Следвайте ни

Тотев превърна и старините в хранилка за приближени чиновници

viber icon

Освен за привличане на туристи и помпане на местния шовинизъм пловдивските старини имат и друго предназначение - да се превръщат в партийна хранилка по време на реставрацията си. Това уникално превъплъщение на археологията е лично изобретение на кмета Иван Тотев. Още като млад лидер през 2011 г. днешният градоначалник, тогава областен управител, използва проекта за реставрацията на Римския стадион, за да изпише по някой лев от чуждата пара на свои приближени съпартийци и сътрудници. Проектът „Античният стадион на Филипопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване" бе осъществен с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

За скандала алармира някогашният депутат от РЗС Емил Василев. От сигнала му до отговорните институции естествено не произлезе нищо, защото действията на Тотев не били в нарушения на закона, а само на морала. И освен това става дума за разпределянето в приятелския кръг на някакви си 70 000 лева.

Как се случи "усвояването"? 

Бенефициент на средствата по проекта за реставрация на Римския стадион бе областната управа. Като неин ръководител Иван Тотев реши да ангажира утвърдени експерти за успешната реализация на начинанието. Така на граждански договор за счетоводител в екипа е привлечена Радослава Ташкова, макар в самата областна управа да имаше достатъчно добри специалисти в сметките. По онова време, както и в момента, Ташкова е административен секретар на местната структура на ГЕРБ, на която пък Тотев и до днес е координатор. За работата си в осчетоводяването на проекта в продължение на 15 месеца Ташкова е получавала по 800 лева, което през 2011-а се равнява на 3 минимални заплати /270 лв./. Тя обаче не е единственият ценен кадър от кръга на Тотев, облажил се от проекта. В справката за ведомостта се чете името на Амелия Гешева, в момента е зам.-министър на културата. По онова време Гешева е на щатна длъжност като началник-отдел в областната управа, а по граждански договор, подписан от Тотев, е била оторизирана 15 месеца да помага за реставрацията на Римския стадион срещу 930 лева месечно. Същата е ситуацията и със старши юрисконсулт в областта Петър Касабов, който пък се трудил като мениджър на проекта и е получил общ хонорар от 14 000 лева.

Най-сериозна сума около реставрацията на Римския стадион е заработила Емилия Петрова-Ангелова, чието име често се среща във ведомостите за външни услуги в няколко институции, сред които "Община Пловдив и МБАЛ "Пловдив".  През 2011 г. дамата е действащ адвокат. Макар областната управа да разполага с добри юристи, сред които и самият Петър Касабов, Иван Тотев е преценил, че трябва да наеме за реализацията на проекта още един в лицето на Петрова-Ангелова. Тя е получила за услугите си 20 500 лева - по 1360 лева месечно. Адвокатката помагаше на Иван Тотев още когато той бе кмет на район "Източен". След като младият лидер стана градоначалник, юристката беше наета да защитава общината в съда на граждански договор. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

Курвислав Уруспийски

22.06.2019 | 17:15

Докато Славчу беше кмет си лежеше в канцеларията , а бабите много го обичаха защото разговаряше по улицата с тях

Отговори
1 7

Майнатаун

22.06.2019 | 10:43

Искам да ми изредите кои археологически обекти ремонтира, ескспонира, откри, лъсна или просто премете с метличката Славчо Хатанасов за 4 години, че не се сещам??? НУЛА!!! Даже НУЛА И ПОЛОВИНА! За сметка на това Тотев в това отношение е направил повече от всички останали кметове на Пловдив, майна от падането на Бай Тошо до сега. За това и събра най-големите негативи от простаците и некадърниците на града. Както са казали философите "Няма ненаказано добро!"

Отговори
2 8

знаещ

22.06.2019 | 00:12

Нина , нина,......целият проект и разработката му и финансирането му от финландците бе заслуга на бившия областен управител Тодор Петков.Тотев взе всичко наготово .Типично за него.

Отговори
9 1

Нина

21.06.2019 | 19:51

Целият описан от вестника екип е работил и реализирал един успешен за града проект. Всичко като резултат е постигнато с работа и професионализъм, а парите са усвоени по предназначение и е извършена реставрация. Аз виждам красив Римски стадион, който всеки турист иска да види и снима. Спомням си времето на управлението на Атанасов, когато мястото беше една дупка за боклуци и той нищо не направи.

Отговори
7 8

батал

21.06.2019 | 19:31

10 години е така,чака сега ли го разбрахте?Нормално ли е площад Централен да се ремонтира цяла година?Една плюнка място.Ама нали си капи вали-гърми.Като цяло такова унищожение на духа,атмосферата,автентичноста и идентичността на Пловдив не е имало никога!С лекота се събарят старинни и емблематични сгради,пришълците от селата се увеличават с хиляди всеки ден! Новите гета никнат като гъби.Дано тази есен най-накрая се отървем от тоя боклук веднъж завинаги!!!

Отговори
10 4

ДО ТРОЛА НА ТОТЕВ ПОД МЕН

21.06.2019 | 18:36

С ТЕЗИ ПИСАНИЯ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ВДИГАТЕ ПОДКРЕПАТА ЗА КАРЛОВСКОТО ЗКПЧ. ИМАЙТЕ УВАЖЕНИЕ КЪМ СЛАВЧО АТАНАСОВ.ТОЗИ ЧОВЕК ДВА ПЪТИ САМ САМИЧЪК ВИ БИЕ НА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ И АКО ЦВЕТАНОВ НЕ МАНИПУЛИРАШЕ ИЗБОРИТЕ В РАННИТЕ ЧАСОВЕ,ТОТЕВ НИКОГА НЯМАШЕ ДА Е КМЕТ.А ДАЛИ ТОТЕВ Е УСПЕШЕН КМЕТ,ЕДВА ЛИ, КАТО ВИЖДАМЕ КАК "ПОБЕЖДАВА" АТАНАСОВ НА ИЗБОРИ. УСПЕШНИ КМЕТОВЕ СА НА БУРГАС, СОФИЯ, СТАРА ЗАГОРА, БЛАГОЕВГРАД, КОИТО ПЕЧЕЛЯТ С 80%.

Отговори
11 7

фатмашки хленч

21.06.2019 | 17:28

Всички видяхме и ПОМНИМ на какъв незавиден хал бе Пловдив при управлението на карловския нагаждач. За тези години под управлението на Тотев ситуацията коренно се промени . Тотев се доказа като УСПЕШЕН КМЕТ от какъвто градът ни отдавна имаше нужда ! От един провинциален , мръсен и запуснат град , вече сме и призната столица на културата. Нормалните и истинските пловдивчани това го виждат и отчитат и никой не иска отново връщане към селския модел на управление какъвто бе при карловското ЗКПЧ !

Отговори
9 18

Адмирал Куроедов

21.06.2019 | 17:01

Слава Богу, наесен ще се отървем от лукавия лепкав хитрец (за когото гласувах с две ръце на първия му мандат). Проблемът е, че няма никакъв начин да го натикат затвора. Не щото е нещо много гениален, а просто законите са си правени от тях за тях - всичко е "законно"...

Отговори
18 7

СТРОИТЕЛ

21.06.2019 | 16:29

И ние помни .Ама добре помним. Славчо правеше ремонтите в пъти по-евтино, много по-качествено и много по-бързо.Нито един от обектите ,които направи не му се наводни,за разлика от тотевите.При Славчо 1 кв.метър асфалт струваше 27 лв. при Тотев е 56лева, от едни и същи асфалтови бази.Изводите са ясни. Затова единия стана олигарх, а другия си живее в панелата.

Отговори
19 9

l1

21.06.2019 | 16:06

БИЗНЕСМЕН 21.06.2019 | 15:20 не защитавам тиквенския урод от гроб....но да твърдиш че славчо с фирмата от елхово правил качествени ремонти в капана където още плочките ме удрят по краката ...като 5см те здрави плочки бяха заменени от 2см...некачествени и незалепени плочки...пловдивчани помнят...помнят и балдъзата...къде я беше нагодил...

Отговори
11 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?