Здравко Димитров започва преговори за кредитна линия до 120 млн. лв.

Със старта на 2020 г., още през януари, новата власт на Пловдив започва работа по една от изключително отговорните теми на местното управление -  заем от Европейска инвестиционна банка. На последната сесия, проведена три дни преди да свърши 2019-а, Общинският съвет даде разрешение на кмета Здравко Димитров да стартира преговори с финансовата институция за кредитна линия до 120 млн. лева. 

Решението беше взето с 30 гласа, против бяха 16, двама се въздържаха.

Подкрепа за заема декларираха съветниците от ГЕРБ, Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, ЗС „Александър Стамболийски”. Основният мотив, че условията на ЕИБ са изгодни, а Община Пловдив има нужда от пари за важни инфраструктурни проекти.

От Демократична България, НФСБ, ВМРО и БСП опонираха, че толкова голям дълг обрича децата и внуците ни да го изплащат до 2045 г., което неизбежно ще доведе по увеличение на местните данъци и такси.

В следващите месеци предстоят сериозни процедури - договаряне на конкретните параметри на кредита, на траншове и крайната сума, която може и да не достигне 120 млн. лева. Ще се уточняват приоритетните обекти, чието финансиране може да стане с помощта на заема. Окончателното решение ще се взима в Общинския съвет, след широко обсъждане, увери Здравко Димитров.  

В състояние ли е Община Пловдив безпроблемно да погасява кредита, при положение че до 2027 г. ще изплаща 30-те милиона лева, взети от предишния кмет? Зам.-кметът по общинските финанси Илия Кирчев твърди, че за 20-те години работа като банков служител не е виждал по-изгодни условия -

фиксирана лихва от 1%, нула разходи за кандидатстване,

25-годишен срок за погасяване, от които седем са гратисен период. За сравнение, 50 млн. лева заем, взет в мандата на д-р Иван Чомаков от Райфайзенбанк, е с  лихва от 2,875%.  Кредитът от 30 млн. лева, договорен от предишния кмет с ЕБВР,  се облага с euribor плюс 2,65% .

 

 

Според разчетите, представени от Община Пловдив, през 2019 г. от градския бюджет по  изтеглените кредити плащанията бяха  10 955 000 лева. През 2020-а погасителните вноски съставят 10 042 000 лева. Това са 6-7 процента от собствените приходи на общината при 15 на сто разрешен от закона  „таван” . През 2027 г., когато е последната вноска по стария 30-милионен заем, Общината има ангажимент да плати 2 751 000 лева.  В същата година изтича 7-годишният гратисен период по новия кредит с ЕИБ. Вноските започват от 7 734 000 лева и приключват с 6 697 000 лева през 2045 г.

 

 

Кои обекти възнамерява да финансира с кредита Община Пловдив?

Намеренията за инвестициите възлизат на внушителната сума от 441 296 964 лева, както „Марица” писа. Освен с банковия кредит администрацията планира финансиране с европейски, общински и държавни средства. 

Обектите са разделени в четири групи.

 

 

Първата включва  12 важни инфраструктурни проекта на стойност 190,5 млн. лева. Сред тях са 

дългоочакваният подлез „Модър - Царевец” (12 млн. лева),

пробивът под бул. „Цар Борис III Обединител” до Водната палта (8 млн. лева), нов мост над Марица между бул. „Копривщица” и „България” (30 млн. лева), продължение на бул. „Александър Стамболийски” и връзката му с ул. „Цар Симеон” в "Тракия" с надлези на Кукленско и Асеновградско шосе (52 млн. лева), разширението на Голямоконарско шосе (11,5 млн. лева). От администрацията твърдят, че за обектите има проектна готовност, а отчуждителните процедури са приключени.

 

 

Във втората и третата групи са посочени проектите, за които са осигурени европейски средства и с които Общината възнамерява да кандидатства по оперативни програми. Общата им стойност е малко над 203 млн. лева.

 

Сред тях са

воден цикъл за 125 млн. лева,

инфраструктура в кв. „Гладно поле” (11,6 млн. лева), саниране на многофамилни  жилища (3,7 млн. лева).

 

 

В четвърта група са изброени обектите, за които са  сключени договори в миналия мандат, но без да е осигурено на сто процента финансирането.  Поетите към фирмите ангажименти са общо за около 47 млн. лева. Така Общината трябва да осигури 6 млн. лева за улични ремонти в шестте района, 7,4 млн. лева за подмяна на водопровод на северното платно на бул. „Христо Ботев” от гарата до Коматевско шосе, по бул. „Копривщица” до Пещерско шосе и в обратна посока до Коматевско и бул. „Васил Априлов”.

 

 

В края на предишния мандат е започнат строежът на

олимпийския плувен басейн на стойност 12,7 млн. лева.

За довършването на спрения ремонт на Кукленско шосе са необходими 5,9 милиона лева.

Пловдив ще загуби, ако Общината прекрати тези договори. А и избраните изпълнители могат да предявят иск към бюджета, който се очаква да бъде около 310 млн. лева, или с 50 млн. лева по-малък от миналогодишния.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Roselyn Mendoza

Roselyn Mendoza

25.03.2020 | 03:54

Здравейте на всички ... Аз съм Роузлин Мендоса по име .... Пиша това писмо, защото съм наистина благодарен за това, което г-н Джамал Хендрикс направи за мен и семейството ми, когато реших, че няма надежда да дойде и да направи път за мен и моето семейство, като ни дава заем, при много ниска лихва от 2%. Никога не съм мислил, че все още има изпратени от Бог и истински заемодатели в интернет, но за моя най-голяма изненада получих заема си, без да губя много време, така че ако сте навън, търсите заем на каквато и да е сума, бих искал да ви препоръчам на г-н Кабир Азам, управляващ директор на JAMAL TRUST FUND PLC, защото той е Бог изпратен човек, който може да промени живота ви завинаги .... Така че, ако наистина искате да направите по-добър живот без никакъв недостиг на средства .... бих ви посъветвал да свържете се с него чрез този имейл по-долу :: {E-mail: [email protected]} или номер на WhatsApp: +1 9177730230 Благодаря, Roselyn Mendoza.

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?