Следвайте ни

Защо е хубаво да си в Пловдив през септември

Шоуто продължава с 60 артсъбития и фестивали, които привличат публиката под тепетата  

viber icon

Пловдив очаква над 60 спектакъла, изложби, фестивали и концерти само през септември. Въпреки ограничителните мерки в очакване на четвъртата вълна на епидемията от COVID-19 засега нито една проява от Есенния салон на изкуствата не е отпаднала. Същото се отнася за големите културни прояви, като „Сцена на кръстопът”, "Есенните изложби”, феста „Пловдив: Древен и вечен” и „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Дългият уикенд за Съединението

Септември започва с дълъг уикенд, което е предпоставка много българи да изберат Пловдив, за да отбележат 6 септември - Деня на Съединението и празник на града. От Велико Търново - другата община, която по традиция приема гости за 6 септември, вече обявиха, че се отказват от празничната програма. В Пловдив засега отпада само приемът на кмета Здравко Димитров. Всички останали концерти и събития ще се проведат по начертания план.   

 

Вход свободен срещу отрицателен PCR  или ваксина  

За повечето събития организаторите не предвиждат специални изисквания. Засега няма категорична забрана или изискване за ваксинационни паспорти. Такива са въведени до момента само за три прояви - концерта на майстора на класическата китара Арно Дюмон, танцовия фестивал One Dance Week и Пловдив джаз фест.

За първи път откриването на "Есенния салон на изкуствата" ще бъде с балетна постановка - откъси на „Лебедово езеро” ще се играят на платформа, издигната насред пеещите фонтани.

 

Високото изкуство срещу уличния арт

По едно и също време със Салона на изкуствата на Младежкия хълм започва поредният фест на открито. Всяка вечер на поляната ще има концерти, в които младежки групи ще свирят кавъри на известни банди.

Програмата през септември е пълна с контрасти. За първи път в Пловдив гостува световната индастриъл група от Словения Laibach. Тя гостува на Музикален форум - „Музика от вековете“, на 18 септември на Античния театър. Ще свири с оркестъра на Операта. Ден преди това на древната сцена ще се качи Catatonia. Словенците са ексцентрична банда, която гази във всякакви стилове и е на артистичното ниво на Рамщайн. Облечени са в униформи от тоталитарна държава, пеят много заплашително, а текстовете им всъщност са за мир и любов между хората.

Покрай тези световни формации Пловдив се готви да посрещне Лили Иванова и Веселин Маринов. Примата ще пее на 14 септември на Античния. Веселин вдига микрофона за Вяра, Надежда и Любов в зала „Ермитаж” на хотел „Санкт Петербург” на 17 септември.

 

Мелпомена намигва на малки и големи

Септември ще предложи много театрални постановки за всички любители на изкуството. Само в „Сцена на кръстопът” ще видим 18 нови постановки, сред които „Укротяване на опърничавата” на Пловдивския театър. Ще бъдат играни няколко представления с награди „Аскеер” и „Икар”. В кукления фест „Двама са малко - трима са много” чакаме театрални трупи от Испания, Германия, Турция, Русия и Хърватия - все страни, поразени сериозно от новата вълна на ковид.

За втора поредна година на поляните до "Лаута" ще се проведе фестивалът „Пловдив: Древен и вечен”. Организира го сдружението „Филипопол”. За него са поканени за участие гости от Украйна, Румъния и Сърбия. Те пристигат с гладиаторски и римски бойни доспехи. Очаква се фестивалът да събере хиляди в "Лаута."

Шампионите по дълголетие 

Когато говорим за устойчивост и традиции, безспорни фаворити тук си остават "Дни на музиката в Балабановата къща" и "Есенните изложби". Най-голямото събитие от изобразителното изкуство под тепетата се провежда без прекъсване от 1967 година. Този път в "Есенните изложби" ще участват 9 известни творци. 

Фестивалите вече са запазена марка на града. От години те привличат хиляди гости от България и чужбина. Заради атмосферата и уникалния им дух е толкова хубаво да си в Пловдив през септември.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

до кмета

до кмета

02.09.2021 | 09:30

Забравили сте да похвалите бирените фестивали, които се провеждат напук на високата пандемична вълна в града. Явно бизнесът и печалбите на някои фирми е над всички здравни мерки!

Отговори
8 1
233234е

233234е

02.09.2021 | 11:21

Всеки има съвест и глава на раменете и сам решава. Ако няма публика, няма и бизнес. Никоя мярка не може да спре правото на личен избор. Аз си оставам в къщи.

Отговори
1 1
Сик

Сик

02.09.2021 | 16:29

Какъв личен избор когато има панземия и извънредно положение. Когато е била измислена карантината във Венеция някой да не ги е питал за личния им избор. Или оставаш 40 дни в карантина на един остров до Венеция или се стъпваш там.

Отговори
2 0
Анонимен

Анонимен

02.09.2021 | 09:16

А,така! Дайте да се повеселим.......за сметка на учениците! До15.09 фестивалите се провеждат от 15.09 училищата НЕ отварят! Какво се случва, луди ли сме.....

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?