Следвайте ни

Тотев се прави на Путин, търси си Медведев

Крои планове да се върне в Общината през 2023 г.

Иван Тотев отказва да е политически труп. Градоначалникът, който наскоро определи управлението си като най-успешното в новата история на Пловдив, крои планове да се завърне в Общината, но след като ни даде възможност да си починем от него. 

Тотев увери, че решението му да се оттегли от надпреварата за трети пореден мандат е лично негово и той няма да го променя. „Мога да цитирам Менда Стоянова", отвърна той, запитан дали няма да преосмисли дадения от него преди седмица самоотвод. За подобна възможност се заговори, след като в събота премиерът Бойко Борисов за пръв път от много години демонстрира известна близост с Тотев, докато разглеждаше как върви ремонтът на площад "Централен".

Шефката на Парламентарната комисия по финанси и бюджет Менда Стоянова  заяви преди няколко дни за „Марица", че Иван Тотев не е Корнелия Нинова и няма да се отметне като лидерката на социалистите от думите си.

„Решението ми е категорично! Не съм казал, че ще спра да се занимавам с политика или че няма да помагам на града с всички сили под каквато и да е форма. Не очаквайте от мен да спра да бъда активен! Ще продължа да работя за града, с който имам духовна връзка. Но не смятам, че за трети мандат имам тази енергия и сила, които да бъдат така полезни за града!", коментира градоначалникът.

Той не изключи, че може да се кандидатира за кмет, но  за другия мандат - през 2023 г.  И риторично попита: „Защо смятате, че животът свършва?".  Думите му доведоха до спекулации, че Тотев се прави на Путин и просто си търси Медведев, с когото да се върти на кметския пост. 

Според него е нормално, че въпреки публичния самоотвод, който той направи за трети мандат, на събранията в шестте района съпартийците му да издигнат неговата кандидатура за кмет. 

В челната четворка на кандидатите за кмет в местните структурни на ГЕРБ са избрани  областният управител Здравко Димитров и районните кметове Костадин Димитров ("Тракия") , Георги Стаменов ("Централен"), Димитър  Колев ("Западен"). Очаква се най-късно през август лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов да каже кой ще е кандидатът. На въпроса кой от номинираните е най-подходящ за кметския пост, действащият градоначалник Тотев отговори: „Руси Чернев". Главният редактор на "Марица" благодари за доверието, но каза, че има хубава работа, която обича, и не е изкушен от властта. Освен това е висок за ролята на Медведев и твърде далеч от модела на управление в Община Пловдив.    

 

 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?