Следвайте ни

Славчо Атанасов: Културата е в основата на духовното развитие на града ни

viber icon

Има неизползван потенциал, Пловдив може да получи евросредства в размер на 10 млн. лв. за паметници на културата, ще спечелим този проект, категоричен бе кандидатът за кмет на НФСБ и ВМРО

 „Културата е в основата на духовното развитие на града ни. Култура без пари не се прави. Но аз съм откровен пред вас, пловдивчани и представители на културните институции и ще кажа: преди да се предприеме каквото и да било като обещание, трябва да се направи сериозен анализ на финансовото състояние на общината. Нещо повече – изключително важно е през първите месеци на мандата да се стабилизира това финансово положение. Защото нашите експерти са категорични: очертава се сериозен дефицит в Община Пловдив, дефицит от над 65 млн. лв.“ Това заяви кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов, издигнат от патриотичната коалиция НФСБ-ВМРО по време на среща днес с представители на водещите културни институции в Пловдив.

Въпреки това, той е твърдо убеден, че традиционният културен календар на Община Пловдив трябва да бъде продължен и доразвит.  Фондация „Пловдив 2019“ трябва да продължи с подкрепящата си роля за културата на Пловдив, но с драстично намалени административни разходи, подчерта Славчо Атанасов.

Той бе категоричен, че за бъдещите културни инфраструктурни обекти на Пловдив трябва да бъде търсено и държавно финансиране. Както и трябва да се работи сериозно по европейските програми. „Има неизползван потенциал. Ето в момента – за реновиране на паметници на културата от национално значение, а те в Пловдив са 83, градът ни може да вземе 10 млн. лв. Аз имам изключително подготвен екип за това и съм категоричен, че ще спечелим този проект“, подчерта Славчо Атанасов.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Също така – трябва да се обърне изключително сериозно внимание на читалищната дейност като самобитна черта на културата на българина. Както и на многобройните младежки състави и формации, добави още кандидатът за кмет на НФСБ и ВМРО.

По време на разговори с емблематични фигури от културните пловдивски среди след срещата Славчо Атанасов цитира знакови думи но Чърчил за значимостта на културата на един народ, казани през 1940 година. Тогава, министрите на Чърчил влезли при него с думите: „Сър,  всеки момент германците ще нахлуят на острова. Трябва да се въоръжим с още кораби и самолети. Господа, откъде да вземем парите?, попитал Чърчил. Военният министър отговорил: От културата. Тогава Чърчил казал: Ако вземем пари от културата Англия вече няма да я има. Тогава за какво да се бием? В такъв случай по-добре да дойдат германците“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?