Следвайте ни

Ателие по керамика в Пловдив дава шанс за експерименти

viber icon

Художници керамици и артисти от други сфери на изкуството се включват в отворено ателие по керамика. Освен лекции ще има и нагледна демонстрация на изпичане с керамичната техника ​Раку. Ще участват София Христозова, Ива Иванова, Мария Йованович, Даниела Горалова, Деница Петрова, Марта Димитрова и много други.

Някои от тях за пръв път ще се докоснат до глината и ще могат да споделят опит в декоративното изпичане. 

Събитието ще се проведе в два дни, като всеки от участниците ще изработи свои съдове или пластики с глина.

Първата част започва днес в 19:00 ч. с лекция на тема Раку в "Ателието на Софи". След това продължава с демонстрация на изпичане, започваща в 21:00, а утре между 16:00 и 21:00 ч. всеки участник ще изработи свои съдове или пластики с предоставените материали.  

В зависимост от индивидуалните идеи на участниците, размера на керамичните творби, капацитета на пещта, времето за сушене и изпичане ще бъдат организирани няколко декоративни изпичания в Раку пещта през целия месец септември. Всяко следващо изпичане ще бъде индивидуално планирано и изпълнено съобразно с технологията на керамиката.

Завършените керамични творби ще бъдат селектирани и подредени в обща изложба в галерия „Лабиринт” от 1 до 15 октомври.

Проектът е съфинансиран от Фондация „Пловдив 2019" по Програма “Наследство II“ - направление „Творческият Пловдив“, като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата за 2021 година.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?