Следвайте ни

Пряк избор на Нинова. И кой ще брои гласовете?

67 души от Пловдив и областта ще се включат в битката за власт на сбирката в неделя

Над 50 общински и областни организации на БСП от страната излязоха с драматични призиви към 50-годишната Корнелия Нинова да оттегли заявената оставка като председател на партията в навечерието на втория рунд от 49-ия конгрес на БСП. Към декларациите в стил „На кого ни оставяш, бащице“ се присъедини и лидерът на соцпартията в район „Северен“ в Пловдив Илия Гатев.


„Призоваваме др. Нинова да си оттегли оставката като председател и да продължи напред. Това няма да бъде изтълкувано като отстъпление или като неспазено обещание, а напротив, ще бъде сигнал, че грешките могат да бъдат поправени. Ние имаме нужда от лидер, имаме нужда от председател“, се казва в документа.


Гатев засега е единственият червен шеф от Пловдив и областта, който застана твърдо зад Нинова. Не е тайна, че областният лидер Георги Гергов и преобладаващата част от структурите в региона са настроени опозиционно към „Позитано“ 20.  

Двете структури изпращат 67 делегати (от 782-те от страната) на заседанието на 49-ия конгрес тази неделя в НДК, от тях 24 ще представляват Градската организация, а останалите - областта.

 

Пловдивските социалисти ще пристигнат с високо самочувствие. В областта резултатите им на евроизборите са по-добри от средните за страната. От 17 общини БСП спечели 8, ГЕРБ - 7, а ДПС - 2.

Под тепетата червените също отбелязват подем, като най-висок е резултатът им в район „Западен“ - 27,01%. БСП-Пловдив не прави изключение от другите и тук съществува сериозно разделение. На последната конференция срещу градския лидер Красимир Трифонов гласуваха 60 делегати, 68 застанаха зад него, а четирима се въздържаха. 

 

В национален план пък редица структури искат главата на Нинова, докато противниците им пазят гърба на председателката. Разпределението на силите в навечерието на заседанието е 50:50. 

 


Централната драма на конгреса ще се разиграе около анонсираната оставка на Корнелия Нинова. Тя обяви пред Националния съвет, че се оттегля, но за да стане валидна оставката, трябва да бъде подадена пред конгреса и делегатите да я приемат. На фона на последните призиви от местните структури съществува голяма вероятност най-висшият форум на БСП да отхвърли подадената от лидера оставка. 

 


В случай че оставката все пак бъде приета, ще се разгърне втора властова битка в НДК. Опозицията на Нинова ще се бори със зъби и нокти да бъде отменена опцията председателят да се избира пряко от всички партийни членове. Опонентите на Нинова настояват да се върне старото положение, при което лидерът се избира от конгреса. Те твърдят, че не е ясно кой и по каква методика ще брои гласовете в един пряк избор сред всички социалисти.  

 

Както и да завърши драмата с оставката на Нинова, червената главоблъсканица няма да приключи в неделя. За нов избор ще трябват нови отчетно-изборна кампания по местните структури, които ще трябва в рамките на месец да излъчат кандидати за председател. След това ще се наложи да бъде свикан нов конгрес през август. Едва тогава ще бъде избран човекът, който ще поведе столетницата към решителните местни избори наесен. 

 

През последните месеци обаче на няколко пъти опозицията печели мнозинство в Националния съвет (включително и при подреждането на листата за Европейския парламент), затова резултатът от гласуването ще бъде с непредвидим край. Въпросните правила могат да бъдат саботирани по всички линии и да бъдат приети в някакъв осакатен вид, който да урони юридическата легитимност на вота.

 


Дори и социалистите, които не одобряват напълно политиката на Корнелия Нинова, си дават сметка за опасностите от братоубийствени вътрешнопартийни битки през лятото. Конфликтът между двете крила в БСП може да ескалира до безпрецедентни скандали. Така в навечерието на местния вот разпрата ще погълне огромна част от енергията на „Позитано“ 20 и редовите социалисти. Едновременно на централно ниво ще тече битка за лидер, а пък по места ще се водят сражения за присъствие в листите за общински съветници и номинации на кандидатите за кметове. Изглежда, че столетната партия няма друг избор, освен да прекара лятото в апаратни интриги, излъчвайки временен лидер, като загърби за известно време ключовата битка за върха в партията. Ако не иска да отнесе още един електорален шамар наесен.  

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (1)

ефрейтора

14.06.2019 | 15:35
1 0

Комунетата ще се изядат. Густо майна!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?