Следвайте ни

Случаят "Стефан Стоянов" и сянката на Тотев

Шефът на групата съветници от ГЕРБ Йордан Илиев след пробива в гласуването: "Не знам, бях до тоалетната"

viber icon

Два мандата поред общинските съветници от ГЕРБ действаха като мокър печат за идеите на бившия кмет Иван Тотев. Безропотно и често безмълвно те одобряваха всяко решение, дори и погрешно, на „своя” лидер. Палачинката се обърна и Тотев вече не е кмет. Дали обаче съветниците от ГЕРБ са излезли от неговата сянка? 

 

Групата на ГЕРБ се разцепи сериозно при едно от първите гласувания в новия Общински съвет - това за членове на Управителния съвет на ОФ "Пловдив 2019". Жертвата е зам.-кметът Стефан Стоянов, който изпадна от състава на УС. Дали съветниците от ГЕРБ се еманципираха и вече отстояват собствено мнение по важните за града въпроси, или пак служат за мокър печат, но този път на местната партийна централа, чийто лидер отново е Иван Тотев?  

Отговорът ще дойде в следващите седмици и месеци, когато ще се гласува бюджетът на Общината и важни кадрови промени в управленската структура. За момента обаче новият кмет Здравко Димитров има от какво да се притеснява за подкрепата, която има в ОбС. При гласуването на кандидатурата на Стефан Стоянов едва 13 старейшини я подкрепиха. Против бяха 6-ма, въздържали се - 11.  В същото време

групата на ГЕРБ наброява 17 съветници.

"Не знам, в момента на гласуването бях до тоалетната", обясни председателят на групата Йордан Илиев в отговор на репортерски въпрос на какво се дължи отрицателният вот. "Всеки е гласувал по съвест, аз отсъствах в този момент", допълни бившият шеф на Общинския институт "Старинен Пловдив". 

Предложението за състава на нов Управителен съвет беше внесено на сесията от новия кмет Здравко Димитров.  Ден преди това на заседанието си групата на ГЕРБ е взела решение да подкрепи целия състав на Управителния съвет, включително и зам.-кмета Стефан Стоянов, който и до този момент беше в ръководството на фондацията.

При гласуването в залата

 само четирима съветници от ГЕРБ са гласували за Стоянов.

Това са председателят на местния парламент Александър Държиков, неговият зам.-шеф Стефан Дедев, Атанас Узунов и Петър Ганев. Останалите 13 от ГЕРБ гласуваха „въздържал се” или изобщо не участваха във вота. Факт е, че Стефан Стоянов е получил по-голяма подкрепа от „чужди”, макар това да са само 9 гласа, а „своите” му подложиха динена кора. При това скрито, без никакви обяснения в Общинския съвет, каквато форма съществува в правилника за работа в случаите на отрицателен вот.

Публична тайна е, че Стефан Стоянов не е от любимците на Иван Тотев напоследък. В първия му мандат на Стефан Стоянов освен образованието, беше поверена и култура. Този ресор му беше отнет в началото на втория мандат, през 2015 г.  От 2014 до 2016 г. Стоянов оглавяваше Управителния съвет на „Пловдив 2019”, след което мястото му зае тогавашният градоначалник.

След гласуването из кулоарите тръгнаха коментари, че конците на по-голямата част от групата на ГЕРБ се дърпат именно от Иван Тотев. Ако това е така, за Здравко Димитров предстоят тежки времена.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?