Следвайте ни

Започна пилотното издание на резидентната програма за артисти в Пловдив

Пърформанс, ленд арт, фотография, инсталация ще предложи първият артист от програмата

viber icon

Цветан Кръстев е един от тримата художници, избрани от експертната група към Община Пловдив да вземе участие в пилотното издание на резидентната програма за артисти през тази година.

Той областите, в които твори, са пърформанс, ленд арт видео арт, фотография, инсталация. Прави съвсем деликатни намеси и пърформанси в природна и градска среда. С особена наблюдателност, чувство за хумор и фина естетика, художникът успява да подчертае почти невидими детайли от реалността, която ни заобикаля и да ги превърне във въздействащи послания. Неговите материали най-често са взети от природата. Мимолетността на неговите намеси много често налага те да се документират с видео и фотография и да продължат да съществуват като самостоятелни произведения.  

Още от най-ранните си изяви Цветан Кръстев е различен, вглъбен в преосмислянето и трансформирането на природата и пейзажа в действие и в концепция.

Роден е във Варна през 1961 г. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1981. От 1985 г. работи в областта на концептуалното изкуство. Един от основателите на клуб „Вар(т)на“ (Варна, 1996). Клубът е създаден от трима художници, живеещи и работещи във Варна - Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев и е една от първите и най-автентични групи, които работят в областта на концептуалното изкуство в България.

Съосновател и организатор е и на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ (Варна, 2014).  Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина. Живее и работи във Варна.

В разгара на лятото интересът на художника се пренася към Пловдив. В първа част от резиденцията си авторът ще проучва града и ще подготвя своя проект, посветен на богатото и многообразно културно наследство.

„Всички проекти от резидентната програма предстои да се реализират през септември. Целта на резиденцията е да се насочи интересът към познати, обичани от всички и не толкова познати обекти и паметници на културното наследство в Пловдив, като се ползват необичайни творчески подходи към тях“, разказа заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той допълни, че публиката в Пловдив ще има възможност да се запознае подробно с портфолиото и изявите на гостуващите артисти, както и с резултатите от техния престой в серия от индивидуални презентации и срещи, които предстоят като част от резидентната програма през септември.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?