Следвайте ни

Щети за 200 хил. лв. нанесла аварията на електронната система в транспорта

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ питат: Как са покрити разходите за ремонт на сървърите, след като „Индра“ отказала да ги плати?

viber icon

Общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ Владимир Темелков внася питане до кмета на Община Пловдив за щетите, нанесени  през 2016 г. при аварията на сървърите,   които служат за управление и контрол на градския транспорт.

Досега информацията за този инцидент не е предоставена, въпреки запитване от страна на съветниците до бившето управление на града.  

Владимир Темелков  поставя важни въпроси, които за пореден път са свързани с лошото изпълнение на  транспортния проект. Съветникът иска  на пловдивчани ясно  да се каже  кой носи вина за аварията, как са покрити  разходите за ремонт на сървърите и кой е инсталирал противопожарната система, която се задейства без причина?

„Щетите , нанесени при инцидента  на двата сървъра Fujitsu-Siemens, са в размер на 200 000 лева. Изпълнителят на договора „Индра Системс“  отказва да ги покрие и въпреки че Общината няма вина, сървърите са сменени. Монтирането на оборудване на един автобус, в това число да се сложи микрофон и да се инсталира  софтуер, струва 3204 лв. без ДДС, а демонтажът му е 726 лв., също без ДДС. Интересно  е как са платени  парите  за ремонт,  които  представляват  сериозно перо в бюджета  на проекта?“, пита Темелков. 

Съветникът напомня, че транспортният проект беше  финансиран  по ОП„Регионално развитие“ с цел  да  се подобри трафикът в Пловдив и да се повиши качеството на обслужването в градския транспорт.  

Независимо от щедрото финансиране на проекта  с 40 млн. лева, по-голямата част от които са похарчени  за електронните системи,  задръстванията на основните улици в Пловдив се увеличават.

 „Новите светофарни уредби, наричани „интелигентни“, не успяват да регулират движението според натоварването, най-малкото защото няма  нищо умно в тях, а те работят механично като обикновен светофар“, счита Темелков.  

Категоричното мнение  на  специалисти е, че  създаването на секции за десен завой не успяха да облекчат трафика, тъй като логистиката в един град представлява цялостна екосистема, а не решаване на казус само на едно кръстовище.

Владимир Темелков припомня  и факта, че системата за градския транспорт, която трябва да е свързана с управлението на трафика,  не работи. В Центъра за  управление  на трафика  оборудването е остаряло и неефективно, защото е доставено преди  6 години и, откакто е монтирано,  претърпяло  няколко инцидента.

Съветниците  от „Съюз за Пловдив“  държат да получат копия от  приемно-предавателен протокол за извършени ремонтни дейности, ако такъв е съставен. Питат  кой  извършва ремонта на хардуера и къде са старите повредени сървъри или части от тях? 

„Важно е дали  през 2016 г., когато е станала аварията, е имало  застраховка на хардуера  и дали  в момента  придобитите  по проекта активи  за милиони левове са  застраховани, за да не се ощетява и без това ограничения  бюджет на Община Пловдив“, подчертава Владимир Темелков. 

Групата на съветниците очаква от кмета  подробна и точна информация  с  какъв щат разполага  Центърът за управление на трафика и кой го ръководи. 

ВЪПРОСИТЕ НА „СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ“:

1.         През 2016 година, след инцидент, за който Община Пловдив няма вина, биват нанесени щети на двата сървъра Fujitsu-Siemens,  които служат за управление и контрол на градския транспорт. Кой носи вина за този инцидент? Кой е инсталирал противопожарната система, която се задейства без причина?

2.         Щетите са за 200 000 лв. „Индра Системс“ отказват да ги покрият, но въпреки това сървърите са сменени. Монтирането на оборудване (в това число да се сложи микрофон и инсталиране на софтуер), струва 3204 лв. без ДДС на автобус, а демонтирането му е 726 лв. без ДДС, също на автобус. Кой  покрива разходите за ремонт на сървърите, които  са сериозно перо в проекта?

3.         Има ли приемно-предавателен протокол за извършени ремонтни дейности? Какви са те? Къде са старите повредени сървъри или части от тях? Кой извършва ремонта по хардуера?

4.         Имало ли е застраховка на хардуера и ако не, защо? Към този момент има ли такава за проекта на стойност близо 40 милиона?

5.         С какъв щат разполага Центърът за управление на трафика? Кой е ръководител?

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

___

___

24.06.2020 | 13:18

Преди се чуваше следното: Общината е пратила сървъра в мазето. За сървърното нямало климатици, те само на шефовете се полагали, поради което температурата се е повишила, и пригодната за хотел на Ванко1 противопожарна система, се оказала непригодна за сървърно и напълнила с вода мазето, като унищожава сървърите. Това е от некомпетентност в общината, за което Индра няма как да плаща. Ако един таблет има гаранция, то ако чупиш орехи с него, гаранцията няма да важи ;) Също така 5 години да не могат да стартират една билетна система е системен провал в управлението на общината.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?