Следвайте ни

Тотев превърна и старините в хранилка за приближени чиновници

Освен за привличане на туристи и помпане на местния шовинизъм пловдивските старини имат и друго предназначение - да се превръщат в партийна хранилка по време на реставрацията си. Това уникално превъплъщение на археологията е лично изобретение на кмета Иван Тотев. Още като млад лидер през 2011 г. днешният градоначалник, тогава областен управител, използва проекта за реставрацията на Римския стадион, за да изпише по някой лев от чуждата пара на свои приближени съпартийци и сътрудници. Проектът „Античният стадион на Филипопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване" бе осъществен с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

За скандала алармира някогашният депутат от РЗС Емил Василев. От сигнала му до отговорните институции естествено не произлезе нищо, защото действията на Тотев не били в нарушения на закона, а само на морала. И освен това става дума за разпределянето в приятелския кръг на някакви си 70 000 лева.

Как се случи "усвояването"? 

Бенефициент на средствата по проекта за реставрация на Римския стадион бе областната управа. Като неин ръководител Иван Тотев реши да ангажира утвърдени експерти за успешната реализация на начинанието. Така на граждански договор за счетоводител в екипа е привлечена Радослава Ташкова, макар в самата областна управа да имаше достатъчно добри специалисти в сметките. По онова време, както и в момента, Ташкова е административен секретар на местната структура на ГЕРБ, на която пък Тотев и до днес е координатор. За работата си в осчетоводяването на проекта в продължение на 15 месеца Ташкова е получавала по 800 лева, което през 2011-а се равнява на 3 минимални заплати /270 лв./. Тя обаче не е единственият ценен кадър от кръга на Тотев, облажил се от проекта. В справката за ведомостта се чете името на Амелия Гешева, в момента е зам.-министър на културата. По онова време Гешева е на щатна длъжност като началник-отдел в областната управа, а по граждански договор, подписан от Тотев, е била оторизирана 15 месеца да помага за реставрацията на Римския стадион срещу 930 лева месечно. Същата е ситуацията и със старши юрисконсулт в областта Петър Касабов, който пък се трудил като мениджър на проекта и е получил общ хонорар от 14 000 лева.

Най-сериозна сума около реставрацията на Римския стадион е заработила Емилия Петрова-Ангелова, чието име често се среща във ведомостите за външни услуги в няколко институции, сред които "Община Пловдив и МБАЛ "Пловдив".  През 2011 г. дамата е действащ адвокат. Макар областната управа да разполага с добри юристи, сред които и самият Петър Касабов, Иван Тотев е преценил, че трябва да наеме за реализацията на проекта още един в лицето на Петрова-Ангелова. Тя е получила за услугите си 20 500 лева - по 1360 лева месечно. Адвокатката помагаше на Иван Тотев още когато той бе кмет на район "Източен". След като младият лидер стана градоначалник, юристката беше наета да защитава общината в съда на граждански договор. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?