Славчо Атанасов: Управление на криза с "проба-грешка" е опасна игра

Затварянето на училищата, моловете и заведенията в новия пик на епидемията е мярка, за която ние от НФСБ настояваме отдавна. Дано не сме закъснели. Да, има рискове за икономиката и психиката на хората, но най-важна в момента е здравната система, която е поставена под огромен натиск. Ако тя рухне, това ще означава апокалипсис. 

Виждате какво се случи в Пловдив. Областният щаб пипаше с меки ръкавици и резултатите се виждат в черната статистика. Сега винят лекарите и ръководителите на болнични заведения за трагедиите, които се случват всеки ден с хора, загубили живота си в битката с коварния вирус.

Сигурно някъде има грешки и пропуски, но истината е друга - от една страна, закъсняхме с мерките, а от друга - медицинският персонал е на ръба на силите си и няма готови хора, които да заменят преуморените. 

Това, което ни се случва, не е повод за непрестанни пресконференции и пиар, а за сериозна работа в подкрепа на медиците. В момента сме във война, страната е пред хуманитарна криза. Виждаме колко хора умират всеки ден. В такава ситуация решения на принципа „проба-грешка“ като тези за учениците са изключително опасни.

За съжаление в Пловдив берем горчивите плодове именно от подобни хаотични действия и разнобой между институциите, който, струва ми се, е породен от опитите на областния управител Дани Каназирува да доминира. Тя поема инициативи, чиято отговорност изглежда не осъзнава.  

Най-важно днес е да бъдат подкрепени лекарите. Медицинският персонал не достига и това е очевидно. Някои хора явно не разбират, че става дума за болници, а не за хотели, и най-важни са медиците, а не броят на леглата.

От статистиката се вижда, че заради спирането на плановите приеми и операции 60% от леглата в болниците в момента са свободни. В случая няма значение дали Пловдив ще направи пръв специализирана ковид болница и колко легла ще разкрие, а как се координират действията на отделните звена, логистиката, бързата информация, осигуряването на лекарите и сестрите с необходимите консумативи и оборудване.

Важно е и как се контролира спазването на мерките, за да намелее натискът върху здравната система. Това трябва да са приоритетите  в работата на Дани Каназирева, щом иска да е председател на Областния кризисен щаб.

Пресконференциите и обиколките по телевизионните студия са за други времена.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Ночев

Ночев

24.11.2020 | 11:56

Има лесно решение, Дани подава оставка и някой военен лекар, подготвен за такива кризи, заема мястото й.

Отговори
9 0
Лошо

Лошо

24.11.2020 | 11:55

Госпожата натрупа толкова грешни и неадекватни решения досега, че не виждам как ще се оправят нещата. Пловдив всеки ден губи хора, заради нелепото поведение на този щаб и шефката му. Тази, която трябва да решава проблемите, всъщност е най-големият проблем.

Отговори
9 0
Гочо

Гочо

24.11.2020 | 11:52

Абе, толкова ли няма добри лекари в Пловдив, че компаньонката от Комина е шеф на щаба. Кво й разбира кухата главица на нея от епидемии и вируси. Друг трябва да ръководи щаба, доде не сме измрели всички.

Отговори
8 0
д-р Манчев

д-р Манчев

24.11.2020 | 11:50

Ало, щабът! Има ли някой нормален? Превърнахте Пловдив в световна столица на ковида. Пак сме на първо място по смъртност в страната, а България на първо в света. Менкаме се с Македония и Полша?!? Стреснете се малко, бе! Започнете да работите!

Отговори
9 0
Наблюдател

Наблюдател

24.11.2020 | 11:47

Областната Данка по цял ден е в телевизора и по сайтовете. Тая женичка, освен интервюта, друго на прави. Изтъпани се и приказва ли, приказва. В това време умират хора. Заради нейната неадекватност. То бива жажда за внимание и власт, ама нейното е патологично. Докато тя ръководи, Пловдив ще затъва.

Отговори
8 0
Желев

Желев

24.11.2020 | 11:42

Атанасов е прав, обикновено неговите анализи и прогнози са винаги верни и се сбъдват. Обаче кой да го чуе, дебелите празни кратуни, които взимат решенията в Пловдив, нямат толкова мозъчни гънки, за да разберат какво им се казва. Трагедията е пълна.

Отговори
6 2
Коминкина обратно в Комина

Коминкина обратно в Комина

24.11.2020 | 11:39

Ей, пача, като виждаш, че не можеш и не ставаш, защо не отстъпиш мястото на някой кадърен човек, който може да ръководи адекватно. Колко още жертви трябва да даде Пловдив, за да наситиш ти алчното си его!?!

Отговори
7 0
Маската

Маската

24.11.2020 | 11:37

Данчето загроби Пловдив. Заради безконтролното си его да бъде началник, всеки ден умират хора. А тя продължава да си играе на политик. Не й пука колко народ ще затрие, заради некадърността си. Прав е Славчо, тя не осъзнава отговорността, която би трябвало да носи.

Отговори
7 1
Пенчев

Пенчев

24.11.2020 | 11:34

Много добре е казано всичко. Атанасов е човек със сериозен управленски опит и винаги е имал държавническо мислене. Прав е. Но проблемът в Пловдив идва от невнятната госпожа, която тотално обърка всичко. Кикиморкина трябва незабавно да бъде сменена.

Отговори
7 2
ПАПАГАЛ

ПАПАГАЛ

24.11.2020 | 11:17

САМ ЛИ СИ ГО ИЗМИСЛИ ТОВА?

Отговори
1 7

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?