3906

Приканват партиите и коалициите да побързат с регистрацията

Партиите, коалициите, местните коалиции  и инициативните комитети, които искат да участват в местните избори в Пловдив със свои кандидати за кметове и общински съветници, да не чакат последния ден и да се регистрират по-рано. За това прикани Калоян Сухоруков, секретар и говорител на Общинската избирателна комисия. До ранния следобед вчера в ОИК, която се помещава в сградата на градския парламент на ул. "Авкс. Велешки" 20, не беше подадена нито една заявка.    

Последният срок изтича  в понеделник в 17 часа, след което ОИК ще излезе с решение и ще започне регистрацията на кандидатите за кмет на Пловдив, кметовете на шестте района и Общинския съвет. 

Ако политиците се бавят с регистрацията, в последния ден в ОИК ще се струпат опашки, предупредиха от комисията. Партиите и  коалициите вече са представили веднъж документите за легитимността си в ЦИК, но трябва да заявят участието си и на територията на избирателния район, за които имат кандидати. Регистрацията на листите и на кандидатите за кмет започва от 19 септември.

Независимите кандидати, които имат намерение да се състезават за кмет на община Пловдив без инициативен комитет, трябва да представят подписка най-малко с 2000 имена. Всички те ще се проверяват в Териториалната служба на ГРАО.

Гражданите, които искат да гласуват по настоящ адрес, различен от постоянния, следва да подадат заявление до районното кметство или онлайн до ГРАО на района, без да имат задължително електронен подпис. Това важи само за избиратели, които имат най-малко шест месеца регистрация по настоящ адрес. Който е с постоянен адрес в Пловдив в район „Южен”  и с настоящ в „Централен”, не може да гласува за районен кмет на „Централен”.

Съставът на секционните избирателни комисии (СИК) ще се уточнява на консултациите в Община Пловдив, в които право да участват имат парламентарно представените политически сили. 

На последните местните избори през 2019 г. бяха образувани 478 СИК заедно с болничните.  Според данните на ГРАО право да гласуват имаха 286 859 пловдивчани, а бюлетини са пуснали едва 30 процента от избирателите.

За първи път на тези местни избори ще има смесено гласуване - на машини и с хартиени бюлетини.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
На тези избори-близо 287 000 пловдивчани,хайде към урните!

На тези избори-близо 287 000 пловдивчани,хайде към урните!

14.09.2023 | 11:31

За гъби ще ходите на друг ден,от диванчето вкъщи отсъствие няма да ви пишат.Претенции и недоволства само за тези,които гласуват.Затова гласувайте,това е нашият град,от нас си зависи.Негласуващите са неактивни граждани,стига сте спъвали съдбата на града ни!

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?