Следвайте ни

7 председатели се смениха в Общинския съвет след края на комунизма

viber icon

Седем председатели се смениха в Общинския съвет от Десети ноември насам. Всички те представляваха десни политически организации. Математикът и бизнесмен Теодор Димитров от Демократическа партия беше първият шеф на местния парламент в мандата на д-р Гарабед Томасян от 1991 до 1995 г.

Филологът Красимир Обретенов пое ръководството на Общинския съвет по времето на управлението на Спас Гърневски. И двамата бяха от СДС. През 1999 г., след като мандатът изтече, начело на градския парламент застана юристът Страшимир Дочков, също от СДС. Както и кметът д-р Иван Чомаков, Дочков изкара на ръководния пост два поредни мандата, след което се завърна към адвокатурата.

През 2007 г., когато Славчо Атанасов от ВМРО спечели кметския пост с подкрепата на ГЕРБ, за шеф на Общинския съвет беше избран бившият директор на полицията Йордан Кюмюрджиев, също от ГЕРБ. Генералът се задържа на поста само десет месеца и беше свален на среднощна сесия заради конфликтите между коалиционните партньори. На председателския стол седна Илко Илиев от ВМРО в съюз с БСП. 

Арх. Илко Николов, председател САБ - Пловдив  и съветник от  Синята коалиция, водеше сесиите на местния парламент в първия мандат на ГЕРБ в Пловдив от 2011 до 2015 г. Савина Петкова от Реформаторския  блок стана първата жена председател на местния парламент, при това подкрепена от мощното мнозинство - 44-ма съветници от 50 -те присъствали на първата тържествена сесия преди четири години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?