Следвайте ни

Съветниците прекратяват днес концесията на Колежа

viber icon

Провалената концесия на стадион "Христо Ботев" ще бъде анулирана  днес с решение на Общинския съвет и по предложение на кмета Здравко Димитров.  За първи път сесията е свикана в събота. На 10 декември ръководството на "ПФК Ботев" АД внесе  писмено искане до Община Пловдив с молба за прекратяване на договора, защото няма пари да завърши Колежа. Строежът е спрян от средата на 2015 г. и според официалните данни в него са инвестирани 6 576 500 лева. Задължителната инвестиционна програма е 14 450 000 лева, а срокът, посочен в договора, беше удължен за две години и изтича на 13 март. 

 

Една от актуалните теми в дневния ред от 36 точки  е за кредитна линия до 120 млн. лева. Според офертата  на Европейската инвестиционна банка при кредит от 50 млн. евро, 25 - годишен срок на погасяване и 7 години гратис лихвата ще е под 1 процента. Ще се изплаща до 2045 г. От Община Пловдив са приложили списъци с обекти, за които ще бъдат похарчени парите. Сред тях са подлез "Модър - Царевец" /12 млн. лв./, нов мост над Марица между бул. "България" и "Копривщица" /30 млн. лв./, ул. "Даме Груев" /8 млн. лв./, разширение на ул. "Царевец" от Пещерско шосе до бул. "Хаджи Димитър" /12,5 млн. лв./, продължението на бул. "Северен" от Брезовско до Карловско шосе /22 млн. лв./, пробив до Водната палата /8 млн. лв./ и други.

 

Местният парламент ще обсъжда и промените на няколко данъка.  Здравко Димитров предлага данък МПС  да се намали за автомобили евро 5, 6 и ЕЕV в частта екологичен коефициент съответно на 0,75 вместо 0,80 и на 0,55 вместо 0, 60.   От това намаление ще могат да се възползват собствениците на около 15 000 автомобила. Кметът предлага за останалите коли данъкът да се запази.   От "Съюз за Пловдив" обаче  настояват за друга тарифа - да има намаление и за коли с двигател евро 4 от 0,90 на 0,80, с евро 5 от 0,80 на 0,70 и  евро 6 - от 0,60 на 0,50. В залата ще се гласуват и двете предложения.


От Община Пловдив предлагат данък придобиване на имущество да се вдигне догодина от 2,5 на 3 %. от данъчната стойност. Мотивът е, че в София, Варна, Бургас данъчните оценки са по-високи от Пловдив, а в Бургас и през 2019 г. на всяка сделка общината взима 3 процента. 

 

Увеличава се и туристическия данък, с който се облагат хотелите от 1 до 5 звезди. Основният мотив на администрацията е да има повече приходи в бюджета. 

 

Завишават се и средствата, предвидени за дейностите, свързани с чистота. План сметката за 2020 г. е в размер на 42 016 314 лева. Тази година парите за битката с боклука бяха около 36 млн. лева. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?