Следвайте ни

В Пловдив: Румен Петков скочи срещу дебата за нова Конституция

viber icon

Ако се допусне дебат по предложението на министър-председателят Бойко Борисов за нова Конституция, то това ще бъде фатално за конституционализма, демокрацията и за бъдещето ни на европейска държава с ценностна система. Това каза пред журналисти в Пловдив лидерът на АБВ Румен Петков. 

Според него, министър-председателят и хората му нямат абсолютно никакво морално, както и законово право, да инициират промени в Конституцията. „Нали си представяте като автор на конституционните промени г-н Данаил Кирилов? Аз не мога да си го представя“, коментира Петков. 

Румен Петков смята също, че ГЕРБ нямат и професионалното съдържание да подготвят каквото и да е. „Конституция не може да бъде писана така, както се пишат проектозаконите. ГЕРБ е еманация на законодателната нищета. Ние нямаме закон, който да е променян по малко от 10-15 пъти през тези 10 години. Тези хора нямат никакво право да внасят промени в каквото и да е. Самият министър-председател дори се бърка-  промени в Конституцята, нова Конституция, Велико народно събрание, въобще няма да има Велико народно събрание“, коментира лидерът на АБВ.

Според него целта на Борисов е да се измести фокусът от шкафчето с еврата и кюлчетата злато, да се хвърли общестото в дилемата дали иска или не нова Конституция и Велико народно събрание. 

„Всички тези предложения, които се правят, с изключение на броя на народните представители, са в прерогативите на обикновеното Народно събрание. Говори се за намаляване на броя на депутатите, обаче под 181 се пада много по-ниско от един критичен минимум. Илюстрирам с пример. При 120 народни представители – за регистрация и начало на работния ден ще са необходими 61. С 31 народни представители ще може да се приеме всякакъв закон. Кой Домусчиев няма да си осигури 31 депутата и да си вземе пристанището в Бургас? С 31 представители могат утре да свалят корупцията и убийството от НПК. Трябва да се разбере, че понякога когато искаме да зарадваме ухото на обществото, минаваме една черта, от която после няма връщане назад“, категоричен е Петков. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Шишков

Шишков

18.08.2020 | 18:18

наглец

Отговори
6 0
коко

коко

18.08.2020 | 17:23

На този ще му даваме думата само когато има дебати за нови шадравани!

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?