2374

Радослав Рибарски: България най-вероятно ще търси обезщетение за спрения газ

Не очакваме проблеми в следващите месеци от нуждата от газ. Наличните количества в Чирен са достатъчни да покрият нуждите за зимния период, който приключва. Това стана ясно от изявлението на Радослав Рибарски, председател на парламентарната енергийната комисия пред БиТиВи. Договарят се също алтернативни доставки от Гърция, Турция, втечнен газ. В Чирен наличните количества са 20 процента. 

България най-вероятно ще търси обезщетение за неспазването на договора, стана ясно още. Рибарски обясни, че България спазва договора и плаща горивото в долари, както е договорено. 

Според Кирил Темелков, бивш директор на "Булгартрансгаз", решението за спирането на газа от страна на Русия е чисто политическо. Ситуацията пък ще доведе до поскъпването на газа с 20-30 процента, прогнозира Темелков.

Както стана ясно вече руската държавна компания "Газпром" спира доставките на природен газ до България от днес. Това обявиха от Министерството на енергетиката в съобщение до медиите. Днес в "Булгаргаз" е получено уведомление от "Газпром Експорт", че доставките ще бъдат спрени в сряда. 

"Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи", уточняват от енергийното министерство, като подчертават, че към момента не се налагат ограничителни мерки за консумацията на природен газ в България. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Въдичарски моабети

Въдичарски моабети

27.04.2022 | 09:45

Другарю Паламудов що нъ правите на цаци га си отворите устата чифутска като някой сом

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?