Следвайте ни

Лука Шулич: Ние от Балканите споделяме еднаква емоция към музиката

Словенският челист пристига с пловдивчанина Евгени Генчев за специалния им концерт на 7 септември в Античния театър

viber icon

Лука и Евгени се познават отдавна - още от Кралската музикална академия в Лондон, където и двамата учат. Свързва ги еднаквият вкус към музиката, но и усещането, че са момчета от Балканите. В последните години са разделени заради главоломния успех на 2CELLOS, в който Шулич участва с хърватина Степан Хаузер и покоряват света.

Пандемията затваря Лука и Евгени вкъщи и те започват да свирят от домовете си, като записват общи парчета. Така се ражда и идеята за концертите за виолончело и пиано, с коите това лято те обикалят Европа. Минаха през Барселона, Флоренция, родния на Лука Марибор в Словения – все красиви места. Специално са избрали и Пловдивския Античен театър, където Лука вече е свирил през 2015 г. като част от 2CELLOS. „Спомням си колко красиво място е това, с особен дух”, казва Лука.

За детството, за избора между спорта и музиката, за срещата си с Евгени Лука Шулич отговори специално в кратко интервю за в. Марица:

Музиката ли избра теб или ти избра музиката?

В семейство на музиканти няма как да избягаш от това! Баща ми е виолончелист, майка ми преподава музика, брат ми свиреше на китара и на саксофон, сега и по-малката ми сестра е цигулар. Хванах виолончелото на 5 години и така тръгна. Е, имаше и един период около 13-годишен, когато се разкъсвах между спорта и виолончелото, нормално за всеки тийнейджър, и тогава трябваше да избера едно от двете.

Каква музика ти харесва извън сцената? Ако трябва да си почиваш, какво би се пуснал да слушаш?

Музиката, която свиря на сцената, това е музиката, която харесвам и слушам. Класическата музика, разбира се, с която съм израснал, до филмовата музика, рок и поп.

Мислил ли си да композираш своя музика?

Определено. Това е един от плановете ми и ще го направя в най-скоро бъдеще.

Музиката има ли националност? Ако например композираш свои творби, би ли използвал фолклорни мотиви от твоя регион?

Понякога да. Ако харесам някой фолклорен мотив, бих го инкорпорирал. Но това не е основната ми идея и цел да го правя. Аз ще композирам музика, която идва директно от сърцето ми.

Познаваш ли българската народна музика?

Не. Но познавам фолклора на Балканите. С Евгени сме подготвили за вашата публика едно българско парче. Той го е избрал. Ще видите.

Какво ви свързва с Евгени Генчев и как се намерихте един друг?

Срещнахме се преди 11 години, докато учехме в Кралската музикална академия в Лондон. Веднага станахме много добри приятели. Свързахме се и не само в лична приятелска връзка, но и на музикално ниво, защото споделяхме еднакво виждане за музиката, еднаква страст и емоция. Имаме и еднакво чувство за хумор. И двамата сме момчета от Балканите и ние от Балканите трябва да се подкрепяме.

Степан Хаузер или Евгени Генчев?

Хаха, и двамата са ми приятели, и двамата са прекрасни музиканти. И с двамата се чувствам прекрасно на сцената. Комбинацията пиано и виолончело е класическа и с нея можеш да изсвириш всичко. Важното е също, че с Евгени мислим по един и същи начин. А пък да събереш две виолончела на сцената – това беше революция, много по-трудно е, но ни се получи…

2 CELLOS има ли бъдеще?

И още как! С Хаузер имаме самостоятелни проекти и си правим своите си неща. Но винаги се събираме. 2CELLOS има още много идеи и неизчераемо бъдеще пред себе си. На 17 септември излиза новият ни албум Dedicated, с който отбезяваме 10-годишен юбилей и планираме турне за 2022г.

Концертът на Лука Шулич и Евгени Генчев е на 7 септември, Античен театър. Последни билети са налични в системата на Eventim. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?