Следвайте ни

За два дни ЦИК вкара в парламента покойник

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви за избран за депутат починал човек, който е бил в листата на "БСП за България" на последните парламентарни избори. Това твърди в. "24 часа" на база справка в сайта на комисията.

Решението е от 5 септември и с него ЦИК "вкарва" в парламента проф. Цветан Ралчовски - на мястото на досегашния депутат на социалистите Иван Генов. Миналата седмица в първия работен ден от есенната сесия на Народното събрание Генов, който е бивш изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, обяви, че се отказва от депутатското място по лични причини.

Ралчовски е бил част от листата на БСП във Враца, а когато стана ясно, че Генов напуска парламента, в БСП коментираха, че на негово място ще дойде ръководителят на Видинския театър Анастас Попдимитров. Ден след подадената от Иван Генов оставка ЦИК обаче обяви за избран на мястото му в парламента покойния проф. Цветан Ралчовски, който е геофизик и дългогодишен бивш директор на един от институтите на Българската академия на науките. Той е бил след Генов в листата на БСП на парламентарните избори.

Два дни по-късно ЦИК научила, че обявеният за народен представител проф. Ралчовски е покойник, и е поправила грешката си. На 7 септември комисията взела решение, с което обявява за избран за депутат Анастас Попдимитров. Той е актьор и в момента е директор на Драматично-кукления театър във Враца. Между 1999 и 2003 г. е бил и зам.-кмет на Враца. Има над 100 значими роли и е носител на редица награди.

От решението на ЦИК става ясно, че пропускът е установен след допълнителна проверка в националната база данни за населението. Тогава е станало ясно, че проф. Ралчовски е починал, и Централната избирателна комисия променя решението си за това кой от врачанската листа ще попълни парламентарната група на “БСП за България”.

Източник: actualno.com

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?