Следвайте ни

Пълен ремонт за Общия устройствен план на Пловдив

Актуализацията се налага заради новата икономическа обстановка, улесняват процедурата за новите инвеститори

viber icon

Фирма "Булплан” ще разчертава промените в Общия устройствен план на Пловдив, след като екипът спечели обществената поръчка на общината. 10 години след като беше приет през 2007 г., генералният план, по който ще се развиe градът, има нужда от актуализация с оглед на новата икономическа обстановка.

За целта Община Пловдив изготви задание, което бе процедирано през 2016 г. Малко след това  възложи поръчка за промяна на ОУП на стойност 534 000 лева с ДДС. С новия ОУП една от задачите на местната управа е да промени предназначението на земеделските земи, за да може собствениците да строят, без да обикалят дълго време по институциите. Промените касаят и новите квартали, които се разрастват с бързи темпове напоследък - Беломорски, Остромила, Терзиите.


Фаворитите на общината - „Булплан” - са познато име в градоустройството на Пловдив. Фирмата е софийска, но в екипа участват много пловдивски проектанти, които под ръководството на арх. Белин Моллов работиха ИПГВР (Интегриран план за градско възстановяване и развитие) и Концепцията за пространствено развитие на Пловдив.

Какво представлява ОУП и защо той е толкова важен за града?

Общият устройствен план е ключов документ за развитието на града, обясняват експерти. Понеже именно той определя стратегическите насоки за социално-икономическо и пространствено развитие на Пловдив в следващите 20 години. Планът (ОУП) върви паралелно с План-схема на комуникационно-транспортната схема. И двете разработки се правят в синхрон с постановките на „Нова Атинска харта” на „European Council of Town Planners” от 1998 г., която съгласува принципите за развитие на европейските градове през 21. век.
Само че тук е важно да се направи едно уточнение - Общият устройствен план съгласно ЗУТ (Закона за устройство на територията) не е план за пряко приложение. Прякото му приложение се осъществява чрез т.нар. ПУП - Подробни устройствени планове.

Кое тогава налага промяната му?

Специалистите твърдят, че съществуващият ОУП реално не е обвързан с никаква европейска стратегическа рамка. Идеята за актуализация на генералния план на Пловдив не е от днес. През 2010 г. Общинският съвет взима решение за актуализация на Общия устройствен план на Пловдив. “Мотивът беше, че има промяна на икономическата обстановка, т.е. бяхме в ситуация на финансова криза, което наложи преразглеждане на много положения, примерно ангажиментите на общината да прави пътища в нови, често безсмислени територии, като земеделските земи”, обясняват експерти. Те припомнят, че Общият устройствен план на Пловдив беше изготвен през 2005-2007 г., по времето на бума на строителството, което се оказа един голям балон. Тогава хипотезата беше, че този процес ще продължи до безкрайност, при това равномерно. Има още една причина Планът да виси във въздуха - през 2005-а България не беше член на ЕС, т. е. ОУП не е обвързан с никаква европейска стратегическа рамка. Освен това приетият през 2007 г. Общ устройствен план на Пловдив няма ясна реализация на предвижданията, липсва адекватна общинска политика по управление на процесите на устройственото развитие. Всъщност реализирането на ОУП се извършва без утвърдени правила и нормативи за прилагането, не се изпълняват и Програмата за спешни действия и Етапният план за реализацията му до 2025 г. - това отчитат специалистите, които наблюдават развитието на Плана в годините.

Изводът е, че е необходимо преразглеждане на потенциала на компактния град и урбанизирането на землищните територии.

„В края на 2018-а  Пловдив вече има цифрова кадастрална карта. Затова, когато се анализира територията на града, с нея (кадастралната карта) се получават драстични разлики с всички параметри на ОУП от 2007 г. Планът е изчисляван по класическия метод, по тази причина в него има съществени структурни грешки”, коментират от екипа на „Булплан”.

Съобразява ли се новото строителство с планираното разширение на част от булевардите в града - това е другият възлов проблем. В момента програмата на общината предвижда разширение на няколко трасета. Те са заложени и в сегашния ОУП: "Коматевско шосе", "Голямоконарско шосе", бул. "Васил Априлов", на по-късен етап и "Пещерско шосе". На практика обаче предстоящите ремонти „влизат” в капана на множеството частни имоти, които трябва да бъдат отчуждени, за да се осъществи въпросното разширение на пътя. По трасето на "Коматевско шосе" първоначално ще се отчуждават имоти от базата на ПФК "Ботев" до разклона с ул. "Остромила". С разширението на бул. "Васил Априлов" ще се засегнат имоти от ул. "Войнишка слава" до бул. "Шести септември". Общината продължава с отчужденията по "Голямоконарско шосе", по проекта за бул. "Марица-север", бул. "Северен". За отчуждение  е определен и имотът на бул. "Шести септември", който стопира пускането на кръговото край магазин "Бриколаж". Догодина се очаква да започнат отчуждения и по "Пещерско шосе". Проблемът с отчуждаването касае вече построени сгради. Въпросът обаче е: как и кой регулира новото строителство?

Издават ли се разрешения за строеж на сегашната регулационна линия на трасетата, чието разширение предстои? „В момента има действащ регулационен план и той определя какъв е габаритът на всяка улица. В този план се определят границите и всички новостроящи се сгради се съобразяват с него. Когато се планира разширение на трасето - улица или булевард - отново се прави план, има предвидена регулационна линия и новото строителство се съобразява с плана от момента, в който той влезе в сила. Ние изискваме от проектанта да осигури отдръпване на необходимото разстояние от главния път.

По-проблемно е в „новите” квартали на Пловдив, където къщите са строени покрай пътищата, в бивши земеделски земи - сега ги регулираме с нови планове, но обикновено тези планове се правят на парче. Защо? Защото имаме два варианта: или съществуващите сгради, попадащи в трасето, се отчуждават и това отнема години, или пътят се коригира, ако има възможност, спрямо вече построените сгради, обясняват специалисти от Община Пловдив.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?