Следвайте ни

ВМРО-Пловдив се обяви срещу поемането на 120 млн. лв. общински дълг

viber icon

На утрешната сесия на Общинския съвет от ВМРО-Пловдив няма да подкрепят внесената за обсъждане бюджетна прогноза, в която се упоменава намерението на общината да поеме дълг от над 120 млн. лв. Това съобщи председателят на воеводите в града под тепетата Борислав Инчев. 

„Голямо учудване у нас буди желанието да се вкара отново предложение, по което не е направено абсолютно нищо. Формално има вкарване на предложението в Общинския съвет, но нищо по същество. Въпреки поетият ангажимент на Здравко Димитров за обсъждане и откровен разговор, станахме свидетели на едно събиране, на което на всеки са връчени по два листа с изброени обекти и се повтаря колко е важно да се изтегли кредит. В град като Пловдив така въобще не се прави“, коментира Инчев. 

Той посочи, че намерението за поемането на дълг е разделено на две части – инфраструктурни проекти с най-висок приоритет и такива с висок приоритет. 

„В първата част са включени 5 обекта на обща стойност 76 млн. лв.  Тук влизат "Модър-Царевец", продължението на бул. "Северен", пробива под Водна палата, реконструкцията на ул. "Кукуш" и нов мост над река Марица. Във втората част са 9 обекта, сред които реконструкция на "Васил Априлов", в участъка от бул. "Пещерско шосе" до бул. "Шести септември",  надлез между "Южен" и "Тракия", "Даме Груев", Голямоконарско шосе и т.н. Ние можем ли да имаме сигурност, че когато ни се предлагат едни стойности, те реално отговарят на стойностите, които са необходими?“, запита Инчев. 

От ВМРО-Пловдив смятат, че практиката да се възлага строителство на инженеринг е порочна, тъй като крие изключително много рискове. 

"Не е добре отношението на администрацията да е несериозно, когато става въпрос за важни за града обекти. Ако администрацията иска да подхожда професионално, ако иска да гарантира, че сумите, които са съобщени на пловдивчани, са реални, това означава, че трябва да има готови проекти“, смята лидерът на ВМРО-Пловдив Борислав Инчев. 

„На всички е ясно, че за да се развива Пловдив ще има нужда от привличането на допълнителни финансови средства. Големият въпрос, на който никой не дава отговор, е как да бъдат привлечени. Има три източника на финансиране. Единият е чрез собствените средства. Ако общината няма такива, както е видно, нека кметът да излезе и да каже, че няма пари.  Вторият източник е държавата – никой не говори какво държавата ще даде на Пловдив за инфраструктурни проекти, няма такива пари. Третият източник са данъците. Кметът обеща в предизборната си кампания, че няма да се вдигат, но нашата прогноза е, че това ще се случи. Ние няма да подкрепим такова предложение“, категоричен е Инчев.  

По думите му, продължава да буди съмнение неистовото желание за поемането на дълг, по който кметът не е взел отношение. „Не сме чули Димитров да се изкаже, да посочи ключовите за него обекти. Ние бихме участвали в разговор за поемане на дълг, ако са изпълнени определени условия – пълна проектна готовност с влезли в сила разрешения на строеж на съответните обекти, също обектите наистина да имат своята добавена стойност и ще решат наболели за пловдивчани проблеми. 

В списъка на ВМРО-Пловдив с важните обекти влизат - "Модър-Царевец", реконструкцията на "Даме Груев", пробив под Водната палата, басейн „Младост“, разширението на бул. "Ал. Стамболийски", който според воеводите трябва да стане част от Южния ринг на Пловдив, и изграждането на нов олимпийски стрелкови комплекс до многофункционалната зала "Колодрума". 

Лидерът на воеводите сподели, че е притеснително и неясното бъдеще на Бетонния мост.  Запазването на пътната връзка ще струва 10 милиона, половината от които се осигуряват от НКЖИ. "НКЖИ е избрал изпълнител да бутне бетонния мост, но няма ангажимент за нов. Това предложение е вкарано отново от г-н Илия Кирчев. Знаем, че той не работи вече в община Пловдив. Не би ли следвало да бъде потвърдено от неговия заместник? Г-н Кирчев беше прав, когато даде идеята за 120 милиона лева заем, защото като съберем стойността на всички обекти, става точно тази цифра", каза още Инчев.

От ВМРО-Пловдив обявиха още, че сесия с 16 предложения, каквато ще бъде утрешната, от които 3 за даване на разрешение за изграждане на тераса, не е добра индикация за работата на администрацията. 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Цццц

Цццц

06.10.2020 | 18:36

Ще повярвам на ГЕРБ когато видя Тотю в затвора.

Отговори
1 0
Цццц

Цццц

06.10.2020 | 18:35

Всичката гюрултия е да се изтеглят парите да се откраднат, да се започне донякъде и като не стигнат да се теглят още и още докато изникне Империал N 2.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?