44

Старата гвардия партийни първенци в Пловдив мина в запаса СНИМКИ

По трънливия път на възхода и падението тъй наречените системни партии пратиха в забвение своите първопроходци. Едни от активистите, които преди повече от 30 години бяха в челните редици на изгряващите партии, днес са се оттеглили сами, разочаровани от стила на партийното строителство и управлението. Други бяха отстранени с обвинения в нелоялност, трети - изключени, защото сгазили лука. Четвърти пък са прехвърлили възрастта, в която по-лесно се понася партийната дисциплина и послушанието, характерни за всички политически сили без изключение.

И в Пловдив десетки популярни навремето политици са аут от  активната дейност. Един от най-дейните кметове -

Спас Гърневски, се е отдал на мемоари.

Той завършва втората си автобиографична книга и продължава да се хвърля в атака срещу управляващите с присъщия му пламенен стил.Тръгнал от СДС, преминал през ДСБ и акостирал като страстен симпатизант и депутат на ГЕРБ, Гърневски и до днес вярва, че Бойко Борисов ще се върне на бял кон във властта.

Д-р Иван Чомаков, който изкара два мандата като градоначалник от СДС, отдавна не се занимава с активна политика.След втория мандат беше назначен за управител на телевизия "Евроком  България" на Международен панаир Пловдив, но не се задържа на този пост дълго. Оттам насетне трудовият му път се губи и на въпроса какво работи бившият кмет, запазил и досега спортната фигура на младеж, неизменно отговаря: „Аз съм пенсионер“, макар че е навършил пенсионна възраст едва преди четири години.

Сред аутсайдерите, излезли от играта, е и Йордан Кюмюрджиев,

бивш шеф на РДВР-Пловдив и един от първите основатели на структурата на ГЕРБ в града през 2006 г.  Кюмюрджиев, наливал основите на партията заедно с Бойко Борисов, и досега е вписан в регистъра като управител на клон Пловдив на първоначалната организация. Спомня си как новата политическа сила с офис на бул. „Княгиня Мария Луиза” като магнит привличала хората.

Според него първата грешка на ГЕРБ е, че през 2007-а партията не предложи свой кандидат за кмет на Пловдив, а подкрепи Славчо Атанасов от ВМРО. След една година това решение се оказа повратно както за Кюмюрджиев, който беше свален от председателския пост в Общинския съвет и веднага подаде оставка от лидерската длъжност в ГЕРБ, така и за самата партия, отстъпила властта в града на новата  коалиция - ВМРО и БСП.

Смяната в местната власт Кюмюрджиев нарича „пуч” и допълва още една причина за раздялата му с ГЕРБ - различия с Цветан Цветанов, който подмолно е работил срещу него. След една година той напусна партията, на която се е оказал непотребен, и застана зад доскорошната си съпартийка Дани Каназирева, след като тя основа "Съюз за Пловдив".

Отдаденият дълги години на политиката

Славчо Атанасов се усамоти

със съпругата си сред любимите книги в бащината къща в Скутаре. Бившият кмет на Пловдив, издигнат от ВМРО и подкрепен от ГЕРБ, а впоследствие депутат от НФСБ, се оттегли от участието в предизборната кампания, след като мандатът му изтече. С аптекарска точност прогнозира провала на ВМРО-НФСБ, който последва на 4 април 2022 г. Начело със Славчо със сигурност подкрепата за вечно конфликтуващите партньори щеше да бъде по-осезаема.

Тодор Петков, кмет  на Пловдив от БСП в последните години на соца, обяснява шеговито, че главното му занимание в момента е пенсионерството. Петков показа висш пилотаж в управлението, когато през 2005 г. беше назначен за областен управител. На неговата активност се дължи изграждането на Стоматологичния факултет на мястото на замразения строеж в парка на Младежкия хълм.  Без неговата намеса студентите щяха да се обучават в старата реституирана сграда, където бяха под наем.

Преди няколко години Тодор Петков беше напуснал БСП, но след като изключиха Георги Гергов, си върна членството. „Предстои много работа, за да се изправи партията на крака“, казва социалистът.

Д-р Гьока Хаджипетров върти конна база

Конната база "Тангра" на д-р Гьока Хаджипетров се сдобива с все по-голяма популярност сред малките и големите почитатели на този спорт. Бившият областен управител от времето на НДСВ се грижи за 8 дка конюшни и манежи и 20 дка земя около село Калековец. Страстта му към конете е от малък, а първия кон му подарила съпругата Мария, която има същата професия като неговата - стоматолог. Като начало д-р Хаджипетров ползвал под наем терена във Войводиново, после се разгърнал в самостоятелен собствен имот в Калековец. В базата му се провеждат състезания, малките се учат да яздят. Подчертава, че не отглежда коне за продажба. Той самият също обича да язди.

С адвокат Владимир Дочев, с когото навремето бяха в една партия, водят предаване „Часът на свободата“ по ПОТВ и се готвят през лятото да се пуснат с лодки по Марица, за да покажат, че реката иска много повече внимание, отколкото се обръща от местната и държавната власт. Реката трябва да се обърне към града, да се поддържа, около нея да има живот и повече атракции, убеден е бившият политик. Подобен експеримент с лодка по Марица двамата приятели и съмишленици вече са правили веднъж.

Гьока Хаджипетров казва, че в Пловдив вече няма структура на НДСВ, а в София огънят, запален някога от Симеон Сакскобургготски, се поддържа от неколцина. Чуди се що за партия е, след като и досега не е взела отношение за войната в Украйна. Бившият областен управител живо се интересува от политиката, но счита, че трябва да я правят нови хора.

Меглена Русинова агитира за зелената енергия

Меглена Русинова, бивш зам. областен управител от НДСВ, се е посветила на каузата за зелена енергия. Някогашната заместничка на д-р Гьока Хаджипетров се премести в София почти веднага, след като мандатът в областта изтече. В момента е председател на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация и често защитава тезата за ползите на енергийната ефективност пред медиите.

Русинова подкрепи идеята за строеж на завод за батерии в Националния план за възстановяване и устойчивост. Според нея целта на изграждането на такова предприятие в България дава възможност да се развива индустрия, която е перспективна за изпълнение на целите на Зелената сделка.

Меглена Русинова агитира за зелената енергия  Меглена Русинова, бивш зам. областен управител от НДСВ, се е посветила на каузата за зелена енергия. Някогашната заместничка на д-р Гьока Хаджипетров се премести в София почти веднага, след като мандатът <210> в областта изтече. В момента е председател на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация и често защитава тезата за ползите на енергийната ефективност пред медиите.  Русинова подкрепи идеята за строеж на завод за батерии в Националния план за възстановяване и устойчивост. Според нея целта на изграждането на такова предприятие в България дава възможност да се развива индустрия, която е перспективна за изпълнение на целите на Зелената сделка.

 

Борислав Инчев гледа пчели, ще изнася мед в Нидерландия

Борислав Инчев, бивш кмет на район „Южен“, а сега зам.-кмет в Община „Родопи“, е запален пчелар. В землището на първомайското село Драгойново той се грижи за 148 кошера, а цялото му стопанство е от 260. Тази местност е избрал, за да е най-близко до чистата природа, защото изключително много държи неговият мед да е натурален.

„Растителността край селото е богата и дава забележително добри характеристики на меда“, разказва Инчев, който се кани да изнася продукцията си в Нидерландия.

Доскоро Борислав Инчев беше председател на Общинския комитет на ВМРО, но подаде оставка. Различията в стила, а сигурно и боричкането за надделяване станаха причина да се оттегли от поста, но остана шеф на най-голямата организация „Тодор Александров“. Негови привърженици във ВМРО бяха огорчени, че по време на предизборната кампания напористият Александър Сиди се глави за водач на пловдивската листа, а Борислав Инчев, чиято компетентност и диалогичност спечели уважение в града, отиде на заден план. Още една изненада дойде с избирането на Владимир Кисьов, доскорошен активист на "Съюз за Пловдив", в местното ръководство на ВМРО. Затова губим изборите, коментираха редови членове. 

Бившите играчи на ВМРО са извън политическата сцена. Председателят на Общинския съвет Илко Илиев и буйният зам.-кмет Александър Долев живеят в София. Дългогодишният председател на ВМРО Бойко Ватев и неговият колега Камен Шишманов се грижат за галерия "Ромфея". През тези години Бойко Ватев е събрал може би най-голямата в Европа колекция на боздугани. Знаят, че светът не се върти само около политиката.

 

Захари Георгиев на "стипендия" от НОИ

Не съм въодушевен от политиката. За мен политиката трябва да служи за подобряването на живота в държавата, а се оказа по-добър живот за тези, които правят политиката. Това споделя с огорчение Захари Георгиев. Зад гърба му са три мандата на общински съветник от БСП в Пловдив, 10 години председателски пост в партията в града, четири парламента, участие в националното ръководство. 

Един от малкото идеалисти в политиката, Георгиев е запазил и досега членството си в БСП. През 2003 г. Захари Георгиев за малко не спечели кметския пост в Пловдив в състезанието с д-р Иван Чомаков. Тогава беше избран за депутат, но се отказа от престижното място само защото се беше кандидатирал за градоначалник. На въпрос с какво се занимава сега, се смее: "Взимам стипендия от НОИ".

 

Сузана Николова благодари на Бога, че навреме скъсала с ГЕРБ

За 15 години от основаването и над 10 зад кормилото на властта ГЕРБ се „проветряваше“ многократно. След оставката на пловдивския лидер Йордан Кюмюрджиев Дани Каназирева, която по това време беше шеф на групата в Общинския съвет, отлетя от ятото на Бойко Борисов заради разногласията с Цветанов и Тотев и създаде своя партия - "Съюз за Пловдив".

„Цветанов махна почти всички, които направиха сдружението, включително и Каназирева. В ГЕРБ не обичат хора със собствено мнение. Предпочитат послушковци, които спазват стриктно дисциплината. Оказа се, че този модел, характерен за всички партии, важи и за ГЕРБ”, споделя Йордан Кюмюрджиев.

За разлика от бившите си съпартийци Каназирева не се сбогува с ГЕРБ и след години стана депутат от Пловдивска област, но от гражданска квота, без да членува в партията. Лично Борисов я беше предпочел за областен управител, а след енергията, с която тя се хвърли в работата, я включи в листата в 17. МИР като водач. За куриоз Дани Каназирева, която беше яростен опонент на управлението на Иван Тотев, който днес в 47-ото Народно събрание седи на една ръка разстояние от нея.

Извън ГЕРБ останаха първите пловдивски депутати,

избрани през 2009 г., във възхода на ГЕРБ - Зоя Георгиева и Вили Шопова. "Този отрязък от живота си съм зачертала като безсмислен и сега ми е смешно, че се занимавах с хора, които не са на интелектуалното ми ниво”, споделя Зоя Георгиева, инженер-конструктор, отдадена и днес на професията си. Без съжаление си спомня за участието в ГЕРБ и Вили Шопова, която лаконично казва: „Не им бях удобна”.

От пловдивските първопроходци в ГЕРБ най-дълго по високите етажи на партията се задържа Менда Стоянова, несменяем депутат от 2009 до 2019 г., председател на парламентарната комисия по финанси и бюджет, член на Изпълнителната комисия на партията. Тя обаче предпочете да се оттегли с мотив, че ГЕРБ има нужда от млади хора. Стоянова е била поканена в партията от Йордан Кюмюрджиев като капацитет по финанси и икономика.

 Зад борда на активистите се оказаха и първите зам.-кметове

от ГЕРБ - ген. Димитър Цветков, Марта Божикова и Георги Григоров, а също така и първите общински съветници, авторитетни хора и професионалисти в своите области - доц. Никола Попов и доц. Георги Богоев, шефът на банка Даниела Йотова, проектантът инж. Здравко Ангелов, който се противопостави на допълнителното финансиране на зоопарка.

Сузана Николова, една от първите цигулки в ГЕРБ, навремето също мина в атака срещу тогавашното управление в Пловдив и в държавата. След като се раздели с партията на Борисов, реши да помага на ВОЛЯ, но не се задържа дълго при Веселин Марешки и се посвети на каузата на Мая Манолова. „Благодаря на Бога, че след изборите през 2011 г. не бях общински съветник, това не е моето място, защото в ГЕРБ поставят като основен критерий лоялност, а това често е в разрез със собствено мнение”, твърди Николова.

В немилост пред местното и централното ръководство изпаднаха и районните кметове Десислава Желязкова ("Западен") и д-р Ина Филипова ("Северен"). Извън политиката са техните бившия колеги от "Централен" и "Северен" Райна Петрова и Ральо Ралев, след като бяха арестувани по подозрение за злоупотреби, пуснати под гаранция и разследвани, макар до този момент безрезултатно.

 "Изгоря" в политиката и доц. Павлинка Кацарова,

след като служители на МВР съставиха акт, че е блъснала момиче на спирката до кметството със служебна кола.

По-късно, през 2021 г., с властта се разделиха депутатът Атанас Ташков и неговата съпруга Радослава Ташкова, която два мандата беше председател на групата на ГЕРБ и зам.-шеф в Общинския съвет, а в местната партийна централа - организационен секретар. Двамата съпрузи се прочуха със строежа на девететажната сграда в парк "Лаута". Тя се вдига върху общински терен, закупен от фирма "Пътинженеринг", и почти веднага продаден на брата на Атанас Ташков.

 

Жан Виденов удари на камък с новата партия

Бившият министър-председател Жан Виденов напусна ръководената от него БСП след провала на  управлението на столетницата (1995-1997) обиден на съпартийците си, които стовариха на неговите плещи цялата вина за хиперинфлацията и обедняването. Години наред експремиерът обучаваше студенти в ПУ „Паисий Хилендарски“ и Европейския колеж по икономика и управление, докато той не фалира. Студентите, а и колегите му го ценяха като добър преподавател.

Жан Виденов стоеше настрани от политиката до миналата година, когато ненадейно се запали по „Лява алтернатива”, създадена да се бори с корупцията и олигархията. Според „бащата“ на тази партия Иван Атанасов подкрепата на парламентарните избори щяла да бъде над 7%. „Алтернативата“ обаче не успя да събере и 1%, след което потъна вдън земя.

 

Тони Симидчиева крепи СДС

Тони Симидчиева, председател на Регионалната занаятчийска камара, бивш общински съветник, е от малкото „стари“ седесари, които крепят организацията в Пловдив. Ръководи партията покрай успешния бизнес с хотела и ресторанта до Одеона, въпреки че от ветераните, активно участвали в градския живот през 90-те години, членството в СДС са запазили малцина.

Партията оредя още с разцеплението, когато Иван Костов създаде ДСБ и повлече след себе си местните „титани“ - кмета Спас Гърневски и Андон Андонов, бивш областен управител. Някогашният председател на градската организация на СДС Николай Караиванов пък премина в лагера на ДПС.

Сред малкото ветерани на партията са Страшимир Дочков, който беше председател на Общинския съвет два поредни мандата, а сега е авторитетен адвокат, и Чавдар Марев, бивш шеф на Агенцията за приватизация. Събираме се, макар и трудно, споделя Тони Симидчиева. Самата тя упорито отказва да загърби СДС.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Алфа

Алфа

11.05.2022 | 09:08

Предатели мафиоти от герп/сдс/дпс/мвро/бсп , за вас НАРОДЕН СЪД !!!

Отговори
1 0
Бай ставри

Бай ставри

16.04.2022 | 18:22

Абе незнам ама хората чакат възмездие. Мента, Ташкови, Тотев и сие,

Отговори
8 0
Славчо А.

Славчо А.

16.04.2022 | 12:55

Ха, ха, ха. П_расето гърневски тръгнал от СДС после ДСБ итн, неее, грешите той тръгна от БКП и после доузря в ченгесарското им крило герб.

Отговори
16 1
Лиляна

Лиляна

16.04.2022 | 12:24

Панчо пак се е отдал да възхвалява партията навремето БКП сега клонинги герб, похвалил се че най му е на сърце герб там се видял в пари

Отговори
9 0
Ч. Н. Н.

Ч. Н. Н.

16.04.2022 | 11:42

Интересно материалче, но чудно от къде се наложи мнението в града, че Захари Георгиев бил идеалист в политиката. Той си осребри участието нелошо. Вярно не в размерите на Чомаков и Тотев, но не е валат в никакъв случай: Апартаменти за децата, врътката със земята в Коматево и т.н. Авторката явно не е много запозната.

Отговори
16 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?