Следвайте ни

Призракът на комунизма надвисна над "Пловдив 2019"

Общинските съветници превърнаха извънредната сесия за отчетите на фондацията в предизборна крамола

viber icon

Спас Гърневски отдавна го няма в Общинския съвет, но призракът на комунизма пак надвисна над местния парламент и ОФ "Пловдив 2019". Съветниците се събраха на извънредна сесия, на която трябваше да разискват отчетите на фондацията и програмата на инициативата Eвропейска столица на културата. Вместо дебат се стигна до разправии на политическа основа и предизборни акции.   

21-те общински съветници от опозицията, които предизвикаха извънредната сесия, така и не научиха повече за бюджета на "Пловдив 2019", заплатите на служителите и подробности за договорите, касаещи ЕСК. Не мина искането за отстраняването на артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева, която не дойде в залата.  „За“ нейното уволнение гласуваха 16 съветници, против бяха 8, въздържаха се 13. Преди това местният парламент отхвърли искането на Дани Каназирева за отстраняването на кмета Иван Тотев като председател на управата на ОФ "Пловдив 2019". 

В началото на заседанието опозицията засипа с въпроси изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев.

„Представяте ни един отчет, който вече сме гледали. Искаме да се запознаем с подробна информация за договорите и харчовете на фондацията“, заяви Десислава Йорданова от БСП. Съветникът Евелин Парасков поиска да узнае подробностите около сключените договори за доставка на рекламни услуги, маркетинг и печатни материали. 

„Ние тези работи сме ги чели, тоя филм сме го гледали. Кои са големите събития на ЕСК и какъв ефект са постигнали? Какви са художествената стойност и културният ефект на гей изложбата, организирана от фондация „Глас“, бяха част от въпросите, които зададе Стефан Послийски от ВМРО.


В отговор Кирил Велчев избегна да отговори с конкретни числа, а се съсредоточи върху общата рамка. Той посочи, че програмирането е минало успешна и ЕСК е наситена със събития. Според него се увеличават посетителите, скочили са приходите от билети в културните институции и музеите, а хотелската база е запълнена. „Реалният икономически ефект ще може да се оцени едва в началото на 2020 г.“, посочи Велчев.

По-общи приказки не съм чувала. Вие бягате от конкретните отговори на въпросите, разкритикува Дани Каназирева.

Кметът Тотев, който закъсня за сесията, се включи с емоционално изявление, което нагорещи страстите. „Спрете се! Вредите на Пловдив. Хвърляте кал по града ни“, призова той, визирайки статията в „Гардиън“ за хомофобския скандал.

 Тоя цирк преди изборите сме го играли и пак ще го играем

Сега ще има хомофобски скандал, после ще набием някой циганин в Столипиново, накрая ще има протести за градинки. Знам на всеки eдин темите за изборите“, изреди градоначалникът. Той допълни, че опозицията е разкарвала Кирил Велчев „като прани гащи по партийните централи“ да им дава отчети и после пак била недоволна. 

Тотев отказа да говори за гей изложбата, както и по художественото съдържание на проектите, с което се измъкна от клопката, заложена му от опозицията. 

Няколко съветници се обидиха, че кметът ги изкарва циркаджии и палячовци, и впоследствие той се извини с половин уста и обясни, че е  раздразнен от медийните публикации. Тотев изненада опозицията със странно признание. 

 Тотев бил готов да уволни Куюмджиева още преди 2 години, но е потиснал егото си и се старае да не се намесва в художественото съдържание на проектите.

„Бездействието и криенето на отчети няма как да се случи без знанието на кмета, който носи пълна отговорност за състоянието на „Пловдив 2019“, заяви Слави Георгиев от НФСБ. Той подчерта, че трябва да се искат оставките на всички членове на УС на фондацията, които са мълчали през цялото време и не са посетили Общинския съвет. „Ако има някой, който да спечели моите симпатии, това е Кирил Велчев, който ходи навсякъде да се отчита, отнася всички шамари и се държи мъжки“, допълни Георгиев. 


За комунизъм пръв заговори общинският съветник от ГЕРБ Веселин Маневски, с което предизвика острата реакция на Иван Петков-Бебето от БСП. Двамата за малко да стигнат до физическа разправа и само бързите действия на колегите им спа​сиха Общинския съвет от пълен резил.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?