Следвайте ни

ВМРО-Пловдив на контра за заема, няма да подкрепи избор на кредитор

viber icon

На утрешната сесия на Общински съвет групата съветнци от ВМРО-Пловдив категорично няма да подкрепи предложението за одобрение на процедура за избор на кредитор за заема. 

„Проблемът е, че се прави опит да се заобиколят поне два закона. Друг е въпросът, че има явно непознаване на Закона за нормативните актове. Когато се приеме нормативен акт, би следвало да бъде изготвена предварителна оценка за въздействието, а такава оценка няма. Ако е от незнание – е плащещо. Ако е опит за заобикаляне на закона - е два пъти по-плащешо. С тези действия ръководството казва „Ние си правим каквото си знаем“. Всяко едно намерение на общината да тегли кредит, минава през даване на разрешение от Общинския съвет, а не през опит да се приеме една инструкция или процедура, а оттам нататък съветниците да трябва единствено да одобряват вече проведени разговори“, коментира лидерът на ВМРО-Пловдив Борислав Инчев. 

Той смята, че когато имаш  намерение да кандидатстваш и да поемаш дълг, който ще го изплащат пловдивчани чрез данъци и такси, трябва да кажеш на тези пловдивчани какво всъщност възнамеряваш да теглиш – каква ще бъде крайната сума, за какъв период от време ще се изплаща, ще има ли гратисен период, какъв ще бъде максималния лихвен процент, наведнъж ли ще се изплаща, какво ще бъде обезпечението и т.н. 

„Ако се заложат определени общински приходи, може да сеп остави под опасност изпълнението или предоставянето на определени услуги“,алармира Инчев. 

По думите му, до прокарването на подобна процедура за избор на кредитор се стига, защото общинската администрация все още няма ясен план къде ще вложи изтеглените пари. 

„Продължава да няма приоритети в определянето на важните, ключови и  стратегически обекти, важни за града и пловдивчани. Вижда се, че общината няма финансови средства, с които да отговори на базовите очаквания на хората. Излиза прав г-н Кирчев, като каза 120 милиона заем. Продължава в общината да няма открита позиция, мъжка дума, с която да се каже колко пари искат да ссе теглят. Правят се опити да се заобикалят процедурите. Кметове и заместник-кметове, не се прави така! Обиждате общинските съветници, обиждате пловдивчани“, каза Инчев. 

Общинският съветник Камен Шишманов също коментира казуса с тегленето на заем. Целта е да се изтегли кредит "под масата" с това, меко казано, измамно предложение на зам.-кмета Родопски за старт на процедура за избор на кредитна институция. Надявам се, че и общинските съветници от ГЕРБ няма да подкрепят това предложение. Ние слагаме каруцата пред коня. Не са изяснени приоритетните обекти, както и финансоите параметри. Това просто е абсурдно. Трябва да се каже ясно на кмета, че той заобикаля процедурата и последователността да се изтегли този кредит по некоректен начин. Бихме могли да подкрепим такъв кредит, но само и единствено при много ясни условия", каза Шишманов. 

На утрешната сесия ВМРО-Пловдив ще подкрепи концепцията за културен календар на Общината за тази година. "Единственото, което бихме си позволили да направим като предложение е да се добави като място за честване на Освобождението на града паметника в "Остромила", коментира Инчев. 

Воеводите ще подкрепят и няколко предложения за изменения на общински наредби  за детски градини и ясли, както и частично наредбата за жилищните нужди. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

бараба,политиката е сложна работа

бараба,политиката е сложна работа

25.01.2021 | 16:29

Не бъркай местната политика и националната.Разликата е огромна.Давам пример.В Пловдив единствено Славчо Атанасов не се пречупи и продаде на герб ,а е народен представител.В същото време комунистите под влиянието на Гергов сътрудничат на герб.

Отговори
18 3
Барабата

Барабата

25.01.2021 | 16:37

Сам си отговаряш че ще се пречупели пред ГЕРБ ,без Атанасов,не се напрягай много той отдавна се е продал.

Отговори
3 20
Запознат

Запознат

25.01.2021 | 17:01

Бараба ....По скоро слънцето ще падне на Земята ,отколкото Славчо да се продаде на такива,като маминия ,менда ,ташковите Спартака и прочие измет.Той е единственият,който на два пъти отказва на Бойко да му стане министър.

Отговори
17 2
Барабата

Барабата

25.01.2021 | 16:11

ВМРО 4 години с наколенки и поза партер пред ГЕРБ ,аре разкарайте ги тези продажници.

Отговори
12 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?