3906

Решиха: Улица “Христо Г. Данов” пешеходна, но след изготвен проект

Ул. “Христо Г. Данов” засега няма да се затваря за коли, но ще стане пешеходна в участъка от ул. “Бетовен” до “Руски”, след като  до края на септември кметът на район “Централен” изготви транспортно- комуникационна схема и правилника за паркирането на живущите и работещите  в съседство.


Схемата ще бъде представена на общинските съветници, увери Георги Стаменов след дългите спорове. Той обясни, че засега отсечката ще се ползва както и преди - за движение.


Решението беше взето с 31 гласа, предимно на съветниците от ГЕРБ, Съединени за Пловдив, Браво, Пловдив и ИТН. 

Против  и въздържали се гласуваха от ПП - ДБ, БСП и Възраждане .


От ПП - ДБ настояваха най- напред да се направи проект и да се съгласува с всички институции, след това да се взима решение.

Георги Стаменов гарантира, че ще спази всички изисквания.

 

ПП-ДБ уточниха, че подкрепят оформянето на пешеходна зона по ул. „Христо Г. Данов“, но настояват решението да е на кмета.

Съветничката от групата Веселина Александрова предложи местният парламент да възложи на кмета на Пловдив да изготви необходимата проектна документация и да следва законоустановените административни процедури.

Писмото им до медиите гласи:

Групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в Общинския съвет на Пловдив изрази подкрепата си за превръщането на част от ул. „Христо Г. Данов“ в пешеходна зона, но се противопостави на настоящия подход за вземане на решението. Затова и вотът по точката на съветниците по време на сесията за точката беше „въздържал се“. От групата са категорични, че решението трябва да е на кмета на общината, а не на Общинският съвет и призоваха Костадин Димитров да изготви необходимата проектна документация и да следва законоустановените административни процедури, касаещи промяната. 

Предложението, внесено от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, цели превръщането на участъка от ул. „Хр. Г. Данов“ между ул. „Бетовен“ и бул. „Руски“ в пешеходна зона. Адвокат Веселина Александрова, съветник от ПП-ДБ, предложи по време на заседанието на ОбС изменение във внесената докладна, с което се настоява местният парламент да възложи на кмета на града изготвянето на проект за трансформацията на ключовата централна улица.

„Законът не дава правомощия на местния парламент да взима такива решения, особено когато проектнлата документация очевидно липсва. Необходимо е решението да се вземе от съответния орган, който в случая е именно кметът на Пловдив, а не да се тръгва отзад напред“, подчерта още Александрова. 

Предложението на групата не беше прието, което бе причина да гласуват въздържал се на предложението в първоначалния му вид, което по тяхно мнение е незаконосъобразно. 

ПП - ДБ изразиха огорчението си от опорочаването на една прекрасна по своето същество идея.

 

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
д-р Дулитъл

д-р Дулитъл

25.04.2024 | 15:32

Д-р Молив как се е хилнал, все едно яйце му белят....

Отговори
1 2
Пенка

Пенка

25.04.2024 | 15:06

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Отговори
0 1
Да кажа...

Да кажа...

25.04.2024 | 13:29

Според мен след време ще се разбере, че улицата ще създаде повече неудобство и ще има проблеми отколкото да се използва като пешеходна зона. Добре е да има такива, но да са обмислени, да е предвидено и обсъдено със специалисти. Сега някой решил и дайте да пробваме. Проблем са живеещите на улицата, институции, свързваща улица от центъра,паркиране... Бетовен е тясна и незаконно се паркира, ще има тапи- то и сега има. Малко трябва да се помисли господа кметчета.

Отговори
6 3
Арх

Арх

25.04.2024 | 13:09

Решението е взето политически, с гласуване, от хора, които нищо не разбират от градоустройство, от Общия устройствен план на града и от комуникации. На пръв поглед звучи зелено, с грижа за гражданите, в действителност ще предизвика задръствания, замърсяване на въздуха от работещи на място коли и проблеми с достъпа по пресечките и с паркирането, което си е отговорност на общината.

Отговори
7 2
Стоилов

Стоилов

25.04.2024 | 12:57

Поздравления! Трябва да бъде пешеходната. Жалко, че зелените се изложиха и мрънкаха против, а комунистическия архитект е ясно, че винаги е против всичко, което се реши за Пловдив!

Отговори
4 5
Общинска охрана

Общинска охрана

25.04.2024 | 12:20

А Общинска охрана да глобвя тези с тротинетките и колелата! Разни дрогирани идиоти не може да застрашават здравето на хората по пешеходната зона.

Отговори
7 0
Браво!

Браво!

25.04.2024 | 12:17

Браво! Аман от лигави "бизнесмени", мрънкащи срещи гражданите и кандидат клиентите им.

Отговори
7 4
No sence

No sence

25.04.2024 | 12:05

...Когато си без мо...к такива решения взимаш, никаква връзка и алтернатива по Х.Данов само повече задръствания..

Отговори
10 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?