ВМРО: Бюджет 2021 на Пловдив е забулен в тайна, общината има да събира 20 милиона от дългове

Темата за Бюджет 2021 към момента е дълбока тайна, табу. До момента не се говори нищо, свързано с бюджета на Пловдив. Това каза на пресконференция нобщинският съветник от ВМРО в града под тепетата Димчо Петров. 

Лидерът на воеводите Борислав Инчев коментира, че кметът е този, който трябва да тропне по масата и да заяви какво иска да се случи. „До момента не съм чул подобна позиция“, каза той и прогнозира, че проекта на бюджета за 2021, който ще влезе за обсъждане, ще претърпи много сериозна промяна.  

По думите на Инчев, Общината има да събира над 20 милиона лева, генерирани от наеми на общински жилища, на общински терени и помещения. „В сметката въобще не влизат парите, събрани от данък недвижими имоти, за автомобили ,ако щете и такса битови отпадъци. Ако се съберат поне половината от тях през годината, ще бъде направен капиталов обект от рода на „Модър-Царевец“, или три нови детски градини, или басейн „Младост“ и т.н. Понеже темата с обсъждането на проекта на бюджета все още не е дошла на дневен ред, но като дойде имаме готовност да предложим списък с ключови обекти, които ще решат проблеми и ще освободят гражданите и гостите на града от изнервени ситуации“, посочи той. 

Относно промените в наредбата за жилищните нужди, Инчев смята, че с тях ще се даде възможност за малко по-голяма гъвкавост на общинската администрация, включително по-стриктно спазване на процедурите.  

„Не виждаме административна и политическа воля за регулиране. Това не е само в сегашното управление, забелязваше се и в предишното. Община Пловдив притежава над 3500 жилища. Има териториална диспропорция при тях. Има квартали и райони, където са много, има и такива, в които почти няма. Факт е, че жилищата в райони със силна концентрация на етническо население са едновременно и забравени и силно толерирани от общината. Забравени са от гледна точка на поддръжка на сградния фонд, като вина за това имат и самите обитатели. Толерирани са когато дойде време за събиране на дължимите такси и данъци. Ще припомня че през 2018-а стана един минискандал в Пловдив. Тогава директорът на отговорното общинско предприятие каза, че няма да бъдат събрани над 3 милиона, че ще бъдат опростени. Опрощаването на тези задължения е процедура, която е позволена по закон. Важно е защо ще се стигне до опрощаване – защото администрацията не е предприела необходимите мерки. Там, където се налага, трябва да се предприемат мерки по освобождаване на общински жилища. Колко месеца наем не трябва да са плащани, за да се стигне до момент, в който наематели дължат по 8000-9000 лв., при средна наемна цена между 20 и 50 лв. Кой е позволил това – явно, че това е позволено от кмета на общината и районния кмет. За пореден път апелираме да се предприемат своевременни мерки по събиране на задълженията и когато има недобросъвестен наемател – жилището да се освобождава“, коментира Борислав Инчев. 


От ВМРО-Пловдив смятат, че се прави опит да се лансира тезата, че заради финансов недостиг е наложително да се продават терени, на които в момента има общински жилища. „Това е неправилна плитика. Ако се реализира подобен тип политика, ние ще изкажем нашите аргумети за промяната ѝ. Това не означава, че не трябва да се продаватподобни терени, да не се провеждат конкурси или да не се обезщетява с тях Всичко трябва да е много премерено и внимателно. Тези жилища да се обследват и когато се прецени, че няма да е изгодно за общината, тогава да се даде възможност на съответния инвеститор да поеме своя риск. Но терени с добри локации общината трябва да задържи максимално дълго. Дали трябва да се освобождава общината от силно амортизирани жилища – категорично да. Големият проблем е когато един недобросъвестен наемател освободи жилището в окаяно състояние. Един ремонт за 10 000 лв. например при наем от 50 лв. ще бъде избит в рамките на 17 години. В този период няма да се реализира никакъв приход. Смятаме, че в определени райони и в определени квартали трябва да има актуализация на наемните цени“, коментира Борислав Инчев.  

От ВМРО са на мнениет, че трябва цялостна промяна във филофията и политиката на тази наредба, но ще я подкрепят, тъй като има стъпки в нужната посока. 

Общинските съветници от групата на воеводите няма да подкрепят придобиването чрез покупко-продажба на два имота, нужни за пробива под Централна гара. 

„Това се внася с идеята отново да се извият ръцете на общинските съветници. Или няма политическа воля, или желанието на НКЖИ не е достатъчно силно да с раздели с тези два имота. Техният мотив е, че имотите са в актива на фирма, но принципалът на тази фирма са именно те. Тяхно право е да ги извадят от капитала и да ги дарят на Община Пловдив. Ние няма да подкрепим тази точка за плащане на близо над четвърт милион от общинския бюджет“, каза Камен Шишманов. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Иван

Иван

25.01.2021 | 18:29

Тия от ВМРО страдат от шизофрения, в София техния лидер е в правителството, а в Пловдив се правят на опозиция.

Отговори
1 1
Мата Хари

Мата Хари

25.01.2021 | 17:25

Как ще тропне, като политическия му началник, който той излъга че ще го разследват за кражбите от над 100мил.лв ще звънне на МС тя на ББ и големия - малък човек ще се свие в черупката и ще скимти, като изхвърлено кученце! Ще си спомни, какво му е казал вожда, че ще го направят ИТ депутат и тогава ще го махнат от Пловдив!

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?