Следвайте ни

Пет фактора, които ще решат изборите в Пловдив

Най-голямото предизвикателство пред кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров е да се справи със сянката на Тотев

viber icon

Два месеца преди изборите през октомври политическата ситуация в Пловдив прилича на черноморски залив през август - на повърхността няма вълни, но отдолу бушуват силни течения. Публикувани бяха няколко социологически проучвания, а в момента се провеждат и няколко медийни анкети. Каквото и да показват тези числа, последното истинско социологическо проучване се проведе точно преди 4 години.

Затова днес е важно да си припомним какво точно се случи на предишните избори. Вотът тогава показа няколко фактора, които не са се променили много и до момента.

Борисов е важен

На първо място изборите показаха, че факторът „Борисов" влияе изключително на пловдивския избирател. Сега, за разлика от 2015 г., премиерът залага изцяло и единствено на Здравко Димитров. Областният управител се ползваше с доверието на Борисов и преди четири години, но това не се оказа достатъчно, за да се пребори за номинация от ГЕРБ. На помощ се притече тогавашният коалиционен партньор в правителството „Борисов 2" - Реформаторският блок подкрепи Здравко Димитров, защото както тогава, така и сега партиите в дясно нямат подходящ кандидат. А пък подкрепата им е прекалено ниска за по-високи очаквания от няколко места в местния парламент.

Иван Тотев и тогава, и сега няма добри позиции пред Борисов. Близостта му с Цветан Цветанов, както и спорните му управленски решения го извадиха от играта за кмет много отдавна, но той все още остава шеф на ГЕРБ в Пловдив, поне до есента.

В момента Зико (както е популярен Здравко Димитров) успява да обедини структурите, отправя положителни и успокоителни послания към администрацията и членовете на партията си. Ако няма действия в обратната посока от страна на близки до Тотев кръгове, логично е Димитров да е сигурен участник в балотажа и то със солидна преднина.

За или против Дани Каназирева

В Пловдив можете да чуете всичко за Дани Каназирева. Недоброжелателите <210> я смятат за нечий продукт, често без аргументи. Медиите често я атакуват и се опитват да я неглижират. Хората, които й вярват обаче, са в другата крайност - те я оприличават с Жана д'Арк или Райна Княгиня и смятат, че е носител на промяна. Като оставим настрана градската митология, нейният проект „Съюз за Пловдив" вече се утвърди като основен политически фактор под тепетата.

През 2015 г. Каназирева остави зад себе си повечето големи партии, като надмина двукратно резултата на БСП, задмина коалицията на Реформаторския блок, тогава с кандидат Здравко Димитров, и много други. Остана само с 5000 гласа разлика от Славчо Атанасов. Каназирева вече драстично промени политическата ситуация в Пловдив, което не се харесва на почти никоя от традиционните партии.

Патриотични филми за възрастни

Вътрешнополитическите скандали в последните години са запазена марка на хората, които наричат себе си патриоти. Кандидатът за кмет от НФСБ Славчо Атанасов, зад когото стои Валери Симеонов, за пети път ще иска доверието на пловдивчани. Неговият слоган е „С грижа за хората", който през последните кампании успешно му носеше гласове от ляво. Както и на национално равнище, така и в Пловдив скандалите са винаги около „патриотите".

Традиционно силните тук ВМРО бяха надули мускули и бяха почти сигурни, че ще играят със собствен кандидат в предизборната битка. Обаче не стана точно така. От София, разбира се, им наложиха за пореден път да подкрепят Славчо Атанасов, който ги напусна именно след като беше избран за кмет преди години. При него има два фактора, които ще му се отразят сериозно. Тотев вече не е кандидат, срещу когото ще се бори Славчо сега? Реваншистката му реторика в момента вече не звучи актуално срещу кандидат като Здравко Димитров, който е далеч по-умерен. От друга страна, БСП ще се опита да си вземе своето от Славчо. Колкото и да качат като гласове БСП, те ще дойдат именно от Славчо Атанасов.

Десните пак се натискат

Дали ще се казват Реформаторски блок, дали Синя коалиция или пък Демократична България - няма никаква разлика за избирателите. През годините малките партии от десния спектър сменят името на етикетите си, но не променят нито подхода към избирателите, нито разширяват коалицията. Като прибавим и вечните скандали помежду им на национално ниво, и в Пловдив нещата стават сложни за тях. Ниските очаквания към изборните позиции подклаждат още повече недоверието помежду им, защото желаещите за постове винаги са много повече от изборния резултат.

Единствената възможност за някакво участие в политиката за тях е да подкрепят ГЕРБ в местния парламент. Забелязва се, че т.нар. десни са опозиционно настроени само когато са извън Общинския съвет. Когато са вътре, са послушни последователи на политиката на ГЕРБ. Ниската електорална тежест не им е достатъчна, за да бъдат дори и партньор във властта, а по-скоро бегла гарнитура.

Ще вземе ли БСП своето?

През последните години БСП в Пловдив е еднолична собственост на човек, чието име всички знаем. Но дали той иска „столетницата" да се вдигне на крака, или за него е по-добре партията да е слаба? Опозиционното поведение на Корнелия Нинова в парламента по никакъв начин не се припокрива с поведението на пловдивската организация. Традиционните леви избиратели винаги търсят алтернатива, защото не са доволни от представителството им на местно ниво. Най-често тази алтернатива идваше в лицето на Славчо Атанасов. Но след като стана ясно, че той е депутат от партията на Валери Симеонов, много от социалистите, които са гласували за Славчо, ще се върнат обратно в БСП. За кандидат за кмет се обсъжда Николай Радев, който е директор на Английската гимназия. Също е близък до Георги Гергов, но все пак не е самият Гергов. Това дава сериозен аргумент на левите избиратели и най-вероятно резултатът на БСП ще е много по-добър спрямо дъното през 2015 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?