Следвайте ни

Прогноза: Орел, рак и щука в новия Общински съвет

Всички са вперили очи в кандидатите за кметове за местния вот. Сякаш забравяме, че основен орган на местното управление в парламентарната република България е Общинският съвет. Именно там би трябвало да се води основният дебат за бъдещето на Общината, а неговата кондиция е решаваща за управлението.

 

Каква е ситуацията в Пловдив?

 

Средният брой избиратели на първия тур на местни избори през последните няколко мандата е 140 000.  Няма причини сега  да се очаква по-голяма активност.

 

При 51 мандата в местния парламент и очакваната избирателна активност, за да бъде избран един съветник, са необходими минимум 2800 гласа. Всяка партия, която иска да бъде представена в местния парламент, трябва да се съобрази с този праг. В последните избори през тази година партиите изпробваха своето електорално влияние при сравнително ниска избирателна активност. Нямаме по точна картина за желанията на избирателите от тези избори и затова ще се базирам на техните резултати.

ГЕРБ събра 28 000 гласа, което е много ниско ниво за нея в Пловдив. Местните избори обаче не си приличат с европейските и активността ще е по-висока, а ГЕРБ ще спечели около 15 места. За по-голям резултат се иска голяма мобилизация на широката периферия на партията, която ще бъде за сметка на другите партии в центъра. Основната опозиционна партия БСП може да разчита на 7-8 съветници, ако повтори резултата си от пролетта. В същото време на редица избори партията е мобилизирала и много по-широка периферия, което може да <210> позволи да достигне и до 10 места. За повече при сегашното състояние на градската организация не може да се разчита. 

 

За останалите места ще се борят старите познати от политическата сцена под тепетата.

 

Най-напред трябва да отбележим обединената група на Патриотите. В Пловдив те традиционно имат силно присъствие. Водени от силната мажоритарна кандидатура за кмет, патриотите могат да разчитат на група от 10 съветници. Те и досега имаха такава група, затова всеки по-слаб резултат ще се брои за загуба. Така големите трима в Пловдив събират между 33 до 35 съветници.

 

За останалите политически играчи остават 16-18 места. За тях ще се борят минимум 4 партии - десните формации, Съюз за Пловдив, Кауза за Пловдив и Земеделски съюз "Ал. Стамболийски". Амбициите на всеки от тях надхвърля електоралните възможности на техните поддръжници. Точно тук ще се концентрират и частните инвестиции в бъдещия местен парламент. Още отсега се вижда атаката на рекламните билбордове в града, която не е подарък, а скъпо удоволствие. Как ще се разпределят тези места, никой в момента не може да каже, защото борбата е за една електорална група. Профилът на избирателите на тези 4 партии е сходен и не надхвърля 40-42 хил. души. Всяка по-голяма група за една от партиите ще означава по-малка за другите. Досегашното разпределение в Общинския съвет от 3 до 6 души явно не задоволява нито една от тях.

 

Резултатът след 27 октомври ще бъде силно фрагментиран Общински съвет, в който трудно ще се формира стабилно мнозинство. Бъдещият кмет сигурно ще си го осигури с много компромиси и пазарлъци, но няма да има спокойното управление на досегашния. При наличието на 7-8 различни групи с противоречиви интереси балансът ще бъде труден. 

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?