Проектът „Въча“ наполовина по-евтин (ОБЗОР)

Дългочаканият проект за водоснабдяването на Пловдив и още шест общини с вода от Въча е наполовина по-евтин спрямо 10 години по-рано. Докато себестойността му тогава е щяла да бъде 300 млн. лв., то сега прогнозите са инвестицията да бъде 150 млн. лв. Това стана ясно по време на кръгла маса при областния управител Здравко Димитров. На нея присъстваха народни представители, експерти и кметове на близки населени места. 

Всички, без депутата от БСП Манол Генов,  се обединиха около мнението, че проектът трябва да бъде реализиран.  Причината-  водата в града непрекъснато влошава качествата си, а водните запаси намаляват. "Пловдив пие вода от сондажни кладенци - три от тях са вече в урбанизираната територия на града.  Сметището на Пловдив е над течението на Марица, неминуемо се просмуква цялата менделеева таблица. Не трябва да се заблуждаваме, че качеството на питейната вода се подобрява", обясни  Здравко Димитров.  По време на срещата стана ясно още, че загубите за ВиК мрежата са над 60%. По думите на Менда Стоянова, която е шеф на бюджетната комисия в Народното събрание,  каскадата "Доспат - Въча"  може да генерира собствени приходи чрез електро и водни централи. Така инвестицията щяла да се възвърне.

Реализирането на проекта било важно и от икономическа гледна точка. Заради помповото водоподаване сегашната водопреносна мрежа била най-големият консуматор на електрическа енергия в областта. Очакванията са с изпълнението на проекта това да се промени, защото водата ще се подава по гравитачен път и ще е необходимо незначително припомпване. Освен това планинската вода щяла да допринесе и за здравето на населението.

Сагата с проекта продължава от 60-те години на миналия век, като той на няколко пъти е рестартиран, но така и не е осъществен. 

Вижте как премина дискусията

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Така е

Така е

17.06.2019 | 19:48

Тук тъпото е, че политици обсъждат нещо от което не разбират. И всички останали го знаем от години. Както и днес ББ и Марчето Габриелова обясняват колко готин ще е новия суперкомпютър. Щял да струва на РБ само 12 милиона. И какво ще го правят? Да управлява светофарите?

Отговори
4 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?