Следвайте ни

По идея на Здравко Димитров: Вдигаме паметник на Христо Ботев в Окаяма

Паметник на Христо Ботев ще бъде построен в Окаяма до 2022 г., когато се навършват 50 години от побратимяването на Пловдив и японския град, научи "Марица". Идеята е на кмета Здравко Димитров. Това ще бъде първият паметник на български национален герой в Япония. В момента в Страната на изгряващото слънце има единствено бюст на Васил Левски, който се намира в посолството ни в Токио. 

Статуята на Христо Ботев ще бъде изработена в България и ще бъде изпратена в Окаяма за монтаж.

„Щастлив съм, че след 50 години дружба ще получим и статуя на ваш национален герой. Ще подбера място, където да могат повече граждани да я видят“, каза Масао Омори, кмет на Окаяма. Очаква се официалното откриване на статуята да бъде в Деня на Ботев - 2 юни през 2022 г.

В Пловдив от 1992 година има монумент, който е подарък от японския град. Статуята е разположена в Цар-Симеоновата градина. Тя пресъздава историята за Момотаро, който се борил срещу злото и тъмните сили на Демонския остров, а в помощ му се притичат животните, които днес символизират чистотата на природа.

Масао Омори подчерта още, че е възхитен от древната история на града под тепетата, а в почетната книга на града той написа: „Пловдив е прекрасен, исторически, чудесен“.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?