6 сцени на Бунарджика с поп, джаз и класика радват пловдивчани

Шест сцени, на които ще се изявяват 50 поп, джаз и класически изпълнители, ще зарадват пловдивчани на Бунарджика в рамките на фестивала "Пътят към върха".

Второто му издание ще се състои на пловдивското тепе на 19 септември от 17.30 до 22.30 часа под мотото  BRASS ON THE HILL

Куратор на програмата отново е екипът на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ в колаборация с отдел „Култура, археология и културно наследство” към Община Пловдив.

В нея ще видим и чуем над 50 изпълнители на 6 сцени. Джаз, поп, класика и други стилове музика ще задоволят всеки меломан.

Вижте програмата и изпълнителите на отделните сцени:

СЦЕНА 1  – ЛЕТЕН ТЕАТЪР    

Галерия ЕТЕРНА – Альоша в акварел.

Начало 16.00 часа - Детска работилница с педагози по изобразително изкуство.  

КИТАРНИ ТАЛАНТИ със СТЕЛА И КОСТАДИН ДИНКОВИ 

Начало – 17.30 часа

Известните пловдивски китаристи Стела и Костадин Динкови представят своите талантливи възпитаници. В подножието на красивия, прохладен парк Бунарджика малки и големи артисти ще музицират съвместно. Пловдивчани и гости на града ще имат възможността на чуят популярни мелодии от класически и съвременни композитори, които разкриват уникалността и прекрасните възможности на инструмента китара.

Китарни таланти с участници:  Димитър Салчев, Неделин Чернев, Александър Иванов, Момчил Кехайов, Мартин Ганчев, Симона Маринова, Диана Димитрова, Михаил Михайлов. От класовете по класическа китара на Стела и Костадин Динкови АМТИИ проф. А. Диамандиев и НУМТИ „Д. Петков“

СЦЕНА 2 – АКВЕДУТ  

JUNIOR BRASS BEND с диригент ЙОРДАН ЦВЕТАНОВ 

Времетраене – от 17.30 - 20.00  часа (2 части по 45 мин.) 

Брас оркестърът към СУ „Емилиян Станев“ води началото си от 1992 година, като в него участват само 10 деца. През 2011 година ръководител на оркестъра става Йордан Цветанов, благодарение на когото през 2017 година ученическата група придобива популярност под името „Джуниър бенд“. Днес оркестърът се състои от 30 оркестранти на възраст от 8 до 18 години, ученици в паралелки с профил „Изкуства“ в СУ „Емилиян Станев“, гр. Велико Търново.

Харизматичното сценично присъствие на музикантите от „Джуниър бенд“ печели симпатиите на публиката и оркестърът постига популярност не само на национално, но и на международно ниво. Доказателство за това са участията на бенда в различни фестивали, част от които са в: Словения; Германия; Парма, Италия; фестивал на духовите оркестри в Казан, Русия, където оркестърът, съвместно с гостуващите духови оркестри, свири пред 90-хилядна публика.

Една от най-впечатляващите изяви на музикантите е участието им във формата „България търси талант“ през 2021 година, в който заемат почетното второ място. Освен това „Джуниър бенд“ в четири последователни години е гост на празника на изкуствата – „Детска Аполония“ в гр. Созопол, а през 2020 година оркестрантите са поканени лично от Владимир Ампов-Графа да бъдат подгряваща група в летните музикални турнета на музиканта. През 2021 година духовият оркестър към СУ „Емилиян Станев“ отново ще бъде гостуваща група на изпълнителя и ще го съпътства в музикалните му изяви.

Днес „Джуниър бенд“ с ръководител Йордан Цветанов смело заявяват своето присъствие на музикалната сцена и с авторски композиции, които печелят симпатиите  на публиката.

СЦЕНА 3 – ФИТНЕС ПЛОЩАДКА

АРТ НОВА КВАРТЕТ

Времетраене –  от 17.30 - 20.00  часа (3 части по 45 мин.)

Камерна формация "Арт Нова" е създадена в гр. Стара Загора и е част от представителния състав на Държавна опера Стара Загора. В програмата на квартета са включени някои от най-известните и обичани образци от класическата и популярна музика. Още барокова, салонна, филмова музика така и съвременни  популярни теми. Участници в различни престижни форуми в страната и чужбина, благотворителни и частни мероприятия, както и в концерти на Държавна опера Стара Загора.

 

СЦЕНА 4 – JAZZ 

ROYAL DIXIE BAND  

В програмата – джаз теми интерпретирани в характерния импровизационен стил на формата .

Времетраене –  от 17.30 - 20.00 (3 части по 45 мин.)

Royal Dixie Band Велико Търново е създаден през ноември 1983 г. от Георги Попов (1941 - 2011). Групата изпълнява диксиленд и джаз стандарти. Съставът има многобройни изяви на фестивали, културни събития и специални поводи. Royal Dixie Band е участвал на джаз фестивали в Банско, Пловдив, Тетевен, Диксиленд парада в Габрово, джаз фестивала в Коринт (Гърция), Джаз форум Стара Загора.

Самостоятелен концерт в Национален Дворец на Културата, клуб "Студио 5" София, "Лайънес клуб" Атина, swing club"Jazzcircle Route 66" и Дом на културата "Витгенщайн" Виена.

Royal Dixie Band е символичен домакин на "ДИКСИ ДЖАЗ ФЕСТ" Велико Търново.

СЦЕНА 5 -  НА ЪГЪЛА ПО ПЪТЯ КЪМ ВЪРХА

ДУО "ГРАЦИОЗО"      

В програмата – класически произведения за флейта и арфа .

Времетраене – от   17.30 - 20.00  часа (3 сета по 45 мин.) 

Златина Георгиева – флейта 

Родена в град Пловдив и едва тригодишна вече е с флейта в ръце, а на 6 – оглавява конкурс за млади виртуози. Тя се обучава при най-уважаваните професори в България и чужбина, като малко след навършване на пълнолетие става солист на “Пловдивска филхармония”. По време на майсторски клас, българката бива забелязана от световноизвестната флейтистка Луиза Село, която, вдъхновена от нейния талант, й става ментор в консерваторията “Джузепе Тартини”, Италия, където Златина започва висшето си образование и завършва успешно с отличие. През годините става лауреат на множество международни конкурси, работи с имена като Сюзан Хопнер, Дерек Джоунс, Владимир Менделсон, Матю Дуфор, Ерик Ламб и изнася над 300 самостоятелни и съвместни концерта в България, Италия, Австрия, Германия, Швейцария, както и извън рамките на Европа – в Пекин и Чиндао, Китай.

София Колева – арфа  

Родена  в Германия, но израства в Пловдив, като от ранна възраст показва засилен интерес към музиката и започва да свири на пиано. В юношеството, запленена от красивия звук на арфата, избира своя инструмент, на който посвещава кариерата си. Преподавателите бързо забелязват нейния талант и с удоволствие обучават София до превръщането й в завършен професионалист. Благодарение на солидното си образование, изпълнителката умее да експериментира със стиловете и да създава красива симбиоза между класическото и съвременното музикално движение. София придобива магистърска степен със специалност “Изпълнителско изкуство с инструмент арфа” през 2020 година в АМТИИ “Професор Асен Диамандиев”, град Пловдив. Почетен участник е в редица популярни мероприятия, едно от които е и откриването на Пловдив като Европейска столица на културата – 2019 година като част от квартет лазерни арфи.

 

СЦЕНА 6 - НА ВЪРХА „BRASS ON THE HILL“ на Бунарджика

МАРТИН ДЕНЕВ DJ set

Начало - 20.00 часа

Мартин Денев е пианист, кийбордист, композитор и Ди Джей. Завършил е музикално училище в Пловдив с пиано, след това консерватория в Ротердам, Нидерландия, със специалност джаз. Междувременно следва една година джаз пиано в Бъркли, Бостън, а след това латино пиано в Сантяго де Куба. Мартин е участвал на стотици фестивали и форуми на пет континента и е делял сцена с някои от най -изявените музиканти и певци на нашето време. Дотук Мартин е издал 14 албума на лейбъли в Англия, Германия, Индонезия, Австралия, Китай и Америка, като много от композициите се изкачват до челни позиции в най-реномираните световни класации за съвременна електронна музика. До 2020г. Мартин Денев живее на о-в Бали, Индонезия, където е музикален директор, продуцент и участва в десетки проекти с музиканти от цял свят.

АНТОНИ ДОНЧЕВ   ALL STAR BIGBAND

Времетраене – концертът е в рамките на 1 ч. и 30 мин. 

Начало – 21.00 часа

All Star Big Band се появява като израз на желанието на Антони Дончев да направи оркестър от най-изявените джаз музиканти в България и да ги въвлече в предизвикателството на ансамбловото музициране. Имена като Димитър Льолев, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Николай Карагеоргиев, Димитър Карамфилов, Атанас Попов, а и всеки един от останалите музиканти, биха били гордост за който и да е от големите световни оркестри. Тези артисти създават музика с невероятна отдаденост и енергия, които взривяват публиката, изграждат неповторима духовна атмосфера и преживяване, което остава задълго в сърцата на хората.

Програма е съставена от пиеси на имена като Джо Завинул, Дюк Елингтън, Гордън Гудуин, Кристиян Елзесер, на българските майстори Йосиф Цанков, Милчо Левиев, Васил Спасов, Ангел Заберски - син, аранжирани по начин, който запазва специално място на формацията биг бенд през 21 век.

КРАЙ НА ПРОГРАМАТА 22.30 ЧАСА

Събитието е част от Есенния салон на изкуствата в Пловдив 2021 и е с вход свободен!

* Очаквайте скоро подробна информация за достъпа, потоците, противоепидемичните мерки, обособените зони и контрола на влизане, седящите места и всичко важно, което ще обезпечава безпроблемното протичане на празника и стриктното спазване на противоепидемичните мерки, в сила от 7 септември. 

„Пътят към върха“ е идея на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и район „Централен”, която превърна хълм Бунарджика в пространство за музика.

През 2020 година на различни места бяха поставени рояли, камерни състави и изпълнители, които водеха публиката към сцена на самия връх. Там пловдивчани и гости на града можеха да се насладят на големия симфоничен концерт Sting The Opera. Великолепната музика на Стинг, изпълнена от старозагорската опера и военния биг бенд с диригент  Цветомир Василев, беше черешката на фестивала, „окупирал“ Бунарджика.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?