Следвайте ни

В приятелски дух: Бюджетът мина и подмина

Съветниците завишиха парите в градската хазна до 324 млн. лева

С критики, но и с шеги и закачки Общинският съвет прие вчера бюджета на Пловдив, като го завиши  с 2,5 млн. лева след лавина от предложения,  дадени от опозицията. Градът ще разполага през тази година с  близо 324 млн. лева. Това е най-голямата сума, планирана за приходи и разходи от Десети ноември насам.   

Финансовата рамка беше приета с 32 гласа предимно  на ГЕРБ,  Реформаторски блок, Кауза Пловдив, ЗС "Ал. Стамболийски". Против се обявиха 10 съветници,  а трима се въздържаха. Цялата група на  БСП начело с Николай Радев твърдо се отказа да подкрепи бюджета.  Патриотичен фронт и "Съюз за Пловдив"  гласуваха шарено.  Само двама старейшини от Патриотите - Нина Гьошева и Стефан Послийски, бяха "за". Камен Шишманов от същата коалиция  не е участвал в гласуване, за да не бъде обвинен в конфликт на интереси. По негово искане като шеф на стрелкови клуб "Тракия" в бюджета са заделени 1,5 млн. лева за стрелбище,  което ще се изгражда до Колодрума върху общинския терен. В бюджета е записано, че през 2019 г. за стрелкови  комплекс ще бъдат осигурени още 3,5 млн. лева.  Стрелбището ще е на две нива, с 50 коридора по 25 метра дистанция. Най-престижният ли е този спорт в Пловдив, че даваме толкова много пари, зачуди се Пепа Деведжиева (РФ), но не получи отговор. 

Патриотите Слави Георгиев, д-р Лилия Учкунова, Костадин Гаров и Иван Димов  от същата коалиция  се обявиха против бюджета.  

Различен беше вотът и в "Съюз за Пловдив". Шефката на групата Дани Каназирева гласува против, въпреки че всички предложения на групата, включително за бул. "Марица - север" и продължението на бул. "Македония" от бул. "Никола Вапцаров" до "Александър Стамболийски", бяха приети от кмета Иван Тотев. Планираните приходи са завишени с 40 процента в сравнение с миналата година, тези пари няма как да бъдат събрани, а съответно няма как да се изпълни и програмата за капиталови разходи, изтъкна  Каназирева.  Колегите Гергана Стоянова и Евелин Парасков се въздържаха при вота, а Вихра Ерамян и Димитър Чолаков подкрепиха  бюджета. Ерамян, която е и зам.-директор на ЕГ "Иван Вазов", благодари на кмета, че за тази година от градската хазна са осигурени средства в размер на 1 млн. лева за спортна зала. Димитър Чолаков е собственик на транспортната фирма "Автотранс Чолаков",  а през 2018 г. общината вдига с 1 млн. лева парите за превозвачите, които обслужват 29 линии. 

Дебатите продължиха близо четири часа  с прекъсване за поклонение пред паметника на Стефан Стамболов  по повод на годишнината му. На пиперливите критики на опозицията за раздут бюджет кметът уточни, че нарочно са завишили приходите, за да може да започнат повече проекти. "По проекта за изграждането на подлез "Модър - Царевец" работим вече три години, планираме средства за този обект в бюджета, но ето пак осем заповеди за отчуждаване на ул. "Модър" са обжалвани и трябва да чакаме решение на съда.  

Над 50 предложения за допълнителни средства бяха направени в залата за ремонти, детски площадки, видеокамери, осветление.  Тотев, изпаднал във веселяшко настроение, отхвърли само няколко. За нова спортна зала "Дунав" в бюджета бяха включени 1,7 млн. лева,  със 100 000 лева се увеличиха средствата за паркинг автомати в синя зона  вместо планираните първоначално 95 000. На 100 000 лева нарасна и  подпомагането на инвитро.  На учениците, които завършват гимназия, ще се дава тъй нареченият културен чек за 50 лева, с който ще посещават  музеи, галерии и театри.  

Когато заваляха предложения за ремонт на  улици, градоначалникът с лека досада рече: "С общинския бюджет не можем да направим всички квартални улици. В стогодишната програма това може би ще стане.  Не трябва да имате усещането, че бюджетът е достатъчен. Той е изключително малък - най-малко два пъти по-малък от нуждите на хората".

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?