Следвайте ни

Бюджетът на Пловдив порасна с 12 млн. лева

Бюджетът на  Община Пловдив за тази година е с 12,5 млн. лева по-голям в сравнение с плана, приет през януари. Тогава приходите в градската хазна бяха изчислени на 342 039 020 лева, а към края на септември те са нараснали на 354 624 862 лева.

Увеличението на парите в бюджета на Пловдив се дължи на корекциите, направени през годината чрез Министерството на финансите. Средствата са превеждани целево, с 28 решения и писма на правителството и с тях са доплащани предимно така наречените държавни дейности - детски градини, училища, социални центрове. Така за познавателни книжки, учебници и помагала в детски градини и училища на община Пловдив са предоставени 1,2 млн. лева.

На три транша, всеки по 1,8 млн. лева, държавата е превела субсидии на общината за градския транспорт, за да се разплати съответно с фирмите. Задълженията за покриване на нерентабилните курсове и преференциалните пътувания се поделят открай време между общините и държавата. 

Още 26 корекции на бюджета са направени по предложение на местната администрация и с решение на Общинския съвет. Например допълнително със 129 799 лева беше увеличена цената на ремонта на СУ „Любен Каравелов”, който община Пловдив изпълняваше по ОП „Региони в растеж”.

Според данните, оповестени наскоро от зам.-кмета Илия Кирчев, държавата изпълнява ангажиментите си, но има изоставане в собствени приходи. При заложените в плана 158 млн. лева местни постъпления в бюджет изпълнението към 22 ноември е едва на 77,90 процента. Илия Кирчев прогнозира, че до края на декември в градската хазна се очакват най-много 80 на сто от планираните пари.

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?