Следвайте ни

Родните евродепутати подкрепят режим "Навални"

viber icon

Българските евродепутати подкрепят идеята на Европейския съюз за създаване на Режим "Навални". Той е еквивалент на американския Закон Магнитски, кръстен на московския адвокат Сергей Магнитски, който умира след следствен арест през 2009 година.

Посмъртната му присъда идва, след като защитава американския магнат Уилям Броудър - един от най-големите чужди инвеститори в Русия през първото десетилетие на 2000-та. Магнитски разкрива сериозна корупционна схема на данъчната полиция. Според него тя е отклонила 230 милиона щатски долара.

Година по-късно е арестуван и в последствие умира. През 2012-та американският Конгрес гласува Закон "Магнитски", който налага забрани на влизане в САЩ на определени руски поданици, както и замразяването на авоарите им.

„Европейският парламент, в голямото си мнозинство, настоява да има такъв закон и санкция и на нашия континент, която трябва да бъде персонална. Най-много боли, когато тези хора работят срещу западните страни, но в същото време вкарват авоари, сметки и недвижими имоти в същите.

Това трябва да спре! Хора, които участват в преследване на неправителствени организации, опозиционни лидери, журналисти и граждани, трябва да знаят, че има санкции. Че не могат да продължат да злоупотребяват върху другите, без наказание. Именно затова е изключително важно в демократичния свят да съществува подобен законопроект“, коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

В същината си Режим "Навални" ще позволява на ЕС да налага санкции при нарушаване на човешките права по цял свят, като под лупа се гледат най-много държави като Русия, Китай и Република Турция. Предложението законът да носи името на опозиционера Алексей Навални дойде от върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

Според заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки темата е деликатна, защото в Европейският елемент винаги има консенсус по отношение на действията на президента на Руската федерация, но не и по отношение на президента на Турция и Китай.

„Винаги, когато има субективен политически фактор, съществува рискът едни диктатори да са лоши, а други диктатори да са добри или да не се споменават, защото не смеят да им споменат имената.“, заяви той.

Въпросът за бъдещия Режим "Навални" ще се разглежда отново на предстоящата сесия на Европейския парламент в Брюксел.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?