Следвайте ни

Здравко Димитров влиза в общината с литийно шествие ВИДЕО

viber icon

С тържествено заседание в зала „Съединение“ на Историческия музей, с молебен в митрополитския храм  „Света Марина“ и литийно шествие до сградата на общината започва мандатът на Здравко Димитров - 67-ия кмет на Пловдив след Освобождението и седмия в новата история на демокрацията.

 

За първи път встъпването в длъжността на новите кметове и общински съветници  ще бъде благословено в православния храм от митрополита Николай. На молебена ще присъства и игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий. Свещениците ще придружат градоначалника до сградата на общината на пл. "Стефан Стамболов" 1 и ще отслужат водосвет с пожеланието за здраве и благоденствие. Със света вода ще бъде поръсен и кметският кабинет, за да се изгонят злите духове и новата власт да управлява със здраве.

Първата сесия по традиция е насрочена в емблематичната зала „Съединение“ на Историческия музей като знак, че поемайки в ръцете си съдбата на града през следващите четири години, избраниците трябва да служат на гражданите и да загърбят безсмислените партийни разправии. Заседанието ще открие най-възрастният съветник доц. Ангел Иванов от БСП, който в миналия мандат беше зам.-председател на местния парламент.

Областният управител  Дани Каназирева /Съюз за Пловдив/,

назначена преди няколко дни на поста от премиера Бойко Борисов, ще заклева новата власт на Пловдив. Бившата съветничка ще напомни на избраниците, че те са натоварени с огромни отговорности, и ще им пожелае с достойнство да изпълняват задълженията си. Градоначалникът Здравко Димитров и шестимата районни кметове Георги Стаменов /Централен/, Костадин Язов /Южен/, Стоян Алексиев /Северен/, Иван Стоянов /Източен/, Костадин Димитров /Тракия/ и Димитър Колев /Западен/ -  всички до един от ГЕРБ, ще положат клетва да работят за благото на общината и в обществения интерес. Заедно с кметовете ще се закълнат и 51 общински съветници.

Втората важна точка в краткия дневен ред е избор на председател на Общинския съвет. ГЕРБ като най-представителната политическа група в местния парламент със 17 старейшини неофициално 

номинира за инж. Александър  Държиков

- общински съветник от ГЕРБ в мандат 2007-2011 г., зам.-кмет по транспорт до 2015 г., зам.-кмет по култура и туризъм в последния мандат и шеф на предизборния щаб на Здравко Димитров.

В средите на земеделците за съветник № 1 се спряга и неуспелият кандидат за кмет на Пловдив Георги Колев. Съветникът от ЗС „Александър Стамболийски“ с няколко мандата зад гърба си е известен като адвокат на „Екологичен завод“ и частната фирма „КМД“, която чисти отпадъците на Пловдив. Групата на Колев обаче е само от петима съветници и трудно ще намери подкрепа, необходима за кворума.

За избор на председател, който се провежда с тайно гласуване, са нужни 26 гласа от общо 51. В новия Общински съвет има представители на десет партии и коалиции. Най-голямата група е на  ГЕРБ - 17 съветници. БСП има 7, НФСБ и ВМРО - 5, Съюз за Пловдив - 5, Кауза Пловдив - 5, ЗС „Александър Стамболийски“ -  5, Демократична България - 4, Воля - 1, Ние, гражданите - 1 и ДПС - 1. Предполага се, че около ГЕРБ ще се сформира широка дясна коалиция, необходима за взимане на решения. 

 Сесиите на Общинския съвет са открити за граждани

Досегашният председател Савина Петкова ще пожелае на приемниците си да носят отговорност за всяко решение, което ще гласуват в следващите четири години.

Здравко Димитров ще встъпи в длъжността по обяд, след тържествения молебен в „Св. Марина“. На новия градоначалник ще бъде връчен символичен ключ от общината. Първата задача на Здравко Димитров е да се запознае със служителите в администрацията.

На следващото заседание общинските съветници ще определят състава на постоянните комисии и техните председатели. В миналия мандат те бяха 11. В комисиите се разглеждат предложенията, преди да бъдат внесени за гласуване в заседателната зала.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?