49

Здравко Димитров: Иван Тотев пречи на всичко добро в Пловдив, но аз няма да се моля на партийните централи

Кметът Здравко Димитров за пореден път гневно коментира отношението на Общинския съвет и този път - гласуването на днешната сесия. "Има някои хора, които постоянно пречат на всичко добро в Пловдив и тези някои са партийният секретар на ГЕРБ Иван Тотев и тези около него", заяви на специално свикана пресконференция градоначалникът.

Повод за това изявление беше решението на Общинския съвет петте милиона за Колежа да бъдат дадени от перо в бюджета "Пощи, далекосъобщения и транспорт" , където са предвидени средства за електронната система в градския транспорт.

Другата причина е, че съветниците отказаха да подкрепят концесията за Инсинератора за болнични и медицински отпадъци. Явно искат това общинско предприятие да служи за партийна хранилка, а не да печели, както ние предложихме по 70 000 лева годишно, упрекна кметът.

Предложението за средствата за Колежа беше направено от Йордан Илиев, шеф на групата на ГЕРБ, и подкрепено с 30 гласа.

"Съжалявам за тези хора. Поведението им е некоректно, но аз няма да се моля пред никоя партийна централа. Не обичам задкулисието", декларира Зико. И допълни: "Всички имат съвест, дано да е така, но днес не пролича. това е недостойно поведение". 

Напомни, че в рамките на мандата бяха намерени пари за стадионите "Ботев" и "Локомотив", както и за олимпийския плувен комплекс. Завършен е поредният обект - Пречиствателна станция, както и много други, подчерта Зико.

Според зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов решението на Общинския съвет да се орежат парите за електронната система е чист саботаж.

"Заварихме неработеща система на "Индра", опитахме се с испанците тя да заработи, но така и не се получи нищо. Имаше голямо недоволство на гражданите, заварихме и друг проблем - липса на общинско транспортно дружество. Въпреки обжалвания финализирахме обществената поръчка за електронната система в градския транспорт, вече има и напълно готово създадено дружество "Екобус", за да купува електробуси. Незнайно защо точно тези пари за транспорта решиха да пренасочат. Считаме, че един властови център прави всичко възможно хубавите неща да не се случват. Това е саботаж", отсече Тодор Чонов.

По повод на критиките на съветника Слави Георгиев, че в поръчката за надграждането на електронната система е включена синя зона, зам.-кметът обясни: "Като говорим за градска мобилност, всички тези услуги - градски транспорт, паркирането, велосипеди под наем, тротинетки трябва да бъдат включени в едно мобилно приложение, за да е удобно за гражданите. Така е и в София". 

Зам.-кметът разкри, че и някои превозвачи не желаят електронна система в градския транспорт, защото тя предвижда тотално проследяване на изпълнението на разписанието. Един от превозвачите, общински съветник също е гласувал да се вземат средства от перо "транспорт". 

Един от вариантите е парите за електронната система да бъдат прехвърлени от средствата, заложени за отчуждаване на имоти. "Авансът за Колежа ще бъде платен, стадионът ще бъде завършен", заяви  кметът.

Ново предложение за финансирането на електронната система ще бъде внесено също за гласуване в Общинския съвет. "Не смея да кажа какво ще стане, има зли гении", каза Здравко Димитров.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 5 оценки
4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
51 коментара
Пловдивчанка

Пловдивчанка

10.06.2023 | 19:55

Тотев ли,ами кой всъщност е той!Никой!И стига с тоя измислен герб!Изкрадаха къде що има,ще дадем ли да правят каквото си искат в нашия красив Пловдив !Никога!!

Отговори
4 3
Новите в Пловдив

Новите в Пловдив

09.06.2023 | 23:03

Много зле, много! Разби града, първа, втора копка.. И тоя до теб. Старшинство от полицията- оттам започна?! Къде е Здравето- К.К. скрил се в болнични. Нищоне направи за хората! Голям срамммм. Че и нахални сте, ей...

Отговори
3 4
Инсинераторът

Инсинераторът

09.06.2023 | 11:04

Предложено е решение, което освен да е полезно ще осигурява и пари за общината… е разбира се че се съботират решения идващи от кмет са и заместниците му!

Отговори
4 3
Мильо

Мильо

09.06.2023 | 10:56

Освен че съботират Чонов, съботират и нас!

Отговори
7 3
Не се заблуждавайте

Не се заблуждавайте

09.06.2023 | 10:02

И Зико и маминия са едно и също нещо.Само до преди месец в кабинета на Зико висеше портрета на Тиквун.

Отговори
9 3
александров

александров

09.06.2023 | 08:25

Тотев и герп са вредни за Пловдив, а Здравко Димитров ще излезе пич

Отговори
17 11
Христов

Христов

09.06.2023 | 22:58

Защо накрая на мандата?! С двете шепи! Даваааай! Разсипахте го тоя град! Тия пари дето ги изсипва по пътищата...как не направи нещо за Общинските болници! Не Ви е срам!!!

Отговори
1 7
Фен съм

Фен съм

09.06.2023 | 08:22

Зиката сложи тотьо на място

Отговори
17 7
хххххх

хххххх

16.06.2023 | 08:06

ЗАЩО ,ЧАК СЕГА.......??????????????????????????????????????? А не в началото??????????? Не случайно зам .кмета по финансите Илия Кирчев избяга от тоя батак и тая мафия още в началото ................

Отговори
1 0
Щото нямаше пари,как защо?

Щото нямаше пари,как защо?

20.06.2023 | 10:27

И сега довършват всичко до край на мандата

Отговори
1 0
Удрии, Здравко

Удрии, Здравко

09.06.2023 | 08:20

Истината ще възтържествува!

Отговори
16 6
Истината

Истината

09.06.2023 | 08:09

Електронна билетна система към момента няма, защото други общински съветници са спали и мълчали! А сега, когато може да има - пак спъвате и пречите

Отговори
14 2
Западняк

Западняк

09.06.2023 | 03:11

Орел, рак и щука се дърпат кой да краде повече. Всички са милионери но пуста лакомия… на кого му трябва спешно козирка на нещастния стадион? Градският транспорт да го духа - те всички си имат служебни коли.

Отговори
13 6

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?