Ядрото - любимото място на младия пловдивски айляк

Колоритни групи и особи използват сцената на открито, за да практикуват споделено безделие

 „Младите“ все са ни трън в очите. Недоволстваме, че прекарват цялото си време пред компютъра, с часове не отлепят поглед от телефона и не са прочели нито една книга през лятната ваканция. Натякваме им, че не уважават учителите и не се подчиняват на авторитети. В същото време тичаме при тях, когато интернетът ни забие или не можем да си свалим файла. Понякога имаме чувството, че това не са нашите деца, а същества от друга планета.

Оказва се обаче, че те също имат своите забележки към света на възрастните. За поколението Z, родено между 1995 и 2007 г., ние сме скучни, мислим стандартно, все сме недоволни и не можем да излезем от матрицата. Дали тези критики имат основание? За да разберем, дадохме възможност на двама тийнейджъри да пишат по темите, които ги вълнуват, на страниците на вестник „Марица“. Очакваме и вие, техните връстници, да се включите в новата ни рубрика. Разкажете ни своите истории, разкрийте ни за какво мечтаете, какво ви дразни и от какво се възхищавате. Защото децата също имат право на мнение.

 

Мястото

Ядрото се намира в самото сърце на „Капана“, на може би единственото незастроено място в квартала. Преди тук е имало стара къща, която е била съборена. Оформено е като площадче между улиците „Загреб“ и „Павел Куртевич“. Това е единствената общинска собственост в арт квартала. Общината все още умува дали да построи нещо на това място, защото има много оплаквания от живеещите в близост семейства за шум в малките часове на деня.

 


За името

Ядро е нарицателно за тяло, място или пространство, което се намира във вътрешността на друго тяло или пространство, представлява неговата същност, най-важната част. Така че името на мястото е избрано изключително подходящо.

 


Какво представлява

 


Замислено и използвано като сцена на открито и място за улична култура, то се превърна в притегателен център за много събития от живота на града и най-вече за фестивалите, организирани в артистичния пловдивски квартал "Капана". На сцената се правят концерти, танцови спектакли, пърформънси и различни представления. Последното мероприятие там се проведе на 11 август и се казва „Капана барабанѝ“.

 


Ядрото е и сцена за графити изкуство. Наскоро един от арт проектите в "Капана" - „Графонетика“-та, беше заменен от нови рисунки и фасадата на Ядрото за пореден път се освежи.

 


Само че мястото вече далеч не е само това - сцена за провеждане на културни събития. На него се събират разнообразни хора от всякакви възрасти и практикуват споделено безделие: бира, разговори, различни видео игри като хек, карти. Някои деца играят на топка. Сборно място на всякакви колоритни, предимно млади индивиди, Ядрото е олицетворението на „пълен айляк“. На Ядрото има два реда дървени пейки, на които може да се поседне и полегне, в зависимост от състоянието, в което се намират редовните посетители на сцената. Някои от посетителите са „постоянно присъствие“ - идват всеки ден, за да се срещат с групите, от които са част, други са приходящи. Понякога идват и цели семейства - докато родителите си лафят и пият бирата си, децата им играят на воля. Нерядко идват и поети с китара, около които веднага се събират младежи.

 


Мястото е колоритно по всяко време на денонощието. Сутрин е почти празно и може да се разгледат красивите стенописи на калканите на съседните сгради. Вечер тук човек не може да се размине от народ.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?