Следвайте ни

Водни колела, лодки и атракции на втория Гребен канал

Вече няма пречки за строеж на втория гребен канал, след като спечелихме дело във ВАС, съобщи днес кметът Иван Тотев. Върховните магистрати са потвърдили решението на Административен съд - Пловдив, с който са отхвърлени като неоснователни жалбите на две неправителствени организации, ръководени от Георги Сербезов и Васил Къдринов.

Това са сдружения "Граждански контрол - защита на животните" и "Аграрни екологични проекти ГЕО". Те оспорваха становището на РИОСВ във връзка с оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/  на целия район около съществуващия Гребен канал.

Забавиха ни с пет години, досега дублиращият канал щеше да е построен, съжали за пропуснатото време градоначалникът. Проектът е изготвен, одобрен е от ЕСУТ и реално догодина може да стартира строителството на съоръжението с дължина 2 км. Необходимите средства са 5 - 7 млн. лева и ще ги осигурим от общинския бюджет, каза още Иван Тотев.

Условието за дублиращ канал е поставено от международната федерация по гребане като задължително изискване за провеждане на световни първенства. Последният компромис за Пловдив се допуска само за тази година, обясни кметът.  Новото съоръжение ще служи за загряване на спортистите, а освен това за разлика от олимпийския Гребен канал ще могат да го ползват и граждани. Проектът предвижда да има водни колела, лодки и различни атракции за масов отдих. 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?