Следвайте ни

След атаката срещу Гергов: Кой ще реди листите на БСП в Пловдив

viber icon

Разцеплението в  червените редици, изострено на  последните  партийни избори "за”  или „против” Корнелия Нинова, става необратимо с нов скандал, след като Изпълнителното бюро излезе с решение  за изключване на пловдивския лидер на БСП Георги Гергов, преизбран за председател само преди една година.

Националният съвет ще реши до няколко дни дали дългогодишният местен лидер ще продължи да ръководи организацията.  Решението ще се взима с гласуване онлайн.  От централата на БСП ще бъдат изпратени на всички членове на Националния съвет в страната /общо над 180/ мотивите на ИБ  за изключване на Гергов /нарушаване на устава и уронване на престижа на партията/, всеки трябва да  отбележи вота и да сложи подписа си /в сканиран вариант/, след което централното ръководство начело с Корнелия Нинова ще преброят резултатите.

В Пловдив групата "Анти Гергов" поведе битка срещу партийния шеф през миналата година, когато беше създаден инициативен комитет в подкрепа на Нинова. От този лагер в НС на БСП участват депутатът доц. Георги Гергов,  бившият общински съветник Иван Петков-Бебето, Красимир Карамфилов. Сред защитниците на Георги Гергов в пленума са депутатът Георги Търновалийски и  Атанас Петков.   Общо пловдивските членове на НС са деветима, но никой не може да каже как ще приключи поредната атака срещу Гергов, подклаждана от Нинова. Какъвто и да бъде крайният резултат, вътрешните разпри  в БСП  едва ли ще спрат, защото тепърва ще се редят кандидатдепутатските  листи за властта в държавата.

Йордан Василев, общински съветник от БСП:

Групичка хора с доноси и интриги се опитва да го махне

Не очаквах ръководството на БСП да вземе решение за изключване на Георги Гергов от БСП.  Това  си е удар срещу пловдивската партийна организация. Ако някой има нещо лично срещу Гергов, не биваше цялата организация да правим заложник на някакви междуличностни отношения.

Отчетно-изборните събрания бяха проведени преди година и аз не знам какво толкова се промени през това време, за да се занимаваме отново с вътрешнопартийни проблеми преди изборите. Въпросът е искаме ли да печелим парламентарните избори, или не искаме?

На предишните парламентарни избори резултатите в Пловдив не бяха лоши -  около 10 процента от гласовете за БСП в национален план са от нашата организация.

Причината за този конфликт е, че има една групичка, която в годините винаги е била против него. Сега намериха изява през Националния съвет и с доноси и интриги постигнаха този резултат.

Комисията, която беше в Пловдив уж не да проверява, а да се запознае със състоянието на организацията, най-малкото да беше поела ангажимент да ни предостави доклада.

На срещите, на които съм присъствал, само ни беше казано: Имаме много сигнали, но няма да ви запознаем с тях. Ние знаем много работи. За мен това си е някакъв стар обичай с интриги и доноси да очерним някого. Редното беше, ако нещо сме сбъркали, да ни покажат къде и какво конкретно.

Абсурдно е да се говори за фалшификации. Мисля, че на изборите, в които съм участвал досега, сме спазвали устава - провеждането на събранията, номинациите за партийните постове, отчитане на резултатите. Това, че някои хора и неуспели кандидат-председатели за градската организация не можаха да се преборят да бъдат избрани и в Градския съвет, не говори добре за самите тях и техния авторитет. А и не можем всички да бъдем ръководители.

Не съм виждал тези, които твърдят, че  Гергов работи за ГЕРБ, активно да помагат на БСП по време на предизборните кампании. Всеки може да види как гласуваме в Общинския съвет. Защитаваме собствена позиция и когато решенията са в ущърб на града, ние не ги подкрепяме или предлагаме промени, за да не се ощетява общината. На последната сесия настояхме да се спестят пари за градския бюджет при отчуждаване на имотите на железопътна компания за пробива под Централна гара. Не подкрепиха и тегленето на заеми, защото няма как да се подпише празен чек, без да е ясно какво се случва в града ни.

Г-жа Корнелия Нинова пренебрегваше ръководството на пловдивската организация през всичките години, откакто Георги Гергов напусна националното ИБ. Многократно сме й изпращали покани, но често дори не сме получавали отговор.

Ако се вземе решение за изключване на г-н Гергов от БСП, има два варианта. Единият е Градският съвет да избере временно изпълняващ длъжността председател и да се проведе конференция за избор на нов. Другият вариант е да ни вкарат в пълен цикъл отново на номинации и избор, но това ще е убийствено за организацията в навечерието на парламентарните избори.

Иван Петков, член на НС на БСП:

Гергов въведе мутренски стил и се заигра с ГЕРБ

Приветствам решението на Изпълнителното бюро, като имам предвид сигналите, които сме изпращали през последните години до партийната централа, и извършената  сега проверка. Апелирам членовете на Националния съвет час по-скоро да подкрепят предложението и Георги Гергов да бъде изключен. Убеден съм, че за партията това ще бъде една инжекция с адреналин. Това ще бъде една емблема, по която ще се водим, а именно: 

ние не сме с чорбаджиите, не сме с тези капиталисти, които играят с мутрите.

Години наред Гергов уронва престижа на БСП със заигравки с ГЕРБ. Веднага мога да дам един пример. В "Черната книга на правителственото разхищение" за 2020 г. на първо място се посочва  случаят с тъй наречената дупка във Варна, за която Гергов получи 43 млн. лева от кабинета „Борисов”.  Като общински съветник в предишния мандат бях свидетел  на подмолния  сценарий с акциите на „Международен панаир - Пловдив”, който беше очевидна заигравка на Гергов с ГЕРБ в интерес на личния му бизнес.  Правителството поиска тогава Община Пловдив да придобие дял от  държавните акции, като в същото време същият дял беше предложен и на Община Варна, за да бъде решен по този начин проблемът с прословутата дупка.

В градската организация години наред ние апелирахме, че 

се правят събрания с фалшиви протоколи и се извършват злоупотреби,

за да може да се издигат хора на Гергов за делегати и след това негови приближени да бъдат нареждани на избираеми места в листите за народни представители и общински съветници.  Така беше наредена и листата за местните избори през 2019 г.  

Гергов вкара в Общинския съвет свои хора с цел да са делегати на градската конференция и да обслужват негови интереси. 

Това е точно стилът на Гергов: стил 90-те, мутренският стил, но ние не искаме БСП да се превръща в такъв тип партия.  

Според мен, ако Националният съвет вземе решение за изключване  на Гергов от БСП,  следва  да се сформира служебно ръководство. Тези хора, които в момента ръководят пловдивската организация, не може да правят избори, защото те са хора на Георги Гергов.  А е много сложно да  провеждаме едновременно  и  вътрешнопартийни избори, защото датата на парламентарните - 28 март  -  е много близко.  Ако се правят и двата избора, това може да доведе до сериозни минуси.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Edith Wood

Edith Wood

13.01.2021 | 00:38

Казвам се Едит Ууд, искам да разкажа на всички за д-р Огунделе, велик човек, който върна съпруга ми за мен със своите сили в рамките на 24 часа, какъв мощен заклинател, ако имате нужда от помощ по някакъв начин. Съветвам ви да се свържете с него чрез WhatsApp или Viber Chat: +27638836445. Поща: [email protected] Той има силата да реши всеки проблем, връзка, любов или някаква болест. Толкова супер и истински той върна съпруга ми, който ме напусна преди 9 години със своята магия.

Отговори
0 0
Дъртия

Дъртия

08.01.2021 | 10:25

Другари, стегнете се! Идват избори. Както е тръгнало няма да влезем в парламента! А Русия разчита на нас и на ДПС. Айде, те винаги ще участват, ами ние? Без олигарсите, без енергийните босове, без агитките и биячите, без директорите на болниците и училищата, без троловете по форумите ние сме загубени!

Отговори
0 0
БСП

БСП

07.01.2021 | 13:17

Когато има заболяване от рак се отстранява тумора. В пловдивското БСП от 10 години има тумор, а има и метастази. Сега трябва да се отстранят и тумора и метастазите. Общо метастазите са не повече от 100 души и те трябва да си отидат. На изборите ясно се видя кой е за Гергов и кой за Нинова - от 1020 гласували 860 за Нинова. Ако не се извърши операцията ще загине целия организъм. Платените от Гергов марионетки ще плачат, ще се борят защото те освен да слугуват друго не могат. Терапията е за хилядите симпатизанти на БСП които не приемат олигарха и приятел на ГЕРБ за част от лявата партия.

Отговори
7 2
Skylar Budd

Skylar Budd

07.01.2021 | 12:27

Казвам се Скайлар Бъд. Позволете ми бързо да ви информирам тук, че д-р Огунделе, чийто WhatsApp или Viber Chat Number е: (+27638836445) е страхотен и мощен заклинател, който някога съм познавал, има съмнение за него, заклинанието му е 100% гарантирано. След като се свържете с него, връзката ви ще бъде осигурена, той има силата да върне обратно любовниците, брачните проблеми и всякакъв вид човешки проблеми или болести. Веднъж бях изхвърлен от съпруга си от над 21 години, търсих помощ навсякъде, където никой не можеше да помогне, миналата седмица намерих номера на WhatsApp на д-р Огунделе. Веднага се свързах с него и съпругът ми, който ме заряза за друга дама, се върна при мен в рамките на 24 часа. Днес ви казвам, че д-р Огунделе е мощен и свръхчовек.

Отговори
0 3
Сладко ли е. алчна свиньо на герберастка копаня

Сладко ли е. алчна свиньо на герберастка копаня

07.01.2021 | 11:35

Според мене срама на ГЕРБ е по-голям от на комунетата ,защото десет години си правят далаверите с нена ситния глиган.

Отговори
7 1
И вашите дупета са посрани от далавери

И вашите дупета са посрани от далавери

07.01.2021 | 11:29

Ама Десислава Йорданова не подаряваше на няколко пъти Пловдив на ГЕРБ.А какво да кажем за сина на лъчо мозъка ,който дрогиран до козирката с аверчетата си убиха Милен Цветков.

Отговори
7 0
Пловдив за теб

Пловдив за теб

07.01.2021 | 11:26

Всеизвестен факт е, че Гергов е мутра. И пак е допускан на първите линии. Срам за БСП!

Отговори
8 3
Архиварят

Архиварят

07.01.2021 | 13:45

А също така е всеизвестен факт, че на всички МУТРИ, без изключение, КОРЕНЪТ им е БКП и ДС, а понастоящем - ГЕРБ!

Отговори
4 0
СВИНЯТА ЛЕБЕД НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ -ВЛ.ВИСОЦКИ

СВИНЯТА ЛЕБЕД НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ -ВЛ.ВИСОЦКИ

07.01.2021 | 11:22

Гочето отдавна си е гербаджийски бизнесмен.Действията му и милионите ,които герб му тикат в зурлата говори точно това.Разбира се всичко си има цена.Свинята на три пъти подари на кметските избори Пловдив на герб.Барем да ни назначаваха добри кметове ,като в Бургас и Ст.Загора ,а то все некадърници,ниско образовани и крадци.

Отговори
10 0
Пловдив

Пловдив

07.01.2021 | 11:20

А какъв е новият червен стил с ФАЛШИВА ДИПЛОМА!!!!!Защо никой не говори за ДЕСИСЛАВА ЙОРДАНОВА!!!Защо не излезе баща й да каже истината,това ли е новият стил? Как Нинова не изключи ДЕСИСЛАВА ЙОРДАНОВА от ИБ???

Отговори
5 5
Резил

Резил

07.01.2021 | 14:21

Пълен РЕЗИЛ е това същество Десислава Йорданова! Изтъкано от лъжи и лакомия за лесни пари и власт. Ако ще се чисти - наред! И “калинките”, и сбърканите “социалисти”, обслужващи опозицията, и таткото на “калинката”! Или ще се действа принципно, или е абсолютно безсмислено!

Отговори
3 1
Да червен

Да червен

07.01.2021 | 10:29

То се видя че е поредния внедрен гербаджия.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?