Следвайте ни

Бюджетът на Пловдив порасна с 12 млн. лева

viber icon

Бюджетът на  Община Пловдив за тази година е с 12,5 млн. лева по-голям в сравнение с плана, приет през януари. Тогава приходите в градската хазна бяха изчислени на 342 039 020 лева, а към края на септември те са нараснали на 354 624 862 лева.

Увеличението на парите в бюджета на Пловдив се дължи на корекциите, направени през годината чрез Министерството на финансите. Средствата са превеждани целево, с 28 решения и писма на правителството и с тях са доплащани предимно така наречените държавни дейности - детски градини, училища, социални центрове. Така за познавателни книжки, учебници и помагала в детски градини и училища на община Пловдив са предоставени 1,2 млн. лева.

На три транша, всеки по 1,8 млн. лева, държавата е превела субсидии на общината за градския транспорт, за да се разплати съответно с фирмите. Задълженията за покриване на нерентабилните курсове и преференциалните пътувания се поделят открай време между общините и държавата. 

Още 26 корекции на бюджета са направени по предложение на местната администрация и с решение на Общинския съвет. Например допълнително със 129 799 лева беше увеличена цената на ремонта на СУ „Любен Каравелов”, който община Пловдив изпълняваше по ОП „Региони в растеж”.

Според данните, оповестени наскоро от зам.-кмета Илия Кирчев, държавата изпълнява ангажиментите си, но има изоставане в собствени приходи. При заложените в плана 158 млн. лева местни постъпления в бюджет изпълнението към 22 ноември е едва на 77,90 процента. Илия Кирчев прогнозира, че до края на декември в градската хазна се очакват най-много 80 на сто от планираните пари.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?