото Ви обявих за нагли.Еми нагли сте.Като сте седнали да се дуете как сте номер 1 ще търпите и критики бре -екип Марица

Отговори
1 1
Пък и нагли

Пък и нагли

11.06.2019 | 17:16

По нагли от журналистите няма.А бре кой пише от сутрин до вечер за тоя случай бре.Баба ви ли.И от горе на всичко излизат с декларации.Ми спрете да пишете и да си натъманявате с бомбастични заглавия от рода на-шок ужас взривяване на мрежата.Баси верно сте много нагли

Отговори
2 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

11.06.2019 | 16:20

За какви деца става дума бе.Сегашните 16 годишни могат да ви скрият шапката по всички параграфи.Чисто и просто вербовчика е попаднал на някакво малоумно момче което му се е вързало на приказките.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?