Следвайте ни

Съветниците гласуват до 28 деца в група в забавачките

Маските се връщат в местния парламент, сесията пак се провежда в Дома на културата

viber icon

Общинският съвет ще гласува днес предложението на кмета Здравко Димитров децата в първите възрастови групи в детските градини да са  максимум  28. На предишната сесия пак по искане на градоначалника броят беше завишен до 30 деца  с мотив, че местата не стигат за всички желаещи.

Днес кметът внася корекция след консултациите с Министерството на образованието, недоволство сред персонала на забавачките  и възражението на областния управител Дани Каназирева, с което тя  обявява решението на местния парламент за незаконосъобразно и го връща за прегласуване. 

Община Пловдив иска от градските старейшини да разрешат възстановяване на стария емблематичен ресторант горе на Сахат тепе, който подробно е описан  навремето от Никола Алваджиев в  неговия летопис "Пловдивска хроника".   Кметът на район "Централен" Георги Стаменов предлага  с конкурс  да бъде избран инвеститор , като се постави  условие, че  той ще възстанови и прилежащото пространство.  Ресторантът е предвиден и в одобрения план на хълма. 

Администрацията отново иска изменение на бюджета,  но без да променя общата финансова рамка.  Средствата се преразпределят за  няколко дейности за сметка на годишната вноска за уличния заем, изтеглен преди години от кмета д-р Иван Чомаков.  Вноската  към банката се отлага за 2022 г.  Това е поредното  преразпределяне на парите от вноската към банката. Тази година общината трябваше да плати 4,5 млн. лева, от които вече за 2022 г. са прехвърлени 2 млн. лева. 

За   издръжката на администрацията се искат  допълнително 270 000 лева с мотив, че са необходими за плащане на вода, ток, материали, горива и външни услуги.   Други  100 000 лева  ще бъдат платени  на консултанти, които ще подготвят анализ за евентуалното преструктуриране на общински предприятия, а 150 000 - за смарт сити стратегия , стратегия за Кръгова икономика и стратегия за дигитализация. 

По 30 000 лева  от бюджета  са заявили  общинските предприятия "Младежки център" и "Радостни обреди".

Причината е, че в кризата заради пандемията приходите са намалени, а разходите са нараснали. 

Отложено ще бъде предложението за кредит до 5 млн. лева на КОЦ за закупуване на линеен ускорител, както "marica" писа. Съветниците считат, че трябва да се проведе конкурс за управител, който е насрочен след няколко седмици и едва тогава да се решава за заем.

Сесията отново ще се провежда в Дом на културата "Борис Христов", а не на ул. "Авкс. Велешки", защото има  повече място за спазване на дистанцията. 

Съветниците  трябва да заседават с маски заради повишения брой на заболели и удължената епидемиологична обстановка. Преди сесията ще бъде извършена пълна дезинфекция на залата, каза председателят на местния парламент Александър Държиков. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?