Станишев: Някой реши, че Гергов е удобна мишена, но това не е добър подход

Явно някой е преценил, че Георги Гергов е удобна мишена. Така председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира атаките срещу лидера на пловдивската организация на БСП след последния му конфликт с партийния шеф Корнелия Нинова.

"Това е предкампанийно мероприятие и не е добър подход", заяви още пред Нова телевизия Станишев по повод действията на Нинова и нейното обкръжение, което води откровена война с Гергов.

„Позиция от типа: Ти нямаш право да говориш! са абсолютно неприемливи за нашата партия и за духа й“, каза още той, визирайки реакцията на Нинова срещу отвореното писмо на Гергов до партийните структури. 

Лидерът на евросоциалистите припомни, че ролята на опозицията в такива моменти е много трудна. Тя трябва да е национално отговорна, но това не значи непременно безкритичност към управляващите. 

Станишев отказа да каже кой му е фаворит за предстоящите избори за партиен лидер в БСП, която и той оглавяваше. „Аз вътрешни войни в БСП не съм откривал. Срещу мен са откривали, но аз – не“, подчерта той.

"Нямам намерение да участвам в борбата за лидерство в БСП, увери Станишев, който не отрече, че няма добри отношения и с Корнелия Нинова, и с Кирил Добрев, сочени като фаворити в битката кой да води столетницата.

„Вярвам, че в предстоящата кампания трябва да се събере национален съвет и да определи нейните правила. Трябва човек който обединява хората в БСП, а не обратно“, добави Станишев. 

Според него мерките на правителството у нас срещу епидемията от коронавирус са били навременни и успешни, но само в здравен план. „Това личи по броя на заразените. Мерките по социално дистанциране дават своя ефект. Виждаме, че сме доста по-добре от другите европейски държави, слава Богу“, подчерта той.

Големият въпрос, според лидера на ПЕС са социалните мерки. „Първо няма ясна комуникация от страна на правителството. Много е ограничен броят фирми, които могат да ползват мярката 60:40 и редица други. Трябва да се мисли за истински икономически кризисен мащаб. Когато има криза от този мащаб хората очакват политиците да си говорят и да се разбират в името на националните интереси“, каза още Станишев.

Той припомни, че според „Алфа Рисърч“ 25% от българите рязко са обеднели по време на извънредното положение. Около 15 на сто отчитат намаляване на доходите, което засега не е фатално. Един от големите резултати не е социалното дистанциране, а неравенството, заяви още Станишев.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?