Следвайте ни

Темата на "Марица": Чешмите на Пловдив

И областният управител Здравко Димитров построи фонтанка в квартал "Христо Смирненски" "Пловдивско хоро“ се превърна в символ на града

viber icon

Пловдив е рекордьор сред големите градове по броя на питейните фонтанки със своите над 50 чешми. Много от тях са дарение от граждани, неправителствени организации и фирми, разказа директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев. Общинското предприятие стопанисва чешмите. От тях обаче в момента работят най-много три-четири - на детската площадка в Цар-Симеоновата градина, в Дондукова градина, на Главната срещу стълбището на "Каменица", на  ул. "Райко Даскалов" до халите. 

"Всяка година чешмите се спират в края на октомври, за да не замръзват. Започваме да ги пускаме поетапно от началото на април. Където е необходимо, ще извършим ремонти, така че в началото на май всичките да работят", увери  Алексиев. 

"Удоволствие е да изградиш чешма и хората да я ползват" - с тези няколко думи областният управител Здравко Димитров и бивш кмет на "Западен" обяснява защо е направил дарението. Фонтанката е изградена в парк "Ружа" в същия район, когато беше построена църквата. На табелката пише, че е дар от Рая, Мария, Меглена и Здравко Димитрови. 

Фонтанката на Главната срещу стълбите на " Каменица"  е произведение на монументалното изкуство. Чашата е излята от бронз, тежи около 700 килограма и наподобява стила на старинните градежи, припомниха от "Градини и паркове". Върху плочките е възпроизведена древната писменост по нашите земи. Средствата за чешмата са предоставени безвъзмездно от членове на Ротари клуб "Филипопол", а проектът и изпълнението е дело също на ротарианец - скулптора  Жорж Трак. Водата блика почти през цялата година, без да се спира. 

В градинката "Седмия хълм" до Римския стадион, където постоянно минават туристи за Стария град и играят деца, чешмата е направена по идеята на женската неправителствена организация "Сороптимист Интернешънъл". От ВиК ЕООД  преди години са се погрижили да прекарат тръбите като част от проекта "Водата е живот", чиято цел е да върне традицията на Пловдив като град с много чешмички. Нарекли са я „Географски център“, защото е във формата на компас. В основата на чашата е изграден кръг, който изобразява четирите посоки на света. Чрез дарителски акции в кампанията „Водата е живот“ на пловдивския клуб на  "Сороптимист Интернешънъл" в града има няколко чешмички. 

Една от ценните градски фонтанки е „Пловдивско хоро“, която се намира в Цар- Симеоновата градина и се е превърнала в един от символите на града. Скулптурата изобразява  жени, подкарали кръшно хоро. Авторът на тази водна композиция е Атанас Карадечев. Служителите на "Градини и паркове" разказват, че  чешмата е направена в памет на д-р Лилия Христова-Илучева, отраснала на близката улица „Филип Македонски“ и играла като дете в парка.

Фонтанката във формата на кобилица с менци на алеята на градината откъм пл. "Централен" е дарена от пловдивския бизнесмен Ангел Попов.  Навремето тук е имало три различни по големина чешмички. От името на семейство Иванови сме получили в дар чешмата до паметника на Васил Петлешков в същия парк.  

На малката Главна /ул. "Райко Даскалов" до халите/ утоляваме жажда в горещите дни и се любуваме на още едно произведение на изкуството - чешма  „Тракийски ритон“. Нейният автор е скулпторът Иван Карапенчев. Фонтанката е във формата на златен ритон -  с глава на млад овен и сцена от Дионисиеви тържества. Скулптурата символизира древната история на Тракийската низина, където е разположен Пловдив - един от най-старите живи градове на Европа.

Местната организация на ГЕРБ "Предприемачи" също направи благороден жест за гражданите в парк „Лаута“. Каменна чешма в другия тракийски парк "Майка и дете“ пък е дарена от бивши ученици на СОУ „Черноризец Храбър“ - набор 1970.

Още интересни факти по темата - след малко в Marica.bg

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?