Следвайте ни

500 000 лв. за райкмет в София, в Пловдив - по 300 000

viber icon

Нямам проблеми с районните кметове, заяви вчера градоначалникът Здравко Димитров по повод на тяхното недоволство от парите за ремонти и благоустрояване, предвидени в проектобюджета за 2020 г. 

Разбрах, че столичният кмет Йорданка Фандъкова е дала на районните кметове по 500 000 лева при бюджет на София над 1,7 милиарда лева. В Пловдив при бюджет на общината 343 млн. лева районите ще имат по 300 000, даде пример Димитров. Той посочи, че в капиталовата програма са включени обекти, които ще се изпълняват във всички райони на града. Например за зоопарка, който е в "Западен", има над 600 000 лева, а в "Южен" ще се строи нова детска градина, за която в бюджета са предвидени 1 млн. лева.

Аз съм бил районен кмет и добре 

знам, че за да се изпълнява програмата, трябва да има пари,

но за съжаление такива са финансовите възможности на Общината, заключи Здравко Димитров.  От друга страна, не е хубаво да се дават обещания и да не се изпълняват, допълни той. 

Здравко Димитров напомни, че предстоят преговори с Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) за кредитна линия до 120 млн. лева. Ако няма заем, ще има застой, защото не можем да изпълняваме проекти само с бюджетни средства, акцентира кметът и уточни, че могат да се вземат 50 млн. лева. Те ще се използват като собствено финансиране по европейските проекти, в резултат на което инвестицията ще бъде двойна. Тези пари от заем ще донесат нови пари, подчерта Димитров. 

На оперативката вчера с районните кметове Здравко Димитров е поискал

да кажат кои са най-важните проекти в техните райони.

Георги Стаменов ("Централен") посочи, че трябва да стартира реконструкцията на Дондуковата градина. Костадин Димитров напомни за разширението на Околовръстното шосе и преасфалтирането на ул. „Съединение“.

Костадин Язов на "Южен" каза, че очаква да започне строежът на две детски градини  и реконструкцията на ул. „Даме Груев“. Той коментира, че ул. „Кукуш“, за която се планира разширение - две платна с по две ленти, най-вероятно ще стартира с пробива под Централна гара, съобщиха от Община Пловдив. 

Запитан за сградата на Гарнизонна фурна, кметът на "Западен" Димитър Колев заяви, че има договор за събаряне на сградите, тъй като те стават все по-опасни. За събарянето са необходими 350 000 лева.  Районната администрация разполага и с идеен проект за изграждане на парк. Все още обаче не е взето окончателно решение какво ще стане с пространството. В плановете на районната администрация е и разширението на парк „Ружа“, който е предпочитан за посещение, или паркинг зад студентските общежития.

По думите на Стоян Алексиев ("Северен"), с предоставените от Община Пловдив 300 000 лева  

могат да закърпят дупките и да направят една  детска площадка.

Ако тръгне проектът за водния цикъл, ще има подмяна на ВиК мрежата и настилката в четири  микрорайона около бул. „Дунав“.

Паркинг за  500 000 лева планира кметът на "Източен" Иван Стоянов. Желанието  на районната администрация е да бъде премахнат паважът по ул. „Славянска“, да се подмени ВиК мрежата, да се изградят паркоместа върху пространството от премахнатите гаражни клетки в кв. „Гладно поле“, „Каменица“, „Изгрев“.

„Имаме желанието да бутнем и голям брой незаконни постройки, особено където се пречи за влизане на специализирани автомобили като линейки, пожарни, дори сметопочистващи камиони“, сподели още Иван Стоянов.

Предстоят регулярни срещи между кмета Здравко Димитров и районните кметове за изчистване на въпроса с финансовите средства, с които ще разполагат те през 2020 г., казаха от Община Пловдив.

„Средствата, разбира се, не са достатъчни, но това са възможностите на този етап.

Надяваме се след 6 месеца да направим актуализация в бюджета,

която да ни позволи да отпуснем допълнителен транш на районите“, коментира след срещата Здравко Димитров. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

polkmjn

14.02.2020 | 06:19

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. ([email protected]) Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл ([email protected])

Отговори
0 0

polkmjn

14.02.2020 | 06:18

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл ([email protected])

Отговори
0 0

Жан

17.01.2020 | 09:33

Районните кметове трябва да са с развързани финансово ръце ,за да изпълнят предизборните обещания.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?