Следвайте ни

Превозвачите искат 500 000 лева от общинския бюджет

viber icon

Транспортните фирми, които обслужват 29-те автобусни линии, се надяват на допълнителна субсидия от градския бюджет в размер на 500 000 лева. Искането вече е внесено в Община Пловдив  и в момента се обсъжда, научи „Марица” . „Парите не стигат”, потвърди  Петко Ангелов, собственик на  „Автобусни превози – Пловдив”. 

За компенсация на преференциалните пътувания и нерентабилните курсове в общинския бюджет  тази година бяха планирани 6 млн. лева. Тази сума беше увеличена с половин милион лева в началото на август и с решение на Общинския съвет  Това стана, след като шефовете на „Хеброс бус”, „Автотранс 2000”, „Автобусни превози”, „Мери транс” и  „КЗК Златанови” бяха предупредили тогавашната градска управа, че ще бъдат принудени да спрат рейсовете, защото години наред субсидията  не е променяна, въпреки ръста на цените и заплатите, в същото време се изплащат инвестиции в новите рейсове  и не  се издържа финансово.  

Според разчетите, представени в Община Пловдив от превозвачите, за нормалното обслужване на линиите  субсидията трябваше да бъде завишена с един милион лева. Тоест, за тази година да стане 7 млн. лева. В продължение на няколко месеца от  предишния кмет Иван Тотев нямаше отговор. Собствениците  на фирмите се обърнаха за съдействие към Здравко Димитров, който тогава беше областен управител. Той реагира незабавно като покани превозвачите на разговор, а след това препоръча на градската управа да увеличи компенсациите.  Едва след тази намеса допълнително за градския транспорт бяха отпуснати 500 000 лева и  с обещанието  да получат още толкова. 

Оказа се, че  сега , в края на бюджетната година, новият кмет е принуден да изпълнява  пореден ангажимент на предшественика си. В момента в общинското предприятие „Организация и контрол на транспорт” преглеждат всички сметки и плащания.

Превозвачите напомнят, че цената на билетчето  от един лев не е променяна с години. Картите за пенсионери, студенти, ученици и инвалиди са замразени на 16 лева, след като бяха вдигнати с две левчета през 2012 г. 

На километър пробег на превозвачите се плащат от общинския бюджет между 1,60 и 1,80 лева в зависимост от големината на автобуса,а реално се разходват над три лева. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?